HC Energie Karlovy Vary

Starší dorost padl na Dukle po výpadku v první třetině

SDO: HC Dukla Jihlava - HC Energie Karlovy Vary 5:3 (4:1, 1:1, 0:1)
Dvoudenní venkovní výjezd zakončili starší dorostenci v Jihlavě, utkání 20. kola o umístění v play-off se však nevyvíjelo dle jejich představ. Oba týmy měly divoký vstup do utkání a brzy skórovaly, zlom však přišel v druhé polovině prvního dějství, kdy Dukla třemi góly smetla energetiky a vyhnala z branky hostů Adama Horáka. Jihlavští už mohli zbytek zápasu dohrát v klidu a vedení bez problémů udrželi. Starší dorost nenavázal na své vítězství proti Kometě a prohrál 3:5.
Extraliga staršího dorostu, II. 19, so 3.2.2018
Jihlava
Karlovy Vary
5:3
4:1, 1:1, 0:1
Branky a nahrávky: 6. Pigl (Chlubna), 11. V. Brož, 16. Krajíček (Chlubna, Veleba), 20. Juda (Pigl, Marek), 33. Veleba (Pigl, Juda) – 7. Berčík, 36. Křemen, 56. Maydl (Cankov). Rozhodčí: Horáček – Kotlík, Polák. Vyloučení: 4:3. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 67. Střely na branku: 29:32. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 5:1, 5:3
Jihlava: Juřička (Chaloupek) – Křišta, Veleba, Smolko, Marek, P. Brož, Zvěřina, Kratochvíl – Pigl, Juda, V. Brož – Čermák, Krajíček, Chlubna – Barák, Svoboda, Kardoš – Trnka
Karlovy Vary: Horák (20. Charvát) – Tureček, Novák, Cankov, Stejskal, Kosina, Ptáček – Záruba, Jiskra, Křemen – Holub, Černý, Maydl – Fečo, Novotný, Hudečka – Berčík, Karbulka, Korčmaroš

Komentář k utkání

První šanci zápasu měl za hosty Jiskra, který chtěl dorážet puk, ale domácí hráči k němu rychle přistoupili. Skóre se poprvé měnilo v šesté minutě. Chlubna krásným pasem našel rozjetého Tomáše Pigla, který tváří v tvář Horákovi zakončil nad jeho pravý beton. Za 55 vteřin bylo srovnáno, když si Martin Berčík udělal prostor mezi dvěma obránci a bekhendem našel mezeru mezi betony gólmana. Jihlava poté měla přesilovku a 15 vteřin před jejím skončením ji využila. Když to Vítězslavu Brožovi nevyšlo z pravé strany přihrávkou před branku na spoluhráče, tak si vzal sražený puk, vybruslil si na levý kruh a zamířil kolem hlavy gólmana do sítě.

Po jedné hezké individuální akci na každé straně se skóre neměnilo, v čase 15:03 už ano. Jakub Krajíček si počkal před brankou na Chlubnovu přihrávku a zblízka dostal puk za záda gólmana hostí. Skvostnou první třetinu v jihlavském podání zakončil půl minuty před odchodem do kabin Miroslav Juda. Marek nahodil puk na branku, odražený touš přihrál Pigl před branku na svého kamaráda z útoku a ten zvedl bekhend pod víko – 4:1. To už bylo moc na Adama Horáka, který přepustil místo v brance Janu Charvátovi.

Mladší dorostenec Energie hned na úvod třetiny vychytal další Piglův samostatný úprk na branku. Pak se probrali i hosté, Křemen ani Cankov si na Juřičku nepřišli a při dílčím tlaku Karlových Varů reagoval domácí kouč Moravec oddechovým časem. Vyplatilo se, Dukla hned měla obrovskou šanci. Charvát po obtížném zásahu vytěsnil puk, který se odrazil před volnou klec na Trnkovu hůl, ale jihlavského forvarda stačili při dorážce zblokovat hned dva hráči hostí. Vyloučení Ptáčka po polovině zápasu ztrestali domácí druhým přesilovkovým gólem. Petr Veleba napřáhl od modré a puk se třepetal popáté v karlovarské síti. I mladí Energetici ukázali, že přesilové hry dokáží využít. Adam Křemen se prosadil v předbrankovém prostoru a úspěšnou dorážkou dal svém týmu ještě dílčí naději - 5:2.

Jihlava ale ve třetí třetině prakticky uzavřela prostor před brankou a soustředila se na pozornou obranu. Karlovým Varům nepomohly ani dvě přesilové hry během sedmi minut. Dukla si hlídala tříbrankový náskok a cítila, že může brát druhou výhru během dvou dnů. V čase 55:59 si sice Energie vynutila třetí branku, když Cankovova střela udělala před brankovištěm Juřičky neplechu a Michal Maydl úspěšně dorazil kotouč do sítě, to však bylo ze strany hostí všechno - 5:3.

Ohlasy trenérů

Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava): Jsem rád, že jsme navázali na včerejší výkon s Plzní. Opět jsme měli výborný vstup do utkání, který jsme zužitkovali a dostali jsme se do vedení 4:1. Pak se nám trošku potvrdilo to, co jsme si mysleli, že Vary udělají vítr v kabině a že se trošku rozehrají. Díky Honzovi Juřičkovi jsme je nepustili do žádného těsnějšího kontaktu. I když byl závěr hektický, tak jsme ho zvládli a jsme za to opravdu rádi. Doufám, že jsme se konečně vyhrabali z nejhoršího a budeme držet vítěznou vlnu.

Václav Eismann (HC Energie Karlovy Vary): Chceme pogratulovat domácím k zisku tří bodů, protože z pohledu šedesáti minut je získali zaslouženě. Do první třetiny jsme nastoupili naprosto lehkovážně a bez pracovního úsilí, kdy hlavní esencí naší hry byly oblouky od hráčů a nedostatečná soubojovost. Soupeř byl vysoce efektivní, protože proměnil i takové pološance, což zápas nasměrovalo k tomu, že se radují domácí.