HC Energie Karlovy Vary

Energie vynulovala Litoměřice a vrací se do čela

HC Energie - HC Stadion Litoměřice 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)
I po 8. kole WSM ligy zůstávají karlovarští hokejisté v domácím prostředí bez porážky. Pro tři body si došli trpělivým dobýváním houževnaté obrany Litoměřic a poctivým výkonem ve vlastní obraně podpořeným bezchybným Filipem Novotným. Gólman Energie si připsal první čisté konto v sezoně.
WSM Liga, 8. kolo, so 30.9.2017
Karlovy Vary
Litoměřice
3:0
1:0, 1:0, 1:0
Branky a nahrávky: 13. Krejčí (Flek, O. Beránek), 36. Kverka (Harkabus, Podlipnik), 48. Tuominen (Gorčík, Skuhravý). Rozhodčí: Luczków, Kostourek – Malý, Šimán. Vyloučení: 3:6, navíc Havelka (LTM) trest ve hře. Využití: 2:0. Diváci: 2083. Střely na branku: 30:19. Průběh utkání: 3:0.
Karlovy Vary: F. Novotný (Závorka) – Krejčí, Sičák (A), M. Rohan (A), Podlipnik, J. Tomeček, Weinhold – T. Rachůnek, Gríger, Flek – Harkabus, Kverka, Stloukal – Davídek, Skuhravý (C), Gorčík – O. Beránek, Tuominen, Kohout
Litoměřice: Klouček (Michajlov) – Pavlas (C), Kvasnička, Strejček, Smetana (A), Jebavý, Jandus – Stříbrný, Hanták, Bílek (A) – Kantner, J. Šimeček, M. Chalupa – R. Pilař, Miškář, Helt – M. Havelka, Komárek, Jirásek

Komentář k utkání

Karlovy Vary a Litoměřice před soubojem v 8. kole WSM ligy dělil pouze bod, šlo také o střetnutí dvou nejproduktivnějších týmů dosavadního průběhu. A i první třetina přinesla relativně vyrovnaný průběh. Papírově favorizovaná Energie se pokoušela tvořit hru, poctivě bránící Severočeši jí však do mnoha šancí nepouštěli.

Vzrušení do první periody tak přinesly až přesilové hry. Při vyloučení Stloukala v oslabení si slušnou střeleckou pozici vypracoval domácí bek Sičák, Havelkův krosček v závěru málem potrestal Podlipnik, ale svou gólovou sbírku zatím nerozšířil. Skóre se tak změnilo až ve 13. minutě. Z Heltova trestu uplynulo jen 10 sekund, když za Kloučkova záda zapadla střela Daniela Krejčího. Domnělou teč Grígera rozhodčí nepotvrdili. Brankou povzbuzení energetici pak do přestávky ještě nabrali na obrátkách, ke gólovým šancím ale jejich snaha nevedla.

Druhou třetinu načalo vyloučení hostujícího Pavlase. Z šancí Karlových Varů stojí za zmínku především ta Kverkova. Domácí forvard se po přihrávce ocitl osamocený u pravé tyčky, Klouček se však přesunul včas a utěsnil všechny skuliny. Následovala další početní výhoda Energie. V ní si domácí nechali ujet Vítězslava Bílka a brankář Novotný musel litoměřickému útočníkovi v poslední chvíli překazit blafák vypíchnutím kotouče. I další průběh této přesilovky pak obecenstvo spíše než k potlesku nutil k mrzutosti.

Rozpačitost se přelila i do hry v plném počtu, k vidění byla řada nepřesností, nadějně založeným akcím chyběla důslednost v realizaci. Domácí se přesto tlačili do útoku, kde Kloučka ostřelovali především z velké a střední vzdálenosti. K dorážce v přebrankovém prostoru se dostávali zřídka. Když se jim to konečně povedlo, byla z toho trefa Jaromíra Kverky do odkryté klece v 36. minutě. Brankář Novotný si v prostřední periodě příliš nezachytal, divákům se připomněl alespoň ve 38. minutě, kdy v oslabení do lapačky schoval štiplavou navštívenku od Smetany.

Po druhé přestávce už litoměřická vůle odolávat karlovarské převaze začala upadávat. Hosté však měli štěstí, že si energetici nepřesně seřídili mířidla. Vždyť v síti neskončila dorážka Tuominena, přečíslení Fleka s Grígerem, ani technická střela Kverky z levého kruhu. Štěstí se na stranu domácích přiklonilo až v přesilové hře při vyloučení Smetany. Klouček neudržel střelu od modré a Henri Tuominen v pádu urychlil pohyb puku za brankovou čáru.

Za tříbrankového vedení Energie spělo utkání k poklidnému závěru, který se však nekonal. Novotný se při obhajování své nuly nečekaně zapotil, když ho na začátku poslední minuty spoluhráči nechali na holičkách proti volnému Kvasničkovi. Hostující obránce se jen chytal za hlavu, jakou šanci že to neproměnil. Se závěrečnou sirénou pak ještě došlo k zbytečnému ataku Havelky na Tomáše Rachůnka, který vyhrotil jinak poklidnou atmosféru v aréně. Otřesený domácí útočník opustil led v doprovodu lékaře, Havelka vyfasoval trest ve hře za zásah do oblasti hlavy a krku.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): Jsme rádi, že jsme zvládli tento zápas s velmi houževnatým soupeřem. Stálo nás to hodně sil, soupeř hrál organizovaně a fyzicky. Teď nás čekají tři zápasy venku, kde se nám zatím příliš nedařilo. Věříme, že nám dnešní výhra dodá trochu klidu. Mrzí nás dnes zranění Tomáše Rachůnka, který nyní míří na vyšetření.

Daniel Tvrzník (HC Stadion Litoměřice): Od nás to byl letos nejhorší výkon. Chybělo nám vše, čím jsme vynikali v předchozích zápasech, tedy pohyb, nasazení i důraz v přebrankovém prostoru. Nevím, zda jsme přijeli s příliš velkým respektem nebo naopak sebevědomím. Každopádně náš dnešní výkon je zklamáním, domácím jsme to hodně usnadnili.

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | ne 1.10.2017

Venku to musíme zlomit, burcuje Jan Tomeček