HC Energie Karlovy Vary

Podcenění, pak kanonáda. Musíme hrát pořád stejně, burcuje Klejna

Česká reprezentace do osmnácti let na Mistrovství světa ve třetím utkání poprvé zvítězila, Francii porazila vysoko 9:2 a zároveň si tak zajistila postup do čtvrtfinále turnaje ještě před posledním utkáním základní skupiny. Na výrazné výhře se jednou asistencí podílel i karlovarský obránce František Klejna.

První třetina klíčového utkání však vůbec nenasvědčovala tomu, že by se čeští hokejisté mohli dopustit gólové kanonády. „Soupeře jsme zcela podcenili. Dívali jsme se na výsledky Francie a s každým týmem se jí podařilo vysoko prohrát. Měli jsme to v hlavách, všichni z nás. Naštěstí nám to tam pak napadalo a otočili jsme utkání v náš prospěch,“ zhodnotil první dějství Klejna.

Do druhé dvacetiminutovky svěřenci trenéra Bruka nastupovali s jednogólovým mankem, přesto však byla na jejich hře patrná nervozita . „Nervozita nám nesmí narušovat naši hru. Musíme hrát stále stejně. Dá se říct, že vstřelené góly nás uklidily. Nakonec jsme utkání zvládli,“ dodal osmnáctiletý bek.

Během turnaje se českému výběru zatím příliš nedařilo, a to především v koncovce. V úvodních dvou utkáních dokázali vstřelit čtyři branky. „Takový zápas jako s Francií jsme potřebovali. Celý turnaj se nám nedařilo skórovat, měli jsme smůlu na hokejkách,“ poohlíží na předchozí utkání. „Dnes nám tam ovšem spadlo téměř vše, na co jsme sáhli, což je pro nás určitě dobré,“ našel pozitiva do dalších zápasů karlovarský mladík.

Ten další čeká na osmnáctku hned v úterý, kdy se v závěrečném zápase skupiny potká s Finskem, které Češi dobře znají. „S Finy jsme hráli pravděpodobně nejvíc zápasů. Jejich taktiku známe, jejich hru máme odpozorovanou. Jsou to šikovní hráči, kteří jsou dobří na kotouči a umějí vstřelit gól, a ještě do toho bojují. Je to tým, jaká má být. Musíme hrát stejně jako s Rusy a zápas vybojovat,“ prozradil jasný recept na severského soupeře Klejna.

Pravý obránce v Čeljabinsku, kde se šampionát osmnáctek koná, sledoval i boj karlovarské Energie, která se po roce vrací do nejvyšší české hokejové soutěže. „Kluky jsem sledoval, dokonce jsem jim i psal. Je to paráda. Postup se povedl hned na první pokus. Extraliga do Karlových Varů patří,“ raduje se na dálku Klejna.

Česká osmnáctka má na svém kontě po třech zápasech dvě prohry a jedno vítězství. V úvodním zápase se Slovenskem se nepovedl Čechům vstup do utkání a inkasovali během první periody čtyři branky a nakonec padli 5:2. Duel s ruským výběhem začal naopak lépe pro Česko, v 18. minutě totiž vstřelil úvodní branku utkání Jakub Lauko. Během třetí části však ruští hokejisté srovnali, a nakonec odskočili do jednobrankového vedení, které si udrželi až do konce souboje.