HC Energie Karlovy Vary

Ze zlínské tvrze po přestřelce s bodem

PSG Zlín - HC Energie 5:4 sn. (0:2, 3:1, 1:1 - 0:0)
Ze začátku to vypadalo na jasnou záležitost ze strany Energie, která vedla po první třetině o dvě branky. Ve druhém dějství však přišel mohutný obrat Zlína a energetici srovnali skóre až na začátku třetí třetiny. To samé museli zopakovat i po brance PSG na 4:3. Utkání nakonec došlo až do samostatných nájezdů. V této disciplíně si nejlépe počínal Petr Leška, když jako jediný svůj nájezd proměnil. Skvěle se v zápase blýskl Michal Dobroň, který nejprve nahrál na první branku v zápase a poslední gól Energie sám zařídil.
Tipsport extraliga, 37. kolo, út 4.1.2011, Zimní stadion Luďka Čajky
Zlín
Karlovy Vary
5:4sn
0:2, 3:1, 1:1 - 0:0
Branky a nahrávky: 25. Hamrlík (Linhart, Köhler), 28. Rachůnek (Leška), 39. Leška (Köhler, Linhart), 48. Balaštík (Linhart), rozhodující nájezd Leška - 5. Skuhravý (Dobroň, Sailer), 6. Kokko (Skladaný, Melenovský), 39. Kumstát (Zaťovič, Klíma), 52. Dobroň (Melenovský, Pech). Rozhodčí: Mikula, Polák - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 8:7. Využití: 2:3. Diváci: 3934. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:3, 4:3, 4:4 - 5:4.
Zlín: Duba - Míka, Bořuta, Hamrlík, Linhart, Švrček, Galvas, Grof, Lučka - J. Ondráček, Roman Vlach, F. Čech - Balaštík, Leška, Köhler - Důras, Balán, Rachůnek - Kubiš, T. Sýkora, Sivák
Karlovy Vary: Mensator - Gřegořek, Rohan, Dobroň, Kokko, Sloboda, Prošek, Přindiš, Látal - Kumstát, Skuhravý, Zaťovič - Kuběna, Pech, Dej - Skladaný, Melenovský, Sailer - T. Klíma, Vachovec, L. Klíma

Komentář k utkání

Utkání začalo velký tlakem hostujících energetiků a již ve 4. minutě mířil za katr domácí Míka. Hned o minutu později byl však vyloučen ještě Rachůnek a Energie hrála rázem proti třem Zlínským. Hostujícím borcům stačilo pouhých dvacet vteřin ke skórování. V 5. minutě se do pasu Dobroně opřel kapitán Varů Václav Skuhravý a poslal svůj tým do vedení. Hostům to však bylo stále málo a skórovali i v dohrávané přesilové hře proti čtyřem. V 6. minutě se prosadil Petri Kokko nekompromisní střelou od modré.

Hned poté čelila Energie dvakrát za sebou oslabení, ale obě dvě ustála bez inkasované branky, byť byl velice blízko skórování Leška, který naštěstí pro energetiky trefil jen tyčku karlovarské klece. Po zbytek třetiny si již hosté náskok pohlídali.

Rychle získané vedení však energetici v prostředním dějství stejně rychle ztratili. Domácí se stejně jako Karlovarští prosadili v početní výhodě. Ve 25. minutě se po vyloučení Lukáše Klímy dočkal branky poněkud kuriózně Martin Hamrlík. Jeho nahození od modré totiž nepřipravenému Mensatorovi propadlo až do branky. Už ve 28. minutě svítilo skóre 2:2. Ivan Rachůnek zakončil své sólo přesnou střelou do horního růžku hostující svatyně.

Ve druhé půlce třetiny bylo po faulu na Zaťoviče nařízeno trestné střílení. Střelu nad pravý beton však domácí brankář Duba včas vystihl a zneškodnil. Následně hráli energetici opět proti třem domácím, ale tentokrát Berani ustáli početní nevýhodu bez inkasování. Snažení Karlovarských nakonec vniveč nepřišlo. Ve 39. minutě tečoval ránu Zaťoviče přesně do branky Petr Kumstát. Vyrovnání domácích přišlo pouhých 21 sekund po inkasované brance. Petr Leška se rychle zorientoval po závaru a z mezikruží překonal Mensatora.

Ze začátku třetí třetiny to dlouho vypadalo na vyrovnanou hru, a ani vyloučení domácího Grofa vzrušení na ledovou plochu nepřineslo. Naopak potrestání karlovarského Deje již se skóre znovu zahýbalo. Zlínští se totiž poprvé v zápase dostali do vedení zásluhou využité přesilovky. Karlovarský kat Jaroslav Balaštík proměnil svůj důraz v brankovišti ve vedoucí trefu. Hosté se však nenechali zahanbit a nabídnutou přesilovku v 52. minutě taktéž využili. Zasloužil se o to Michal Dobroň ranou od modré.

Hned poté si obě mužstva znovu zahrála v početní výhodě, ale tentokrát se ochozy ZS Luďka Čajky branky nedočkaly. Vyrovnaná hra v závěru nakonec poslala utkání do prodloužení. V něm si ani jeden tým brankové šance nevytvořil, a tak zašlo utkání až do samostatných nájezdů. V těch se jako jediný ze všech exekutorů prosadil Petr Leška, a domácí tak vybojovali druhý bod.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Venera (PSG Zlín): Byl to pěkný a vyrovnaný zápas. Remíza po šedesáti minutách je spravedlivá. Mrzí mě, že jsme hráli nedisciplinovaně a v tom vidím příčinu toho, že jsme nedosáhli na tři body. Tři góly jsme inkasovali z přesilovek. Za stavu 0:2 jsme si říkali, že bod by byl zlatý. Na nájezdy jsme měli víc štěstí. Stačilo, že Leška jeden nájezd proměnil a Duba tři nájezdy perfektně vychytal.

Antonín Stavjaňa (HC Energie Karlovy Vary): Dostali jsme se do dvoubrankového vedení díky bleskově proměněným přesilovkám. Věděli jsme ale, že Zlín je doma velmi silný, hraje v pohodě a to se taky ukázalo. Nakonec jsme opět vyrovnali v přesilovce. V závěru nám chyběly síly, protože ze stabilní sestavy nám ubývají hráči. Dnes utkání nedohrál Kuběna. Nemůžeme to odehrát s juniory. Mladí hráči se snažili, ale na to abychom uhráli dobrý výsledek to ještě není, protože způsobili tři fauly a Zlín dvě přesilovky proměnil.

Fotogalerie

Související články