HC Energie Karlovy Vary

Frk slaví první gól v NHL! Oslava? Možná si dám pivo, směje se

Karlovarský odchovanec Martin Frk se dočkal své premiérové branky v NHL! V den svých 24. narozenin podpořil gólem a asistencí vítězství Detroitu nad Minnesotou 4:2 v úvodním utkání Rudých křídel v sezoně.

Čerstvě čtyřiadvacetiletý Frk se trefil v polovině 51. minuty, kdy zpoza levého kruhu procedil puk mezi betony brankáře Dubnyka. Pelhřimovský rodák se tak prosadil ve svém premiérovém utkání za Detroit a celkově třetím zápase v NHL. V loňském ročníku nejslavnější hokejové soutěže světa nastoupil ve dvou utkáních za Carolinu Hurricanes.

Frk, který přípravu na ledě v letních měsících strávil v Karlových Varech, se svým výkonem v úvodním zápase sezony ale úplně spokojený nebyl.

„Myslím si, že jsem nehrál dobře v první třetině a ani v té druhé to nebylo úplně ono. Ve třetí dvacetiminutovce už jsem se ale cítil o mnoho lépe, povedlo se mi pár hitů a dostal jsem se do hry,“ uvedl útočník, který si v utkání připsal navrch i asistenci u prvního gólu Detroitu v přesilové hře.

A právě v početní převaze by měl Frk dostávat hodně prostoru. V tomto ohledu se na jeho adresu už v létě vyjádřil hlavní kouč Red Wings Jeff Blashill, který uvedl, že českého forvarda v nich bude hodně využívat.

„Musím být dobrý nejen v přesilových hrách, ale i při hře pět na pět, ve všech herních situacích. Kdyby mi šly jen přesilovky, tak se tu dlouho neudržím,“ má však jasno střelec s tvrdou střelou.

Slavit tak mohl ve středu večer dvojnásob. Krom premiérové trefy v NHL totiž Martin Frk oslavil ve stejný den i své 24. narozeniny. Jaká tedy bude oslava?

„Až se dostanu domů, tak to oslavím se svojí přítelkyní a svým psem. Možná si dam i nějaké to pivo,“ uvedl s úsměvem šťastný oslavenec pro klubovou televizi.

Čtyřiadvacetiletý Martin Frk prošel v Energii mládežnickými kategoriemi až do juniorů, patřil do nominací mládežnických reprezentací, se kterou si několikrát zahrál i na Mistrovství světa do 18 či 20 let. V 17 letech odešel zkusit štěstí do zámoří. S Halifaxem vyhrál Memorial Cup a v loňské sezoně získal na farmě Detroitu v Grand Rapids i Calder Cup pro vítěze AHL, o kterém rozhodl vítěznou brankou. V loňské sezoně si poté, co ho z waiver listu získala Carolina, poprvé zahrál v NHL. Po návratu do organizace Detroitu podepsal před letošní sezonou s klubem z Michiganu novou roční smlouvu.