HC Energie Karlovy Vary

Energie vyrovnala šestnáct sekund před koncem a nakonec vyhrála v nájezdech!

Rytíři Kladno - HC Energie Karlovy Vary 1:2sn (0:0, 0:0, 1:1 - 0:0)
Do poslední třetiny baráže vstoupili energetici na ledě kladenských Rytířů v souboji prvního s druhým. Hra splňovala svým tempem i nejpřísnější fanouškovská kritéria, přesto ale ani jeden tým velice dlouho nedokázal skórovat. Na úvodní gól si museli diváci počkat až do 54. minuty, kdy síť rozvlnili domácí a vypadalo to v jejich výhru. Šestnáct sekund před koncem ale utkání vyrovnal Ondřej Beránek a v samostatných nájezdech Energie dokonala svůj obrat, opět úřadovala dvojice Skuhravý - Závorka!
WSM Liga, BAR9, ne 15.4.2018
Kladno
Karlovy Vary
1:2sn
0:0, 0:0, 1:1 - 0:0
Branky a nahrávky: 55. Redlich (Štich) – 60. O. Beránek (Krejčí, Flek), rozh. náj. Skuhravý. Rozhodčí: Hejduk, Lacina – Barvíř, Blümel. Vyloučení: 3:2. Využití: Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 4526. Střely na branku: 35:31. Průběh utkání: 1:0, 1:2.
Kladno: Cikánek (Kopřiva) – Zelingr, Štich (A), Svedlund, Repe, Kehar, Lenďák, F. Matula – Redlich, T. Kaut, Kružík – J. Kloz, Kubík, D. Tůma (C) – M. Hořava, Machač, Zikmund – J. Strnad, R. Přikryl, Pekr (A)
Karlovy Vary: Závorka (F. Novotný) – Podlipnik, Šafář, M. Rohan (A), Plutnar, Krejčí, Kovačevič, A. Rulík – Šik, T. Rachůnek, Balán (A) – Flek, O. Beránek, Gríger – Kohout, Vachovec, Skuhravý (C) – Stloukal, Kverka, Vrdlovec

Komentář k utkání

Buď u toho s námi! Vstupenky na baráž o extraligu kupuj ONLINE

Utkání nabralo rychlý spád již od prvních sekund, zejména díky výbornému forčekingu se dopředu tlačili převážně energetici a Lukáš Cikánek musel několikrát zasahovat proti střelám hostů. Západočeši dokázali dobře přehradit střední pásmo, Rytíři se jen horko těžko prokousávali takovouto barikádou a i v případě úspěchu se jim nedařilo zakončovat z výhodných pozic. Díky přesným a dobře takticky zorganizovaným kombinacím v útočném pásmu si kotouč dlouho držela Energie a první větší útok domácích přišel až při přesilové hře krátce před polovinou třetiny, v ní se ale blýskl skutečně famózními zákroky Tomáš Závorka a udržel skóre beze změny. Dobré tempo si kladenští i přes neúspěch v početní výhodě dokázali udržet a vyrovnali vývoj velice ofenzivního utkání. Zásluhou precizních kombinací obou mužstev bylo dění na ledě divácky atraktivní, k vidění byla zajímavá bitva rychlých útočníků s důraznými beky a úrovni hry napomáhaly i rovnoměrně střídavé výpady, při nichž se zapotili oba gólmani. S blížícím se koncem třetiny začali Rytíři nabírat mírnou převahu co se držení kotouče týče a především díky povedenému bránění do těla neumožňovali Karlovarským zamykat hru před domácí svatyní, jak tomu bylo v počátku dějství. Obranné řady Energie začaly ztrácet na své někdejší pevnosti a domácí pomalu utahovali smyčku svou bruslivou ofenzívou, díky stále pozornému Závorkovi ale hosté závěrečný nápor soupeře ustáli až do první přestávky.

Svou formu ze závěru předchozí dvacetiminutovky si domácí přenesli i do začátku té druhé, pozadu však nechtěli zůstat ani energetici a znovu byli oba gólmani pod tlakem již zkraje periody. Zejména na kladenské obraně bylo znát poznání herního stylu soupeře a přizpůsobení se mu, což udržovalo vývoj zápasu spíše v režii Středočechů a jejich stále delších útoků. Karlovy Vary se ke kotouči dostávaly poměrně sporadicky, víceméně všechny jejich akce začínaly zachycením kladenské rozehrávky a ani tyto šance většinou nevedly k ohrožení Lukáše Cikánka. Kolem poloviny periody se ale začala postupně zavírat vrátka v západočeské defenzívě a ačkoliv Kladno nadále předvádělo výbornou ofenzivní práci, hra se pomalu přelévala i k brance Rytířů. Utkání také nabíralo na agresivitě, k vidění bylo několik menších šarvátek po odpískání a možná i díky tomu se zanedlouho energetikům podařilo srovnat se soupeřem krok. Zhruba šest minut před druhou sirénou už otěže zápasu převzali hosté a svou někdejší jistotu definitivně získali zpět při aktivně sehrané početní výhodě. S výraznou pomocí svého brankáře se sice Kladenští ve čtyřech ubránili, rozjetá Energie ale soupeře značně přehrávala na obou koncích ledové plochy i při vyrovnaném počtu bruslařů a několikrát byla dosti blízko skórování, strážce domácí svatyně však jednoduše odmítal kapitulovat. Když minutu před koncem nepřekonal před odkrytou klec vymrštěný Cikánkův beton ani Tomáš Rachůnek, bylo jasné, že na první branku si diváci počkají minimálně do závěrečné dvacetiminutovky.

Do poslední třetiny vstoupili energetici aktivně a s pukem na holích, nicméně o svou převahu záhy přišli vinou brzkého vyloučení. Pochybení v disciplíně však Karlovy Vary napravily na jedničku, výborný pohyb jejich obranných řad nutil Kladno k až zbytečně komplikovaným přihrávkám a následné ztrátě kotouče. Zato v pěti na obou stranách měla ofenzivní práce Rytířů rozhodnějšího náboje, díky zabezpečené obraně se domácí v plné síle hnali na Tomáše Závorku a nezřídka jim ve vstřelení prvního gólu zabránilo jen několik málo centimetrů. Energetici marně bojovali o nějaký výraznější tlak a i kratších protiútoků se jim dostávalo s dosti střídmou měrou, zatímco Středočeši nadále předváděli tvrdý forčeking a veselé ostřelovali hostujícího gólmana. Skvělá práce Tomáše Závorky burcovala k lepším výkonům i jeho spoluhráče a ačkoliv ti nadále nedokázali procházet skrz kladenskou obranu, dařilo se jim alespoň omezovat šance soupeře. Úspěch v defenzívě však postupně přecházel i do útoku a zhruba sedm minut před koncem třetí třetiny začali Karlovarští de facto poprvé v tomto dějství výrazně tlačit na Cikánka. V takto vyrovnaném utkání ale většinou rozhodne trocha smůly a tu si v 54. minutě vybrala Energie i s úroky. Za hostující brankou zůstal se zdravotními problémy ležet karlovarský bek Michal Plutnar, rozhodčí však hru nepřerušili a následnou střelu od modré přesně k tyči tečoval Tomáš Redlich. Západočeši přepnuli na pohotovostní režim, vydávali ze sebe poslední zbytky sil a v power-play pouhých 16 sekund před koncem dokázal dotlačit puk do branky Ondřej Beránek!

Utkání tak dospělo do prodloužení a hra ve třech na obou stranách přinesla tradičně vysoce aktivní ofenzivní práci. Vyrovnáním v posledních vteřinách namotivaní energetici brzy převzali otěže hry, jejich značné množství střel ale s ledovou přesností likvidoval Lukáš Cikánek a tím se do šancí začali dostávat i Kladenští, ani oni však nedokázali překonat gólmana soupeře. Těsně před koncem se naskytla Karlovarským šance v podobě početní výhody, nadále mistrovské výkony maskovaného muže v domácím brankovišti ale poslaly utkání do nájezdů. Do nich namísto Lukáše Cikánka nastoupil do branky Kladna Miroslav Kopřiva, ani to ale domácím nepomohlo a druhý bod po stoprocentním výkonu Tomáše Závorky urvala Energie!

Ohlasy trenérů

Pavel Patera (Rytíři Kladno): Zápas se nám také líbil, kluci tam nechali všechny síly. Remíza po 60 minutách byla podle mě spravedlivá. V prodloužení moc šancí nebylo a penalty se nám nepovedly. V úterý je další zápas a věřím, že do bojů o postup ještě promluvíme. Střídání Kopřivy na nájezdy byla varianta, kterou jsme měli připravenou dopředu.

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): Viděli jsme další velmi vyrovnané a těžké utkání. Věděli jsme, že nás bude čekat velmi dobře organizovaná a urputná obrana soupeře, což se také potvrdilo. V první třetině měli domácí herně navrch včetně gólových příležitostí, ve druhé třetině jsme přidali a vyrovnali, vyrovnaná byla i třetí třetina. Celý zápas byl nesmírně bojovný a vyrovnaný. Myslím, že prohrát tím gólem ve třetí třetině bychom si nezasloužili. Jsem rád, že se k nám přiklonilo štěstíčko a dokázali jsme vyrovnat. Na dovednostní soutěž máme výhodu v Tomáši Závorkovi, který je v nájezdech teď excelentní. Za dva body jsme neskutečně rádi.

Související články