HC Energie Karlovy Vary

Obrazem: Radosti a strasti karlovarských baráží

V úterý na ledě Litvínova vstoupí hokejisté Energie do baráže o extraligu. V moderní historii karlovarského hokeje jde o pátou účast v prolínací soutěži. Na pozici prvoligového vyzyvatele stáli Karlovarští naposledy v roce 1997, příslušnost k elitě naopak museli obhajovat v letech 2001, 2016 a 2017. Dvě baráže v minulosti zvládli, dvakrát neuspěli. Na jakou stranu se miska vah přikloní letos?
Buď u toho s námi! Vstupenky na baráž o extraligu kupuj ONLINE

Baráž 1997

V temných 80. letech prožíval lázeňský hokej své nejčernější období a spadl až na úroveň krajského přeboru. Odraz ode dna přišel symbolicky v roce 1989, kdy znovuzrození zažila i celá republika. Po postupu z krajské úrovně a celkové stabilizaci v 90. letech dokráčela tehdejší Becherovka až k extraligové baráži, do které se kvalifikovala jako vítěz první ligy 1996/97.

Přestože se Karlovarští v baráži zápas od zápasu zlepšovali, zdálo se, že si tým s trenéry Milanem Kašpárkem a Karlem Trachtou ukrojil příliš velké sousto. První tři utkání zvládla lépe Opava, když zvítězila 6:1, 4:1 a 4:3. Karlovarští však doslova vstali z popela a po výsledcích 4:2, 3:1 a 5:4 sérii vyrovnali! Slezané ale nakonec euforii Západočechů zchladili v sedmém zápase a po vítězství 4:3 stvrdili svojí extraligovou příslušnost.

Branku Becherovky v baráži hájil Marcel Kučera
Ríša Richter znělo stadionem. Richter byl v baráži nejproduktivnějším útočníkem Becherovky, na snímku s Pavlem Vostřákem

Baráž 2001

V roce 1997 se přesto Karlovy Vary nejvyšší soutěže dočkaly, když využily finančních nesnází Olomouce. Začala tak dvacetiletá éra klubu v extralize, jejímž vrcholem byl titul vicemistra a mistra. V úvodu však na medaile nebylo ani pomyšlení. Po třináctém a dvou jedenáctých místech přišla 4. extraligová sezona. Papírově podle jmen posil měla být průlomová, nakonec však tým skončil poslední s velkou ztrátou na třináctý Havířov.

V baráži Becherovku vyzval KLH Chomutov. Po pěti zápasech si obě mužstva držela domácí neporazitelnost, Karlovy Vary vedly 3:2 a série se stěhovala opět na sever. V zápase hraném 4.dubna Západočechům skvěle vyšla 2. třetina, kterou díky brankám Chlubny, Pavliše a Kverky vyhráli 3:0. Tento náskok už si Becherovka pohlídala a s ním i příslušnost k nejvyšší soutěži. Zajímavostí je, že oba týmy ještě hrály na svých starých stadionech. V Chomutově musel být jeden zápas přerušen z důvodu výpadku elektřiny.

Ondřej Steiner se v průběhu sezony vrátil z Finska a posila to byla více než vítaná. V 6 zápasech baráže zaznamenal 5 branek a 4 asistence. Na snímku v dresu Vsetína.
Baráží Becherovku provedl stratég Marek Sýkora, který v základní části nahradil Miloše Říhu st.
Obránce Libor Procházka své úspěchy z reprezentace na západ Čech nepřenesl a od karlovarských diváků si mnoho dalších sezon vyslechl své.
Vypjatá atmosféra v Dolní Kamenné dolehla i na chomutovského brankáře Kamila Jarinu. Ten domácím daroval branku, když v karlovarském oslabení mylně signalizoval zakázané uvolnění.

Baráž 2016

Že se historie někdy opakuje, ukázala sezona 2015/16. Vedení opět přivedlo zvučná jména, která měla fanouškům vrátit radost z vyřazovacích bojů. Klub nyní už nesl název HC Energie, který před lety přijal po změně generálního partnera. Jenže právě před ročníkem 2015/16 společnost Sokolovská uhelná výrazně omezila svou dlouholetou pomoc klubu. To byl první tmavý mrak před bouří a další začaly rychle přibývat. Hlavní trenéři Mlejnek, Oremus a posléze opět Karel Mlejnek se marně pokoušeli individuality spojit ve fungující tým a výsledkem bylo poslední místo po základní části i následném play-out.

Baráž se nyní hrála už jako čtyřčlenná skupina, po dvou účastnících z ELH a 1. ligy. Prolínací soutěže se dále zúčastnily Slavia, Jihlava a Litvínov a Karlovarští nezačali nejlépe, nedařilo se jim sbírat body venku. Možná klíčovou tak byla výhra v 8. kole baráže v Edenu, kterou si Západočeši pojistili 2. místo. Definitivní jistota udržení extraligy pak přišla v kole 11. po vysoké výhře v Jihlavě. Oporou se svému týmu stal Tomáš Rachůnek s více jak jedním bodem na zápas i brankář Závorka.

Na začátku sezony v Energii, baráž už ale Radek Duda odehrál za Litvínov. Známý bouřlivák byl z týmu uvolněn v prosinci 2015.
Tomáš Závorka v baráži nevynechal ani minutu a patřil mezi výrazné opory
Se sedmi brankami byl Jakub Svoboda nejpilnějším střelcem Energie v baráži. Nyní hraje v Německu.

Baráž 2017

Nervy karlovarských fanoušků bohužel nezůstaly v klidu dlouho. O existenci musela Energie bojovat i v sezoně příští, kterou opět výrazně ovlivnila finanční nestabilita a s ní spojený úbytek zkušeností v týmu. Mužstvo postavené především na mladých a méně zkušených hráčích ze 13. příčky spadlo do play-out. V něm se sice baráži vyhnout nedokázalo, ale pět výher ze 6 zápasů vlévalo do žil všeobecný optimismus.

Jenže baráž začíná od nuly a je o nervech a zkušenostech. Těch měli hráči do té doby posledních Pardubic víc. Karta se začala obracet, když Východočeši v 3. kole baráže otočili nepřiznivý stav a v KV Areně vyhráli po samostatných nájezdech. Svou kompaktností a bojovností všechny soupeře překvapovala jihlavská Dukla, která vyhrála prvních pět zápasů prolínací soutěže včetně dvou s Karlovými Vary. Nevyrovnané výkony se špatnou hrou v oslabení nezachránila Energie ani výhrami v posledních třech kolech. Na Duklu a Pardubice v konečném účtování ztratila bod a s nejvyšší soutěží se po 20 sezonách rozloučila.

Ani sedm barážových branek Jakuba Fleka na setrvání mezi elitou nestačilo
Tady se lámal chleba, Pardubice v KV Areně vyhrály oba zápasy
V nejvyšší soutěži Energii vystřídala Dukla