HC Energie Karlovy Vary

Energie důležitý zápas v Boleslavi nezvládla

BK Mladá Boleslav - HC Energie 4:1 (2:0, 1:0, 1:1)
Střetnutí dvou posledních celků tabulky mělo mnohem jednoznačnější průběh, než se čekalo. Bohužel pro Energii. Ta ve městě automobilů opět nedokázala proměňovat ani největší brankové příležitosti, naopak Dušan Salfický se při svém dočasném záskoku musel smutně otočit hned čtyřikrát. Gól Martina Zaťoviče v samém závěru už nic neřešil. Porážka v Mladé Boleslavi poslala Energii zpět na poslední příčku.
Tipsport extraliga, 13. kolo, út 18.10.2011
Ml.Boleslav
Karlovy Vary
4:1
2:0, 1:0, 1:1
Branky a nahrávky: 9. Vrbata (Rýgl, Chaloupka), 18. Kotrla (Cetkovský, Bahenský), 37. Chaloupka (Rýgl), 42. Tomas - 60. Zaťovič. Rozhodčí: Lacina, Smitka - Kajínek, Podrazil. Vyloučení: 6:8, navíc Gulaši (KVA) 5 + OT, úder do hlavy. Využití: 2:0. V oslabení: 1:1. Diváci: 2880. Průběh utkání: 4:0, 4:1.
Ml.Boleslav: Hübl - Baldwin, Rýgl, Jindra, Beňovič, Drábek, Dudáš, Žabka, Chaloupka - Balaštík, Bahenský, Demel, Výborný, Stieler, Kotrla, Pabiška, Tomas, Goertzen, Cetkovský, Vrbata, Jiránek
Karlovy Vary: Salfický - Gulaši, Nosek, Přindiš, Bombic, Rohan, Mocek, Gründling, Parýzek - Košťál, Pech, Kumstát, Skladaný, Melenovský, Dej, Zaťovič, Skuhravý, Zucker, Kuběna, Kupec, Klíma

Komentář k utkání

K střetu celků ze spodních pater tabulky nastoupily oba týmy po změnách, které měly postrčit hráče k lepším výkonům. Zatímco Bruslařský klub sáhl po odvolání trenéra Jeřábka, Karlovy Vary zvolily rošádu v hráčském kádru. Lépe se zřejmě podle herního projevu osvědčil tah managmentu Středočechů. Celek z města automobilů nastoupil s vyšší touhou vstřelit branku a tvořit hru. Ve velké šanci se ocitl v páté minutě Demel, čerstvý rekonvalescent ale nedokázal Pabiškovu žabičku usměrnit za Salfického záda. Šanci si připsali i hosté po střílené přihrávce Petra Mocka, čerstvé akvizice z Pardubic. Nahození zkušeného obránce si našlo cestu lesem hokejek a několikrát přitom změnilo směr, nakonec ale jen proskotačilo kolem tyče Hüblovi branky. To bylo od energetiků v první třetině vše.

Velkou šanci k otevření skóre nabídli Západočeši domácímu týmu v deváté minutě. Na trestnou lavici usedli současně Parýzek a Kumstát, čímž nabídli Bruslařům minutu dlouhou přesilovou hru pěti proti třem. Tu už po šesti sekundách využil po odrazu Rýglovy střely od zadního mantinelu pohotovou dorážkou David Vrbata. O několik minut později přišly navíc Karlovy Vary o svého klíčového obránce. Michal Gulaši ve vlastní přesilové hře tvrdě u mantinelu atakoval Romana Tomase a hlavní rozhodčí posoudil jeho zákrok jako úder na hlavu. Pro Gulašiho to znamenalo trest do konce utkání a pro Západočechy citelné oslabení.

Následná pětiminutová přesilová hra byla zkrácena o vyloučení boleslavského Drábka, Středočeši ani tak nedokázali prodlouženou výhodu jednoho muže v poli využít k nějakému výraznějšímu ohrožení branky. Druhý gól do svatyně, kterou hájil Dušan Salfický, přišel paradoxně těsně po uplynutí trestu. Cetkovský nahrával a jeho pobídku už Jindřich Kotrla jen přizdvihl z dosahu karlovarského brankáře. Do šaten tak odcházel po první spokojenější Bruslařský klub poté, co předvedl možná nejlepší první třetinu sezóny.

Do druhého dějství vstoupili lépe Západočeši, zřejmě povzbuzeni proslovem v kabině. Nejprve pálil nebezpečně ihned po buly Skuhravý, jeho pokus ale Hübl reflexivně vytěsnil ramenem. Neuspěl ani Kumstát, který v největší šanci hostí nezpracoval kotouč před prázdnou brankou, a připravil se tak o téměř jistý gól. Poté už ale opět přebrali iniciativu domácí.

Úterní podvečer svědčil boleslavským přesilovým hrám. Zásluhou Petra Chaloupky Bruslařský klub využil už druhou početní výhodu, byť poněkud netradičně. Do brejkové situace se dostalo duo Chaloupka – Rýgl a prvně jmenovaný bez přípravy bombou propálil vše, co mu stálo v cestě. Karlovarští si vybojovali obrovskou příležitost na kontaktní branku v závěru druhé třetiny. V jedné minutě se vyfaulovali hned tři boleslavští hráči a hosté v ponechané výhodě přes šedesát sekund operovali na ledě v šesti hráčích proti třem bránícím. S přesilou ale naložili hanebně, a Středočeši tak za pomoci skvěle chytajícího Hübla ubránili nulu na kontě obdržených branek.

Hned na počátku závěrečné třetiny mohl využít pokračující přesilové hry Kumstát poté, co najížděl sám na Hübla. Boleslavský brankář měl ale evidentně svůj den a elitní střelec Západočechů si na něm doslova vylámal zuby. Ve vlastním oslabení na druhé straně potrestal střeleckou impotenci karlovarských hokejistů Roman Tomas, který si po výborné samostatné akci vybruslil z rohu před branku a zavěsil puk pod horní tyčku. V tu chvíli bylo jasné, že už se hraje jen o podobu skóre a o Hüblovo čisté konto. Zvrat už by se v tu chvíli rovnal malému hokejovému zázraku.

A ty se nedějí každý den. Mladá Boleslav si v závěru utkání užila početních výhod, ve kterých si mohla dovolit ten luxus promarnit je hrou ze zabezpečené obrany. Ani Karlovy Vary už se vzhledem k jednoznačnému výsledku nikam nehnaly, přesto se jim povedlo ve vlastním oslabení korigovat a zaznamenat čestný úspěch. Martin Zaťovič vyslal puk na Hübla a po teči jednoho z obránců skončil puk devět vteřin před koncem v boleslavské brance. Bruslařský klub to ale už nemuselo mrzet, zaznamenal důležité vítězství podrtržené nejlepším výkonem sezóny.

Ohlasy trenérů

Vladimír Hiadlovský (BK Mladá Boleslav): Dnes bych chtěl celému týmu poděkovat. Kluci plnili zadané pokyny a dařilo se jim proměňovat šance. Důležité pro vývoj utkání byla ubráněná přesilovka soupeře pěti proti třem. Jedinou kaňkou zápasu je nekoncentrovanost v závěru, kdy jsme dovolili soupeři vstřelit jeden gól a nebylo to s nulou, kterou by si za dnešní výkon náš gólman Hübl zasloužil.

Václav Baďouček (HC Energie Karlovy Vary): Viděli jsme nejprve opatrný začátek, kdy obě mužstva nechtěla udělat chybu. My jsme se ale bohužel nechali rychle za sebou vyloučit a domácí tým toho využil. Ve druhé třetině jsme na začátku neproměnili velkou šanci a Boleslav si už potom výsledek bez větších problémů hlídala.

Související články