HC Energie Karlovy Vary

Po sedmi úspěšných kolech se přemožitelem Energie staly Vítkovice

O s t r a v a - Až vítkovickým hokejistům se podařilo přerušit sedmizápasovou sérii bez prohry, kterou se pyšnila karlovarská Energie. Konec to byl doopravdy jednoznačný, karlovarští odjeli z Ostravy nejen bez bodu, ale i bez vstřelené branky. Vítkovice tak bodovaly pošesté za sebou, porazily Karlovy Vary 5:0 po třetinách 0:0, 2:0 a 3:0 a gólman Trvaj prodloužil svou neprůstřelnost na 139 minut.
Český Telecom Extraliga, 15. kolo, út 22.10.2002
Vítkovice
Karlovy Vary
5:0
21. Kaděra (Tesařík), 27. Moravec (Kaděra, Phillip), 45. Phillip (Burger), 45. Phillip (Tesařík), 54. Kaděra (Burger). Rozhodčí: Havlík - Pospíšil, Pácal Vyloučení: 3:6. Využití: 3:0. Diváci: 3994. Třetiny: 0:0, 2:0, 3:0.
Vítkovice: Trvaj - Tesařík, Philipp, Jurečka, Černošek, Výtisk (23. Zátopek), Chmelíř - Kaděra, Burger, D. Moravec - I. Padělek, Melenovský, Selingr - Irgl, A. Padělek, Olesz - Laszkiewicz, Gron, Krenželok.
Karlovy Vary: Franěk - Topoli, Mádl, M. Hlavačka, Krajíček, Bauer, Rodin - L. Svoboda, Skuhravý, Němčický - Tvrdík, Pavliš, Košťál - V. Polák, Bacul, Kraus - Opatovský, Domin, Soukup.

Komentář k utkání

Po sedmizápasovém veselí, kdy Karlovy Vary neztratily zápas, přišlo jako blesk z čistého nebe kruté probuzení v podobě pětibrankové nadílky z Vítkovic. Jen pomalu připočítával karlovarský tým branky na ukazateli skóre a kvůli předvedenému výkonu takový výsledek mrzí o to víc.

V první třetině se oba kluby jen oťukávaly, ani přesilové hry nebyly žádnou lahůdkou pro oko diváka. Jedinou povedenou akci, která mohla fanoušky potěšit, představovala na dlouhou dobu kanonáda vítkovických obránců od modré čáry, zakončená dorážkou Davida Moravce, kterou však Petr Franěk spolehlivě zlikvidoval. Na rozchytání v začátku zápasu byla střela Marka Černoška ideální, ale opakovaná bomba Radima Tesaříka už byla horší a Moravcova dorážka z bezprostřední blízkosti by spolehlivě zapotila čelo kteréhokoliv brankáře na celém světě.

Úroveň hry se rapidně zvedla až ve druhé třetině. Pouhých třiadvacet vteřin stačilo Romanu Kaděrovi, aby nevinnou žabkou zpoza obránce na modré čáře překvapil Petra Fraňka. Očekávaný nástup hostí poněkud zarazilo nebezpečně vyhlížející zranění ostravského obránce Jana Výtiska, jehož trefil do krku puk. Po ošetření přímo na ledové ploše a odnesení na nosítkách hra pokračovala, ale na hráčích bylo zřetelně vidět, že je nemilá událost zaskočila. Rychleji se oklepali karlovarští. Na konci třetí minuty odolal Jiří Trvaj z bezprostřední blízkosti pokusu Václava Skuhravého, aby o deset vteřin později definitivně stopil puk v lapačce po střele Ladislava Svobody.

Ostravané dokázali odpovědět na karlovarský tlak až na začátku šesté minuty. Mezi dvěma obránci se na Fraňkovu branku řítil Roman Kaděra, po zákroku Marka Topoliho šel k zemi a rozhodčí Havlík vylučoval. Výhodu jednoho muže v poli využil sedmdesáti vteřinách David Moravec, jemuž se podařilo dorazit Tesaříkovu střelu za Fraňkova záda. Naději na zvrat mohl z prvního protiútoku po vhození buly přinést Michal Tvrdík, kterého společně s Liborem Pavlišem zapomněla vítkovická obrana za sebou. V těsné blízkosti branky ale střelu, kterou Michal Tvrdík zvolil namísto nahrávky na osamoceného Pavliše, Trvaj fantasticky schoval ve své lapačce.

Jenomže ani domácí nebyli dvoubrankovým náskokem ukolébáni a tak musel své umění předvést i Petr Franěk. Na dorážku jím vyražené bomby Marka Černoška od modré nedosáhl Lukáš Krenželok a David Moravec nedokázal v samotném závěru druhého dějství zvednout puk tak, aby přehodil Fraňkovy betony.

Na začátku třetí třetiny se pomalu začal naplňovat osud zápasu. V polovině čtvrté minuty byl vyloučen Lukáš Krajíček a ostravský obránce Radek Phillipp, který už několikrát oblékl i reprezentační dres, si pravděpodobně vzal do hlavy, že jej z trestné lavice dostane za každou cenu. Půlminuta přesilovky stačila domácím ke vstřelení branky. Po závaru před Fraňkem se dostal k puku Jiří Burger, vystřelil a Petr Franěk puk jen vyrazil před sebe. Typickým způsobem pojetí ostravských přesilovek je najetí obránce před brankoviště. V první pětce patří tato práce Radkovi Phillipovi. Ten se tak ocitl nejblíže vyraženému puku, ale byl faulován karlovarským obráncem. Rozhodčí zvedl ruku na znamení ponechání výhody a tu Radek Phillipp využil dokonale. Vleže praštil do puku a ten přeletěl za Fraňkova záda.

Branka sice zrušila avizovaný trest, ale na trestné lavici stále zůstával Lukáš Krajíček. První pětka zůstala na ledě a hned po vhazování se dostala do útočného pásma. Radim Tesařík vystřelil od modré, stojícímu Petru Fraňkovi spadl puk pod tělo, odkud ho, podruhé během devatenácti vteřin, dopravil za jeho záda Radek Phillipp. Hráč, který sám tvrdí, že jeho normou jsou dvě branky za sezónu. Hosté se snažili alespoň zkorigovat výsledek a vstřelit čestnou braku, ale Jiří Trvaj byl proti. Snad největší šanci zahodil v padesáté minutě Martin Hlavačka, který z metru přehodil nejen Jiřího Trvaje, ale i branku a následně ochranné plexisklo za ní.

A tak závěrečné slovo patřilo domácím. V polovině čtrnácté minuty zachytil na útočné modré puk Roman Kaděra, posunul jej na Jiřího Burgera, jehož střelu Petr Franěk jen vyrazil. Mezitím se však před branku stačil přemístit Roman Kaděra a svým druhým gólem uzavřel skóre utkání.

Ohlasy trenérů

Ladislav Svozil (Vítkovice): "Zápas nebyl tak jednoduchý, jak by se mohlo zdát. V útoku jsme se proti důraznému soupeři prosazovali velmi těžko. Do zápasu jsme šli s tím, abychom jako první neinkasovali, a proto jsme v úvodu hráli opatrně. Pomohl nám Kaděrův vedoucí gól, po kterém už se nám hrálo lépe. Konečně jsme po delší době zase zabrali při přesilovkách. Tým musím pochválit za dobrou obranu, vizitkou kvalitní defenzívy a výborného brankáře Trvaje jsou dva zápasy bez obdrženého gólu."

Marek Sýkora (Karlovy Vary): "Každá série musí jednou skončit, ale mrzí mě, že Vítkovicím jsme výhru usnadnili akademickým výkonem. Naše hra byla ospalá. Rozhodl asi začátek druhé třetiny, do které jsme vstoupil nekoncentrovaně a po několika sekundách dostali gól. Druhá branka v naší síti byla zlomová. V třetí části jsme chtěli zápas zdramatizovat aktivním napadáním, ale z šancí, které jsme měli, jsme bohužel Trvajovi nedokázali vstřelit gól."

Související články