HC Energie Karlovy Vary

Starší dorostenci neudrželi vedení a proti Dukle padli

SDO: HC Dukla Jihlava - HC Energie Karlovy Vary 3:1 (0:1, 0:0, 3:0)
Stav série: 1:0
Nadějné jednobrankové vedení, kterým během první třetiny otevřel konto prvního čtvrtfinálového utkání v sérii s Jihlavou karlovarský dorostenec Jan Tlačil (na snímku), energetici udržet nedokázali. Dalších branek se diváci dočkali až závěrečném dějství, ale pouze ze strany Dukly, která si tak zajistila první výhru. Druhé utkání série hrané na dvě vítězství hostí ve čtvrtek KV Arena.
Extraliga staršího dorostu, ČF1, út 7.3.2017, Horácký zimní stadion
Jihlava
Karlovy Vary
3:1
0:1, 0:0, 3:0
Branky a nahrávky: 42. Filip (Strnad, Slabý), 51. Strnad (Vala), 55. Jindra (Strnad, Slabý) – 13. Tlačil (Šik, Bernáth). Rozhodčí: Barek – Čížek, Potůček. Vyloučení: 6:6. Využití: 2:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 145. Střely na branku: 35:17. Průběh utkání: 0:1, 3:1.
Jihlava: Šťastný – Trávník, Mareš, Havelka, Vála, Marek – Jindra, Kadleček, Daňhel – Strnad, J. Slabý, Vala – Musil, Filip, Hrbatý. Trenér: Štěpán Moravec
Karlovy Vary: Kašpar – Klejna, Brabec, Přibyl, Zavřel, Štaif, Bernáth, Cankov, Kořán – Tlačil, Šik, Hotěk – Habr, Bečka, M. Slabý – Prošek, Halberštát, Holub – Maydl, Ptáček, Petrov

Komentář k utkání

Úvod prvního čtvrtfinále mezi Duklou a Karlovými Vary začal ve slušném tempu. První šanci měla Jihlava, když si Kadleček najel před branku, kde těsně nedosáhl na střílenou přihrávku soupeře. Na začátku sedmé minuty hrála Energie přesilovou hru a málem se radovala z prvního gólu. Střelu jednoho z jejich hráčů ale zastavila levá tyčka branky Šťastného. Jihlavští hokejisté oslabení s vypětím sil ubránili, stejně pozorně vycházeli z obranné činnosti i v dalších minutách. V polovině třinácté minuty ale už hosté vedli, jejich aktivní hra byla oceněna první trefou série. Šikovu střelu od modré tečoval Jan Tlačil a domácí muž v masce neměl sebemenší šanci zareagovat - 0:1. Hosté vzápětí bez problémů přestáli oslabení a odcházeli do kabin spokojenější.

Na začátku druhé třetiny se Dukla ubránila oslabení za příliš mnoho hráčů na ledě. Slibnou šanci měl Hotěk, jenž se prodral až před Šťastného, jenž jej tváří v tvář vychytal. Ubráněná početní nevýhodal dodala domácím síly. V rovnovážném počtu hráčů byli Jihlavští najednou mnohem nebezpečnější. Slabý mohl využít hrubku v karlovarském střídání a upaloval sám na gólmana, jenže trefil pouze jeho hruď. Gólman Kašpar nedlouho poté zažíval výrazně horké chvilky, když se více jak minutu musel obejít bez své brankářské hole, ale posléze celou situaci i s vypůjčenou hráčskou hokejkou zvládl. Domácí útočník Slabý měl další šanci při přesilové hře, kdy si před brankou počkal na kotouč, udělal rychlou otočku, ale puk po ní zblízka k levé tyči nezasunul. Střeleckou smůlu nezlomil jihlavský forvard ani vzápětí, když jej přihrávkou z pravé strany našel u vzdálenější tyče Strnad, puk ale usměrnil těsně vedle. Tempo pak lehce zvolnilo, takže další příležitost přišla dvě a čtvrt minuty před koncem. Kapitán domácích Kadleček byl sám před brankou Kašpara, nicméně znovu trefil pouze jeho hruď.

Čtvrtá přesilovka Dukly již přinesla vyrovnávací gól, který padl přesně 64 sekund po začátku třetí třetiny. Strnad najel na levé straně přesně si najíždějícího Jakuba Filipa, který přelstil Kašpara kličkou a bekhendem poslal puk do odkryté klece. Hosté na to nevyužili přesilovou hru a následná jim vyšla ještě hůře. Bečku stihl před brankou odzbrojit Kadleček a za další půlminuty vyslal Vala lahůdkovou přihrávku do jízdy na Milana Strnada. Domácí forvard se v úniku nemýlil a vymetl pavouky z levé šibenice.

Na ledě se poté řádně přiostřilo, hostující forvardi Hotěk s Habrem si vysloužili klasický dvouminutový trest a desítku k tomu. Druhým trestem Jihlava nepohrdla. Vala našel z pravého rohu před branku si sjížedějícího Lukáše Strnada, který ostrou střelou zblízka z první nedal Kašparovi šanci - 3:1. Půlminuty před koncem ještě zkusili karlovarští hokejisté hru bez gólmana, nicméně jejich gólový počin se od první třetiny nerozrostl. Úvodní zápas čtvrtfinále, které se hraje na dva vítězné zápasy, vyhrála Dukla a Energie bude muset ve čtvrtek na vlastním ledě odvracet konec sezony.

Ohlasy trenérů

Václav Eismann (HC Energie Karlovy Vary): V první řadě chci domácím pogratulovat k zisku prvního bodu, protože ho získali naprosto zaslouženě. Dali nám lekci ze zarputilosti, obětavosti a kvalitní hry do defenzívy. My jsme v těchto ohledech, které jsem jmenoval, naprosto zaostali.


Nemrzí Vás první třetina, ve které jste měli více šancí a mohli jste soupeři uskočit, ale poté se Vaše aktivní hra vytratila?
Tak ona se vytratila hlavně z toho důvodu, že jsme měli velké množství ztrát kotoučů. Tím pádem soupeř rychle otáčel hru a dostával naší obranu pod tlak. Představovali jsme si, že budeme hrát v útočném pásmu jiným způsobem. Ale neplnili jsme to, co jsme měli. A pokud nebudeme plnit to, co máme a co si řekneme před utkáním, tak to dopadne jako dneska.

Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava): Dneska musím smeknout před celým mančaftem. Tým podal vynikající výkon. Bylo nás málo a o to více jsme se semkli. Hráli jsme to, co jsme potřebovali a co jsme si řekli. Udělali jsme první krok a teď jenom, abychom ho ve čtvrtek zopakovali.


Energie byla v první třetině aktivnější, ale pak jste soupeře začali dostávat pod tlak a měli více šancí. Co se změnilo?
My obecně v play-off máme první třetiny slabší. Zkrátka to byl náš klasický scénář. Ale od druhé třetiny jsme se rozehráli a pak už to bylo dobré.