HC Energie Karlovy Vary

Historický okamžik. Energie navazuje spolupráci s čínským Qiqiharem

Karlovarský hokej začíná psát další kapitolu své historie. Poprvé v historii se pětice čínských hokejistů společně se svým trenérem zapojí do tréninkového kempu karlovarské Energie. Vše se děje na základě spolupráce, která se začala rýsovat přibližně před rokem.

„Zhruba před rokem jsme podepsali memorandum o spolupráci se společností Grand Europe Association. Aby se tento projekt vůbec mohl začít realizovat, navštívili zástupci GEA několikrát čínský hokejový klub Qiqihar Dragons, a zároveň také náš hokejový klub. My jsme společnosti GEA náš klub představili v celé své šíři jak práce s mládeží, tak s naším A-mužstvem. Naším přáním bylo, aby o této zkušenosti referovali v Číně, a pokusili se navázat užší spolupráci mezi oběma kluby. Náš hokejový klub posléze navštívily dvě velké delegace tvořené zástupci města Qiqihar a čínskými významnými novináři. Vyměnili jsme si vzájemné poznatky a nastínili, jak bychom chtěli dlouhodobě spolupracovat,“ uvedl na začátku úterní tiskové konference předseda zapsaného spolku Hockey Club Karlovy Vary Miroslav Vaněk.

Myšlenka o spolupráci českých a čínských hokejových klubů se začala rodit již před delším časem. „Některé pokusy o spolupráci s čínským hokejem už se datují dva, tři roky zpátky. Tím hlavním spouštěcím mechanismem byla schůzka mezi čínským a českým prezidentem, kteří spolu podepsali memorandum, ve kterém se mimo jiné dohodli na spolupráci v oblasti ledního hokeje. Tím jsme dostali posvěcení z nejvyšších míst, abychom mohli spolupráci prohlubovat, a jedním z prvních kroků je účast hokejistů z čínského týmu Qiqihar v našem klubu,“ zaznělo dále na úterní tiskové konferenci.

„V dnešní těžké mezinárodní době, kdy vnímáme, jak je svět složitý a napjatý, jsou to právě sportovci, kteří jdou vždy příkladem, že se dá úspěšně mezinárodně spolupracovat. Hokejisté z Qiqiharu jsou stejní hokejisté, sportovci, jako jsme my, a myslím si, že okamžitě najdeme společnou řeč. Věříme, že do budoucna budeme mít možnost vyrazit do Číny s naší mládeží a ukázat jim, jak jsou naši mladí hokejisté hokejově zdatní a vyspělí. Rádi našim čínským přátelům pomůžeme, pokud o to požádají, a budou-li to potřebovat. My si od tohoto projektu slibujeme dlouhodobou spolupráci a také to, že až do našeho regionu Karlovarského kraje vstoupí čínští investoři, budeme připraveni s nimi jako klub spolupracovat,“ uvedl dále Miroslav Vaněk.

Pokud nepočítáme Kunlun, hrající aktuálně Kontinentální hokejovou ligu, má Čína v současné době pouze několik málo klubů, které by se mohly označit nálepkou vyspělé. Úkol pro následující období je tak pro Číňany zřejmý - založit profesionální ligu. „V Číně se velmi masivně rozvíjí dětský a mládežnický hokej. Je to vzhledem k tomu, že v roce 2022 se uskuteční v Pekingu zimní olympijské hry. Na to, aby se mohli čínští hokejisté dále rozvíjet, musí mít v dospělosti ligu, ve které uplatní své nasbírané dovednosti. V Číně se hrála asijská hokejová liga, ta se ale příští rok hrát nebude. Aby svoji ligu mohli založit a hrát ji, potřebují nabrat co nejvíce zkušeností z hokejově vyspělých zemí. Což je důležitý krok k tomu, aby mohli mít kvalitní reprezentaci své země, a mohli hrát vrcholné mezinárodní turnaje,“ shodli se všichni účastníci tiskové konference.

Zahájení spolupráce se těší přízni politických špiček a podporu našla i mezi vrcholnými představiteli českého hokeje. V dopise adresovaném hokejovému klubu se za Český svaz ledního hokeje vyjádřil pozitivně jeho generální sekretář Martin Urban, slova podpory pak zazněla také od hejtmanky Karlovarského kraje Jany Vildumetzové či náměstka primátora města Karlovy Vary Čestmíra Bruštíka. Důležitou roli v navázání kontaktu mezi oběma stranami sehrála rovněž poslankyně Markéta Wernerová, která stála na počátku celého projektu a od začátku se jej snažila rozjet.

Tiskové konference se kromě zástupců karlovarského hokejového klubu zúčastnili také prezidentka agentury Grand Europe Association Jia Jianpin, zástupkyně čínské ambasády v České republice Gao Hanga a zástupkyně společnosti Bank of China Jiangxi Wu. Všechny tři dámy se pak shodly na tom, že zmíněný projekt by měl obě země spojit nejen v oblasti ledního hokeje.

„Program tohoto projektu, tedy tréninku čínských hokejistů v České republice, je důležitý nejen na sportovním poli, ale také pro vztahy Číny a České republiky. Čínská lidová republika patří k největším sportovním velmocem světa, Česko je velmocí v ledním hokeji. Proto doufám, že naše spolupráce přinese své ovoce. V minulém roce, kdy čínský prezident Si Ťin-pching navštívil Českou republiku, byly vzájemné vztahy povýšeny na strategické partnerství, což přineslo výsledek jak v oblasti politické, ekonomické tak i v oblasti vzdělávání. Věříme, že oba státy se chopí této příležitosti a budou rozvíjet vzájemnou spolupráci ve všech zmíněných oblastech,“ uvedla zástupkyně čínské ambasády.

Pětice hráčů Qiqiharu společně s hlavním trenérem Zhouem Yudim přicestovala do Česka během pondělí. Za sebou mají velmi dlouhou a únavnou cestu. Ani toto jim však nezabránilo naskočit již v pondělí odpoledne do úvodního tréninku s karlovarskou juniorkou.

Pro trenéra Zhoua Yudiho ale není Česká republika úplně neznámou. Již před šestnácti lety si zahrál v Litvínově v jednom z přátelských hokejových utkání. Nyní ho ale do země v srdci Evropy přivedl jiný hokejový cíl. „Jsme rádi, že jsme dostali příležitost podívat se do Česka, do této hokejové velmoci. Jsme rádi, že se můžeme zúčastnit tréninků s českými hokejisty, kteří jsou na velice pokročilé úrovni, a že můžeme trénovat v krásném sportovním prostředí karlovarské KV Areny,“ uvedl sedmatřicetiletý trenér, který během své hráčské kariéry oblékl i reprezentační dres.

Během několika týdnů čeká na jeho svěřence i bohatý program mimo led, hlavní náplní však bude tvrdá dřina na ledě. Čínští hokejisté z Qiqiharu byli zařazeni do juniorského týmu Energie, v srpnu by pak mohli naskočit i do některých přípravných utkání. Ochutnat by však mohli i dospělý hokej v rámci tréninků s karlovarským Áčkem. Jedná se o hokejisty 20 až 22 let ve složení: 1 brankář, 1 obránce a 3 útočníci.

Qiqiharský hokejový klub byl založen v roce 1953. V minulosti hrával asijskou hokejovou ligu a je několikanásobným mistrem Číny. V současnosti čítá přes dvě stě registrovaných hokejistů od mládeže až po dospělý hokej.