HC Energie Karlovy Vary

Energie ztratila vše v závěrečných oslabeních

HC Plzeň 1929 - HC Energie 6:5 (2:1, 2:4, 2:0)
Mohl to být fantastický vstup do nové sezony. Kdyby se hrálo na 58 minut... Energetici se dokázali probrat z ostrého vstupu plzeňských hokejistů do utkání i dvoubrankové ztráty, parádní kanonádou mezi 20. a 30. minutou se v divokém průběhu propracovali až do vedení 5:4. To se jim dařilo dlouho držet, jenže pak přišlo minutu a půl před koncem přesilovkové srovnání, další faul Energie a nakonec i šestý puk v Sáblíkově síti po zakončení Martina Straky. V posledních vteřinách už šance na další srovnání nebyla. Po mimořádně ofenzivním a sympatickém výkonu obou týmů tak zůstaly všechny body v Plzni. V barvách Karlových Varů se shodně dvěma zásahy blýskly posily Hruška a Gřegořek (na snímku), trefil se také kapitán Skuhravý.
Tipsport extraliga, 1. kolo, pá 17.9.2010
Plzeň
Karlovy Vary
6:5
2:1, 2:4, 2:0
Branky a nahrávky: 1. Kovář (Vlasák), 3. Jan Heřman (Hanzlík), 23. Johnson (Hanzlík, Vlasák), 30. Vlasák (Hanzlík, Straka), 59. Johnson (Straka, Slaney), 60. Straka (Kovář, Vlasák) - 20. Hruška (Sailer, Gřegořek), 22. Gřegořek (Nosek), 25. Gřegořek (Pecha), 26. Skuhravý (Kumstát), 30. Hruška (Dej, Košťál). Rozhodčí: Husička, Šír - Poruba, Vengřín. Vyloučení: . Využití: . V oslabení: . Diváci: 8130. Střely na branku: . Průběh utkání: .
Plzeň: Přikryl (Salfický) - Jiří Hanzlík, Modrý, Slaney, St. Pierre, Dresler, Frolo, Hucl - Jan Kovář, M. Straka, Vlasák - Lammers, Langfeld, Johnson - Stránský, M. Heřman, Dvořák - Vostřák, Obdržálek, J. Heřman
Karlovy Vary: Sáblík (Mensator) - Nosek, Čutta, Dobroň, Gřegořek, Kokko, Parýzek, Sloboda, Prošek - Kumstát, Skuhravý, Hřebejk - Saarinen, Pech, Sailer - Hruška, Dej, Košťál - Cyganov, Melenovský, Zaťovič

Komentář k utkání

Úvodní zápas nového extraligového ročníku a hned derby. Co víc si mohou fanoušci přát. Své miláčky přivítali velkým potleskem a zámořské posily již známými třemi modrobílými kanadskými vlajkami, ke kterým přibyly také dvě americké vyvedené opět jen z modré a bílé.

Ač byli diváci velmi natěšeni ještě před zápasem shlédli vyvěšení President Trophy pod strop ČEZ arény a poté už mohlo všechno vypuknout naplno.

Slavnostní zahájení prvního derby v sezóně 2010/2011 nijak neukolébalo plzeňské hokejisty. Od prvních vteřin dostali indiáni hráče Karlových Varů pod obrovský tlak. A hned v čase 0:37 ho korunoval Jan Kovář první brankou sezóny - 1:0. Ovšem Plzeň ještě neskončila. V čase 2:45 přidal druhý gól domácích Jan Heřman, když se jako první zorientoval ořed Sáblíkovou brankou. Hosté se v úvodních minutách vůbec nemohli dostat z obraného pásma. Plzeňáci se naopak předháněli v tom, kdo vypálí na brankáře Energie nebezpečnější střelu. V 10. Minutě se na led dostala kompletní zámořská formace a hned Energetikům ukázala, jak hokej za mořem bolí. Lammers navíc jen o kousek minul před Sáblíkem zcela volný a nikým nehlídaný puk. Karlovy Vary více zahrozily z protiútoku, kdy zpoza brány zkoušel za Přikryla propasírovat puk Sailer.

Vary se vzmužily a v 11. minutě trefil Kumstát dokonce tyčku. Ve 13. minutě měl po chybné rozehrávce St. Pierra dobrou možnost Nosek, ale Přikryl byl opět pozorný a udržel pro Plzeň dvoubrankový náskok. V 16. minutě se se do útočného pásma rozjel Straka, udělal kličku, vystřelil bekhendem, ovšem ke své a plzeňské smůle trefil pouze síť, která chrání diváky za brankou hostí. ¨Na začátku 17. minuty hrála Plzeň oslabení, do útoku se však nikým nehlídán rozjel Martin Heřman. Sáblík proti jeho střele sklapl betony včas. V čase 19:01 se mohli zaradovat i hosté z lázeňského města. To, když se před Přikrylem prosadil David Hruška – 2:1.

Druhá třetina začala mnohem lépe pro hosty. Přesilovou hru v poslední vteřině využil v čase 21:27 Petr Gřegořek a vyrovnal na 2:2. Plzeň ovšem odpověděla doslova bleskově. V čase 22:04 objel Nick Johnson branku a zasunul kotouč za Sáblíka. Nová posila do útoku s číslem 18 tedy vrátila Plzni vedení - 3:2. Vary za dvě minuty hrály další přesilovku a znovu hokejisté z lázeňského města byli úspěšní. V čase 24:37 ji využil Petr Gřegořek – 3:3. A pokud Plzeň měla drtivý úvod první dvacetiminutovky, Energetici dominovali v úvodu prostřední části. V čase 25:43 otočil vývoj zápasu tvrdou střelou, proti které neměl Přikryl šanci, Václav Skuhravý – 3:4.

V čase 29:32 využili početní výhodu konečně i domácí. Tomáš Vlasák doslova a do písmene protlačil kus černé gumy za karlovarského gólmana a srovnal účet zápasu - 4:4. Jenže jak už se stalo ve druhé třetině zvykem, indiáni vyrobili chybu v obraně, nechali hostující útočníky zcela nekryté před Přikrylem, čehož dokonale využil David Hruška a vrátil Energii vedení - 4:5. Ve 32. minutě měl na hokejce vyrovnání Stránský, Sáblík však kotouč zachytil ještě před brankovou čarou. O minutu později jen těsně minul Kovář. Ve 35. minutě se hrálo čtyři na čtyři, z kruhu pálil Modrý a Hřebejk zachraňoval vedení hostí vyškrábnutím puku z brankové čáry. Plzeň měla trochu smůly i ve 37. minutě, když Johnson nastřelil tyčku.

Do třetí třetiny nastoupily jednotlivé týmy se zcela rozdílnými úkoly. Domácí museli minimálně vyrovnat, pokud chtěli z úvodního zápasu sezóny pomýšlet na bodový zisk, zatímco karlovarští hokejisté utužovali především obranu, aby se Plzni její úkol nezdařil. Ve 47. Minutě dostal plzeňský plán značné trhliny, když hráli indiáni v oslabení. Hruška mohl navýšit náskok mužstva v zeleném, při Plzni tentokrát stálo štěstí a zákrokem ji navíc ještě jistil Přikryl. Čas však domácím utíkal jako splašený. Přes minutu svírali indiáni Energetiky před Sáblíkem, pálili ze všech možných pozic, ovšem Sáblík jakoby před sebe vystavěl zeď. Jeho obránci mu ovšem vydatně pomáhali a čistili prostor před svým gólmanem důkladně.

Ve snaze útočit, občas modrobílí zapomínali na zadní vrátka. V 55. minutě se tedy řítil na Přikryla Hřebejk marně stíhaný domácím bekem. Situaci uklidnil až maskovaný indián, když schoval puk do náruče. Jedna z posledních šancí pro Plzeň přišla po faulu Hřebejka na Johnsona v 57. minutě. Jenže místo tlaku domácích přišla pohodová minuta a půl pro Karlovy Vary. Sailer si v poklidu kroužil s pukem na holi ve středním pásmu a poté ještě stihl ohrozit Přikryla. Až dvacet vteřin před vypršením Hřebejkova trestu se dokázal prosadit dnes už podruhé Nick Johnson a vykřesal pro Plzeň naději vyrovnáním na 5:5. Ovšem, co přišlo pak, to nikdo nečekal. Vary opět pykaly na trestné lavici a v čase 59:35 rozhodl o vítězství indiánů Martin Straka – 6:5.

Lepší a napínavější zápas si nikdo z příchozích na stadion nemohl přát. Drtivý nástup Plzně, fantastický obrat Karlových Varů ve druhé dvacetiminutovce a drtivý závěr indiánů. Drama do posledních vteřin. Tak má vypadat hokej.

Ohlasy trenérů

Marian Jelínek (HC Plzeň 1929): Byl to zběsilý zápas od začátku do konce. Měli jsme v něm problém s koncovkou a naopak jsme sami inkasovali po velkých chybách v obraně. Jsem rád, že to takhle nakonec dopadlo. Taková hra je pro diváky atraktivní, ale pro trenéry je to strašné, protože chyby byly na obou stranách a ve všech řadách. Kovář se v prvním útoku vedle Straky s Vlasákem jevil velice dobře.

Antonín Stavjaňa (HC Energie Karlovy Vary): Na to, že je začátek sezony, odpovídalo utkání atmosférou i hrou spíše play off. My jsme měli velice špatný vstup do zápasu, během něhož jsme inkasovali dva góly. Naštěstí nás uklidnil snižující gól na 2:1 v závěru první třetiny. Hodně nás mrzí, že jsme i s pěti góly neuhráli v Plzni ani bod. Všichni mají na začátku sezony spoustu sil a hráči hrají v euforii. Proto byl tak divoký výsledek. Nemohu hráčům upřít nasazení, ale bez bodů je na chválení málo. Sáblík chytal, protože měl lepší statistiky v přípravě než Mensator.

Související články

Preview k zápasu | st 15.9.2010

Energetiky čeká na úvod západočeské derby