HC Energie Karlovy Vary

Osmá porážka v řadě ukončila juniorům základní část

JUN: HC Energie Karlovy Vary - HC Kometa Brno 2:6 (1:0, 1:4, 0:2)
Dobrý začátek energetiků v utkání proti lídrovi tabulky DHL Extraligy juniorů vyprchal úderem druhé třetiny, kdy brněnská Kometa jasně dominovala a přebrala Karlovým Varům jednobrankové vedení. To do konce základní hrací doby ještě stačila navýšit o tři góly, a po zásluze bere plný počet bodů. Karlovarská Vlčí smečka zaznamenala osmou porážku v řadě, čímž ukončila základní část.
DHL extraliga juniorů, 36. kolo, so 27.1.2018, KV Aréna
Karlovy Vary
Kometa Brno
2:6
1:0, 1:4, 0:2
Branky a nahrávky: 16. Salnikov (Habr), 23. Bečka (Prošek) – 22. Střondala (Slabý), 25. Havlát (Novák, Hasoň), 29. Hasoň (Novák, Kowalczyk), 37. Kowalczyk (Hasoň, Havlát), 53. Slabý (Hasoň, Havlát), 54. Svoboda (Süss). Rozhodčí: Hlinka - Hynek, Kotlík. Vyloučení: 5:0. Využití: 0:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 83. Střely na branku: 24:47. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:6.
Karlovy Vary: Grančarov (29. Kašpar) – Přibyl, Pajk, Vápeník, Kala, Novák, Vodička, Klejna, Bernáth – Pastyřík, Janata "C", Salnikov, Horký, Tlačil, Bečka, Křemen, Halberštát, Hotěk, Habr, Prošek
Kometa Brno: Holík – Kowalczyk, Trnka, Slabý, Kučeřík, Jurnečka, Rafaj, Jeřábek – Čejka "C", Ferda, Krejčí, Svoboda, Střondala, Süss, Havlát, Novák, Hasoň, Matula, Frydrych

Komentář k utkání

Utkání předposledního týmu DHL Extraligy juniorů s prvním přineslo pěknou podívanou. První třetina se hrála ve vysokém tempu. Hlavně domácí Energie předvedla několik větších šancí. Nejvíce střel za první dvacetiminutovku zaznamenal nejspíše Tlačil, který několikrát potrápil Holíka. Jeho největší šance se naskytla během deváté minuty, kdy se Tlačil vysmekl všem a ujížděl na Holíka, jeho zakončení do levého rohu však nakonec nevyšlo, a hru přerušila vysoká hůl. Brněnským se nedařilo kombinovat, a tak bylo vidět v karlovarském obranném pásmu více úniků. Oba týmy předváděly dobré defenzivní výkony při hokeji nahoru dolů. Z několikátého útočného výjezdu domácí vytěžili první branku tohoto utkání. V 16. minutě na střelu Habra stačil Holík betony, avšak kotouče se v bezprostřední blízkosti ujal Denis Salnikov, a dotlačil ho za záda ležícího brankáře. Poslední minuty byla na kotouči více vidět Kometa, ale neskórovala.

Počátečních pět minut druhé třetiny se hrálo velmi vyrovnaně, což potvrzoval stav utkání. Vysoká aktivita Komety se projevila v podobě vyrovnávací branky. O tu se zasloužil Vojtěch Střondala, na jehož střelu zprava nebyl Grančarov připraven. Chvíli poté padl gól v oslabení a Energie přebrala zpětně svůj jednobrankový náskok. Přihrávku za modrou obdržel Jan Bečka a z úniku vyslal přesnou střelu pod víko brněnské klece. Osamocený Robert Havlát ve 25. minutě bez větších obtíží rozvlnil střelou z pravého kruhu síť karlovarské branky, a znovu tak vyrovnal. Následné minuty druhé periody však patřily Kometě. Situaci na ledě znepříjemňovaly domácím častá vyloučení. Hosté sice jedné přesilové hry nevyužili, ale jen co naskočili energetici do pěti, skórovali. Po přesné přihrávce se prosadil Jan Hasoň, který kotouč poslal pod betony Grančarova. Ve stejném čase pak Karlovy Vary vystřídaly brankáře a nastoupil Kašpar. Brněnští hráli velmi aktivně, hrálo se převážně v obranné třetině Energie. Kometa navýšila ve 37. minutě svůj náskok a využila dalšího přečíslení. Daniel Kowalczyk se postaral po pěkné kombinaci o čtvrtou branku svého týmu střelou z mezikruží. Nátlak Brna trval až do posledních chvil.

Ani v závěrečném dějství se toho na stylu hry moc nezměnilo a Kometa byla stále dominantním týmem. Energetiky stále trápila vyloučení. Hra se neustále přesouvala z pásma do pásma, při čemž si Kašpar připsal velké množství zákroků. Ve 47. minutě si Svoboda skvěle poradil se dvěma obránci před Kašparem, ale stejně tak skvěle si poradil Kašpar s jeho střelou na vyrážečku. Podobných akcí bylo nespočet, a tak se diváci gólu dlouhou dobu nedočkali. Brno stvrdilo svou dobrou formu pátou brankou v 53. minutě. Petr Slabý se do toho řádně opřel od modré a propálil vše, co mu stálo v cestě. Na další branku už publikum dlouho nečekalo. O chvíli později získal kotouč zpoza branky Matěj Svoboda a zakončoval u levé tyče, odkud kotouč nahodil za Kašparova záda. Svou iniciativu si Brněnští udrželi až do konce základní hrací doby. Potvrdili svou úlohu lídra tabulky a odjeli s plným počtem bodů.

Ohlasy trenérů

Václav Baďouček (HC Energie Karlovy Vary): Kometa dneska ukázala, že ne náhodou je na prvním místě tabulky extraligy juniorů. Je dobře, že na závěr základní části si kluci mohli zahrát proti tak silnému soupeři, aspoň mají srovnání v čem se musí zlepšit aby mohli konkurovat takovému mužstvu, protože od druhé třetiny Kometa jasně dominovala a zápas naprosto zaslouženě vyhrála.

Jakub Čejka (kapitán týmu HC Kometa Brno): Nebylo to jednoduché utkání. Ze začátku se nám to trochu nepovedlo, ale potom jsme ukázali, že jsme lepší mančaft a nakonec jsme to otočili.