HC Energie Karlovy Vary

Svatý Václav musel být energetik!

HC Energie - HC Plzeň 4:0 (3:0, 0:0. 1:0)
Skvělou oslavu státního svátku připravili karlovarští hokejisté svým fanouškům. Ti poprvé za dobu účinkování trenéra Venery u týmu vyprodali stadion a třikrát se radovali už v první třetině. Vše začal ve 3. minutě Lukáš Pech, který po pěkné kombinaci překonal v přesilovce Málka. Rozhodnutí asi přišlo v 15. minutě, když v rychlém sledu rozvlnili síť Němec a Melenovský. Sympatickou snahu Plzně po korekci skore utnul ve třetí části Kristek. Energie vyhrála šesté západočeské derby v řadě a dostala se na PRVNÍ MÍSTO V EXTRALIGOVÉ TABULCE!
O2 extraliga, 6. kolo, pá 28.9.2007, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Plzeň
4:0
3:0, 0:0, 1:0
Branky a nahrávky: 3. Pech (Řezníček), 15. Němec (Kraft), 15. Melenovský (Kristek), 45. Kristek (Melenovský). Rozhodčí: Mikula - Chytil, Bryška. Vyloučení: 11:10, navíc Matějovský 5 min. a do konce utkání, Divíšek (oba Plzeň) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 4680 (vyprodáno).
Karlovy Vary: Mensator - Dobroň, Jiří Hanzlík, Němec, Řezníček, Duben, Mudroch, Grof, Ustrnul - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Bílek, Kraft, Skladaný - Melenovský, Kristek, Hluchý - Zucker, Pech, Milan Procházka
Plzeň: Málek - Cartelli, Dresler, Jasečko, Čakajík, Benák, Dobrovolný, Nikolov, od 21. navíc L. Martinec - Důras, Vampola, Laš - Fabuš, Divíšek, Matějovský - Vlasák, Šindel, Ludvík - Dvořák, Kocman, M. Sýkora

Komentář k utkání

Po pěti letech do posledního místečka zaplněný karlovarský stadion sledoval od úvodních vteřin oboustrannou snahu o rychlé pohnutí s ukazatelem skóre. Jako první kroužil v útočném pásmu Skuhravý, ale své snažení zakončil jen vysokým nahozením. I s ním měl ale Málek dost práce. Ukázal se i druhý kapitán. Divíšek pálil z úhlu jen do chráničů Mensatora.

Úvodní poznávání skončilo s prvním vyloučením na straně hostí. Energie dlouho držela zásluhou až nečekaně silného Bílka puk u mantinelu, poté se do hry vložil Řezníček, jehož křižnou příhru bezchybně zužitkoval Lukáš Pech.

Přesilovky se ale rychle dočkali i modrobílí. Aktivní Plzeň si ve výhodě připsala nebezpečnou střelu Vlasáka z bezprostřední blízkosti, Vampola byl na poslední chvíli zastaven, hned nato opět bez přípravy pálil z kruhu Vlasák a stejný hráč naservíroval do zatím největší šance i Důrasovi. Ten ale v ideální pozici přestřelil. S přibývajícím časem ale začali led ovládat opět domácí.

Málek se musel vyznamenat proti svižnému příklepu Košťála po pěkné zpětné příhře od Kumstáta a ukázal se i při dělovce Němce od modré. Na 15. minutu už ale plzeňský mág vzpomínat rád nebude. Nejprve hned po buly našel Kraft na modré najetého Ondřeje Němce, který dělovkou propálil klubko clonících hráčů. A uběhlo jen dvacet vteřin a opět se mezi zelenými slavilo. Hluchý se dobře natlačil před brankoviště, kde jej zalehl Cartelli, Kristek ještě úspěšný nebyl, ale dorážející Melenovský už dostatek důrazu v kombinaci s hokejovou šikovností nepostrádal.

Na konci třetiny ještě mohl hrubku Řezníčka potrestat Důras, ale sám před Mensatorem selhal. A podobně se vedlo i Divíškovi, který chvíli po přestávce naprosto zbytečně vyčkával se zakončením a pak z ideální pozice nenašel volného spoluhráče. Pak už energetici těžili z nedisciplinovanosti soupeře a díky množství vyloučení dokázali bez větších problémů držet výhodný stav. Navíc mohli svůj náskok i zvýraznit. Kumstátovi v úniku zblokoval střelu šikovný obránce Plzně, Košťál zase o kousek minul Málkovu branku. Pořádný průvan dělala i čtvrtá lajna, když do zdi jménem Málek bušil bez úspěchu Pech, Procházka i Zucker. Dvakrát pak ve dvojnásobné přesilovce pálil Grof.

Závěr třetiny ještě zpestřil pěstní souboj sokolovských odchovanců Benáka s Zuckerem, skóre se ale nehnulo. Úvod závěrečné dvacetiminutovky obstaral další nápor Energie. Samostatný únik Skuhravého zakončený bekhendovým blafákem zneškodnil pohotový Málek stejně dobře jako následnou Kraftovu střelu. Ve 45. minutě už byl ale krátký na akci třetí domácí formace. Melenovský důrazně dorážel a vypomoci mu přijel i Jaroslav Kristek. Ten si také jako jediný všimnul, že Málek puk vůbec nekontroluje, zcela nepozorovaně objel branku a pohodlně zasunul kotouč do úplně opuštěné svatyně.

Plzeň se ale nevzdávala, za což si vysloužila vytrvalé povzbuzování svého početného a ve většině zápasu naprosto korektně fandícího kotle. Svou asi poslední šanci při dlouhé dvojnásobné přesilovce ale prováhala, přestože Fabušova pumelice od modré neměla daleko k úspěchu. Asi definitivní klid znamenal pro Karlovarské zákrok Matějovského na Procházku. Ten totiž hlavní rozhodčí potrestal pěti minutami, a to přesto, že se s největší pravděpodobností o faul nejednalo. I v oslabení se hosté odhodlaně nesmiřovali se svým údělem, ale přáno jim prostě nebylo. Vrcholem zmaru byla situace z 57. minuty, když už při hře čtyř proti čtyřem po vyloučení Skuhravého mířil do prázdné klece Dobrovolný. Na poslední chvíli mu totiž do cesty vložil ruku s vyrážečkou pohotový Mensator a neskutečným zákrokem si řekl o nominaci do Zlaté helmy. Zbytek už energetici bez problémů ubránili a připsali si další tři body do tabulky. Nezlomná snaha Lasselsbergeru si ovšem také zaslouží ocenění, nicméně psychická pohoda domácích byla v zakončení gólových šancí až příliš krutou výhodou. Potlesk zaslouží i naprostá většina fanoušků na zimním stadionu. Po dlouhé době se totiž neopakovaly různé nepřístojnosti a atmosféra se jen s drobnými výjimkami blížila dokonalému sportovnímu prostředí.

Ohlasy trenérů

Václav Baďouček (Karlovy Vary): "Chtěli jsme do utkání vstoupit aktivně, což se nám podařilo. Dali jsme dva góly během dvaceti vteřin a vedli 3:0, což byl zlomový moment utkání. Pak už jsme nechtěli hlavně dopustit výsledkový kotrmelec, jako se nám tady stalo se Slavií. Musím pochválit i Lukáše Mensatora, který předvedl řadu vynikajících zákroků a jeho nula nebyla rozhodně odstátá, ale zasloužená. Jen je škoda, že ten zápas byl rozbitý spoustou vyloučení. Nečisté hry bylo trošičku moc. Kdyby se více hrálo v pěti, bylo by to lepší."

Jiří Kučera (Plzeň): "Dnes Vary vyhrály zaslouženě. Po první třetině, kdy hrály s větším nasazením a byly důraznější, vedly 3:0. Druhá věc je, že nám to tam nepadá, ale domácí byli dnes lepší."

Fotogalerie

Související články