HC Energie Karlovy Vary

Nástup v pravý čas: Energie ovládla derby

HC Energie - HC Plzeň 1929 7:0 (2:0, 2:0, 3:0)
Takový zápas energetici potřebovali. V západočeském derby šlo stranou odlišné tabulkové postavení obou soupeřů i dosavadní neúspěchy v KV Areně. Ta si tentokrát zakřičela již v první minutě po brance Petra Kumstáta. A nová spolupráce dvou věží s Pletkou nesla ovoce i dál, na vlně euforie se svezly i další útoky a premiérových branek se dočkal Milan Hluchý a Ondřej Němec. Významným strůjcem sedmibrankového vítězství byl i brankář Lukáš Sáblík (na snímku), který si připsal první nulu v sezoně.
O2 extraliga, 11. kolo, pá 2.10.2009, KV Arena
Karlovy Vary
Plzeň
7:0
2:0, 2:0, 3:0
Branky a nahrávky: 1. Kumstát (Němec, Skuhravý), 18. Zucker (Haščák, Brňák), 24. Pletka (Skuhravý, Kumstát), 38. Hluchý (Melenovský, Kristek), 47. Němec (Pech), 48. Melenovský (Kristek), 54. Pech (Zatovic, Dej). Rozhodčí: Husička, Polák - Bryška, Chytil. Vyloučení: 7:6. Využití: 1:0. Diváci: 5225. Střely na branku: . Průběh utkání: 7:0.
Karlovy Vary: Sáblík - Mucha, Brňák, Dobroň, Hájek, Němec, Prošek, Parýzek, Tribuncovs - Kumstát, Skuhravý, Pletka - Melenovský, Kristek, Hluchý - Dej, Pech, Košťál - Zucker, Haščák, Zaťovič
Plzeň: Francouz (41. Mazanec) - O´Brien, Modrý, Benák, Jiří Hanzlík, Dresler, Mezei, Dobrovolný - Dvořák, Benda, Adamský - Bomersback, Kracík, Vlasák - Scofield, Vampola, Tvrdík - Kubica, Heřman, Stránský - od 28. navíc Jan Kovář

Komentář k utkání

I poměr zásahů brankářů 7:16 naznačil, který ze západočeských soupeřů byl v první třetině aktivnější. V rušené atmosféře začali energetici jednoznačně lépe a již po 17 vteřinách lovil Pavel Francouz puk ze sítě. Petr Kumstát využil obnovené spolupráce s Václavem Skuhravým a z mezikruží zamířil do horní poloviny branky. K nastartování Plzeňským nepomohlo ani vyloučení domácího Proška. Během vlastního oslabení paradoxně nejvíce zahrozil rychlonohý Kristek, ale stejně jako v případě Skuhravého o chvíli později vyšel z tohoto souboje mladý gólman Francouz.

Řízný ráz derby na ledě i v hledišti přinášel další vyloučení. Zatímco se u vstupu do sektoru Plzně strhla první strkanice, seděl na trestné Němec a Plzeňáci zahrozili Vampolovou tečí Benákovy střely. Ve stejné přesilovce se ovšem zapotil i Francouz, když v situaci 2 na 2 přebruslil Kristek svého beka a Hájkovu pobídku poslal nad odkrytý roh klece. Zajímavou situací první části byl i střet útočníka Košťála s rozhodčím Husičkou na polovině kluziště a velký tlak hostů v 17. minutě. Bomersback střílel z kruhu, Vampola několikrát dorážel a puk zastavil až tvrdý odraz puku od masky Michala Dobroně. Skóre se tak měnilo na druhé straně, kde Francouze individuálně překonal David Zucker.

Na začátku prostřední části se hosté mohli dostat zpět do zápasu, během trestu Skuhravého však pouze honili puk podél mantinelů. Výhodu si navíc sami zkrátili prohřeškem proti správnému počtu hráčů na ledě a Karlovarští se zkrácenou přesilovkou naložili podstatně lépe. Spolupráci s Kumstátem a Skuhravým zakončil Václav Pletka přesnou ranou pod víko. Plzeňáci očividně nebyli ve své kůži a od další pohromy je zachránil pouze brankář Francouz. To když s přehledem zneškodnil Kristkovo trestné střílení nařízené po faulu na Kumstáta.

Sáblík na opačné straně ledové plochy se do zátěže dostal až v druhé polovině třetiny a velkou zásluhu na tom měl Martin Adamský. Gólmanskou dvojku Energie nejprve prověřil z nebezpečné pozice v mezikruží a o dvě minuty později neuspěl ani s bekhendovým blafákem. Zajímavé události se děly i při vyloučení obránce Proška. Domácí Pech nejprve vystihl rozehrávku soupeře a Francouze vystrašil ostrým příklepem, zatímco na druhé straně se až před branku šikovně proháčkoval Scofield. Do seznamu neproměněných šancí Plzně zapadl i Vlasákův pokus o bekhendový blafák v 37. minutě. Mnohem produktivnější zakončení vzápětí předvedli domácí, když Kristek a Melenovský navázali dva bránící hráče, a umožnili tak volnému Milanu Hluchému první gólovou radost sezony.

Přes čtyřgólové manko vstoupili hosté do třetí části aktivně a stále bojovali o naději. Oproti předešlým duelům podstatně pozornější obrana Varů ale významnější ohrožení Sáblíka nepřipustila. Góly tak opět padaly pouze do jedné sítě, kterou od začátku třetiny hájil junior Marek Mazanec. Extraligovou premiéru mu jako první pokazil Ondřej Němec, když na hranici ofsajdu dobruslil kotouč a zápěstím jej odrazem od horní tyčky poslal za čáru. O minutu později slavila úspěch i střela Marka Melenovského z úhlu a větší část KV Areny si začala žádat dvouciferný výsledek.

V exhibičním záběru již domácí hráli spíše na krásu, přesto své příznivce potěšili sedmou brankou v podání Lukáše Pecha. Naopak početný zástup fanoušků z modrobílém se gólové radosti nedočkal.

Ohlasy trenérů

Mikuláš Antonik (HC Energie Karlovy Vary): My jsme rádi, že jsme tento zápas zvládli. Je velice pozitivní, že jsme i vstřelili branky a žádnou neobdrželi. Kluci hráli bojovně s velkou obětavostí. Je potřeba, abychom podobný výkon předvedli i v dalších zápasech.

Marian Jelínek (HC Plzeň 1929): K zápasu se těžko něco říká. Soupeř byl ve všech činnostech lepší a agresivnější. Musíme se rychle poučit do dalšího zápasu. Koledovali jsme si již poslední tři utkání. Jak se říká, tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne.

Fotogalerie

Související články

Preview k zápasu | st 30.9.2009

Ostrý start domácí série: Derby s Plzní!