HC Energie Karlovy Vary

Junioři: Přímý souboj o druhé místo v tabulce zvládli lépe domácí

HC Energie Karlovy Vary - HC České Budějovice 2:1 (0:0, 1:0, 1:1)
K a r l o v y V a r y - Junioři Karlových Varů přes dva roky nedokázali porazit své vrstevníky z Českých Budějovic. Tento zápas měl negativní bilanci napravit a také že napravil. Ve druhé třetině se domácí ujali vedení, hosté ve třetí části vyrovnali, ovšem závěr patřil opět energetikům. Velkou zásluhu na dnešním velkém úspěchu měl domácí druhý brankář Tomáš Závorka, který velkou měrou podržel mužstvo.
Extraliga juniorů, 7. kolo, so 23.9.2006, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
České Budějovice
2:1
0:0, 1:0, 1:1
Branky a nahrávky: 22. Baran (Tomiš, Zucker), 51. Budínský (Kuběna, Rohan) - 47. Formánek (Hlavatý) . Vyloučení: 7:5 . Využití: 1:0. Diváci: 55. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1.
Karlovy Vary: Závorka – Brňák, Novák, Mašek, Schmidt, Buguský, Tollinger, Zmeškal, Šnajdr – Bauer Jan, Zucker, Kuběna, Baran, Smolík, Sláma, Tomiš, Mareček, Rohan, Budínský, Topinka
České Budějovice: Kovář – Bílek, Zourek, Müller, Havran, Parýzek, Zíb, Klíma, Hlavatý, Slavík, Feferle, Sekera, Bíza, Hájek, Ježek, Ferebauer, Rod, Matušík, Formánek, Červený

Komentář k utkání

Úvod prvního dějství začal poměrně laxně, jenže s přibývajícími minutami dostával zápas na obrátkách a atraktivitě. Ve druhé minutě ukázal domácí Martin Baran něco ze svého bravurního umění holí, když mazácky obhodil nejprve jednoho a pak druhého z budějovických obránců, ovšem jeho konečné střele chyběla přesnost. Na druhé straně o dvě minutky později podržel dnes chytající Závorka mužstvo výtečným zákrokem, kdy hasil na brankové čáře tutovku Jakuba Matušíka. Od této doby byly Karlovy Vary aktivnějším celkem a na dlouhou dobu při hře pět proti pěti uzamkly svého soupeře do jeho třetiny. Po té následovaly střelecké hody domácích a dobré zákroky hostujícího Kováře. Jeden takový ukázal ve 13. minutě proti tutovce Budínského, kdy mohl skórovat do odkryté klece, jenže Kovářovo beton byl rychlejší a Budínský už nestačil kotouč zvednout. Pár minut před koncem byl ve velice slibné šanci Martin Baran, avšak jeho dorážka skončila na hostující brance. Další divácky aktraktivní šance byla vidět opět na straně Karlových Varů, kdy krásnou souhru a povedenou střelu od modré Tomáše Schmidta musel překazit Kovář svým rychlým semaforem. Karlovy Vary byly tak aktivnějším celkem na kluzišti, jejich soupeř se do kloudných šancí dostával jen sporadicky a kdyby nebylo českobudějovického brankáře, Vary by jistě už vedly.

Začátek druhé třetiny se hrál v podobném duchu, jako závěr části první. Jediný rozdíl byl ve viditelném osmělení hostů a jejich většímu snažení k dobytí karlovarské svatyně. Ovšem větší štěstí přálo domácím. Ve 22. minutě pálí od modré Tomiš, Kovář střelu vyráží jen před sebe, k volnému Martinu Baranovi, ten se musí na svůj bekhend dlouze natáhnout, ale přesto prostřeluje budějovického brankáře k tyči. Zasloužený gól, ze kterého se domácí hokejisté dlouze radují. Hosty tato branka vyprovokovala k ještě větší aktivitě. Ovšem domácí brankář společně s obranou byli pozorní. Polovina zápasu nepřinesla nic zajímavého a tak stav zápasu po dvou třetinách je 1:0.

Ze začátku posledního dějství se musely Karlovy Vary bránit po jedenáct vteřin ve třech proti pěti, ovšem statečně ubránily. Neveselá chvilka přišla o něco později, konkrétně v čase 46:48. Po tvrdé střele Davida Formánka nedokázal domácí brankář zkrotit v náručí neposedný kotouč, který mu záhy z oné náruče vypadl, bohužel přímo do branky. Karlovy Vary převzaly zase iniciativu na sebe a pustily se do velkého útoku. To přineslo své ovoce v 51. minutě. Za držení opouští na dvě minuty hřiště Havran a ono vyloučení potrestávají domácí v polovině trestu. Tomáš Rohan nahrává přes celou šíři kluziště Kuběnovi, ten od modré pálí, Kovář vyráží před sebe a Vít Budínský překonává českobudějovického brankáře z dorážky nad levý beton. Sen o poražení Českých Budějovic po dvou letech se pomalu stává skutečností. Naopak zvýšit mohl ještě Martin Šnajdr, když se s odvahou pustil do polovičního brejku stíhán dvojicí hostujících obránců, bohužel klička do bekhendu na budějovického brankáře neplatila. Jihočeši se ještě v závěru pokusili o power play, tento tah jim nevyšel a tak se Karlovy Vary radují zaslouženě po urputné bitvě ze tří bodů do ligové tabulky.

Ohlasy trenérů

Mikuláš Antonik, trenér Karlových Varů : Spokojený s utkáním jsem, Budějovice jsme tři roky v základní části neporazili. Naposled před dvěma lety v playoff. Byla to pro nás obrovská motivace. Hráli jsme dobře, zodpovědně, brankář nás podržel, větší výhrady ke hře bych neměl.

Milan Černý, trenér Českých Budějovic : Vyhrát venku s jedním gólem se povede málokdy, tohle byl náš případ bohužel. Ve hře byla menší chuť po gólu a menší aktivita, což přineslo naší prohru.