HC Energie Karlovy Vary

Energie udolala v posledním utkání základní části Mladou Boleslav

HC Energie Karlovy Vary - BK Mladá Boleslav 4:2 (0:1, 2:0, 2:1)
Energetici zvládli poslední zápas základní části, a porazili Mladou Boleslav. Před startem play-out tak na ní mají šestibodový náskok. Bod za Karlovými Vary je Slavia, tři body ztrácí Litvínov. Karlovarští sice dostali gól jako první, dokázali ale utkání otočit. Nevzdali se ani po vyrovnání, a dotáhli duel do vítězného konce. Vítěznou branku si připsal obránce Travis Gawryletz. První zápas play-out čeká Energii 2. března, kdy je na programu repríza dnešního souboje. Do KV Areny přijede znovu Mladá Boleslav.
Tipsport extraliga, 52. kolo, ne 26.2.2012
Karlovy Vary
Ml.Boleslav
4:2
0:1, 2:0, 2:1
Branky a nahrávky: 30. Prošek (Dej, Sýkora), 32. Dej (Sýkora T.), 53. Gawryletz (Pech, Gřegořek), 55. Kumstát (TS) - 13. Tomas (Balaštík, Mozík), 47. Balaštík (Bahenský, Stieler). Rozhodčí: Hrubý, Smitka - Pešek, Jelínek. Vyloučení: 5:8. Využití: 2:1. Diváci: 3340. Střely na branku: 37:29. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 4:2.
Karlovy Vary: Mensator - Gründling, Gulaši, Gawryletz, Gřegořek, Mocek, Lučka, M. Rohan, Prošek - Kumstát, Pech, Zaťovič - Koblasa, Skuhravý, Kotrla - Dej, Sýkora, Skladaný - T. Rohan, T. Klíma, Kuběna
Ml.Boleslav: Valent (tr. střílení Hübl) - Beňovič, Hay, Baldwin, Chaloupka, Mozík, Čutta, Žabka, Rýgl - Tomas, Goertzen, Mikulík, Vrbata, Hrdel, Bahenský, Výborný, Podkonický, Nouza, Pabiška, Stieler, Balaštík

Komentář k utkání

Zápas 52. kola mezi Karlovými Vary a Mladou Boleslaví byl pro oba týmy vlastně vstupem do play–out. Vzhledem k tomu, že mezi týmy na chvostu tabulky je minimální bodový rozdíl, nikdo nepochyboval o důležitosti zápasu. Domácí vlétli do do utkání hodně aktivně, první šanci si vypracoval Zaťovič, jehož střelu z bezprostřední blízkosti ale gólman Valent vyrazil. Středočeši se nemohli vymotat z vlastního obranného pásma, a jen se štěstím odolávali drtivému tlaku. Gól měl na hokejce znovu Martin Zaťovič, jeho dorážku do prázdné ale zblokoval jeden z obránců.

Zhruba po šesti minutách se hosté dokázali z tlaku vymanit, pro branku soupeře ale nebyli nijak zvlášť nebezpeční. Od 10. minuty byla hra vyrovnaná, a i Boleslavští začali v útoku zlobit. Hlavně díky faulům domácích hokejistů se hráči BK dostávali k ohrožení Mensatorovy svatyně. A ve 13. minutě karlovarský brankář poprvé kapituloval. V přesilové hře se dorážkou do prázdné branky prosadil Roman Tomas. Boleslav vstřelená branka povzbudila, a její hráči měli další šance. O chvíli později se hosté radovali znovu, Bahenského gól ale nebyl uznán kvůli postavení útočícího hráče v brankovišti. Mikulíkův blafák zase Mensator zneškodnil betonem.

Hosté se do šancí dostávali i po první přestávce. Neuvěřitelnou tutovku spálil Andrej Podkonický, který stál sám před ležícím Mensatorem. Brankář Energie ale puk chytil do lapačky. Karlovarští měli problémy s rozehrávkou, a hráči soupeře procházeli přes modrou čáru, jak se jim zachtělo. Ve 27. minutě to zkoušel Balaštík z otočky, gólman jeho střelu vyrazil. V ojedinělé šanci domácích se ocitl aktivní Zaťovič, který si nabruslil mezi kruhy a tvrdě vypálil. Michal Valent ale předvedl výborný zákrok, a puk skončil v jeho lapačce.

V polovině zápasu se ale domácí přece jen prosadili. Roman Prošek vystřelil od mantinelu, a kus černé gumy skončil v síti. Vzápětí se mohli Středočeši znovu dostat do vedení, puk poskakoval v brankovišti, Mensator ho ale se štěstím zkrotil. A tak se, jako už mnohokrát, potvrdilo pravidlo nedáš - dostaneš. V početní výhodě se před před branku Boleslavi probil Rastislav Dej a střelou zápěstím překonal Valenta. Karlovarští od této chvíle měli víc ze hry a hosté se spíše bránili. V závěru druhé části bylo k vidění několik zajímavých střel na obou stranách, další branka už ale nepadla.

Mladá Boleslav se nehodlala s průběžným stavem smířit, a do třetí třetiny vstoupila aktivně. Energetici odpovídali rychlými protiútoky. Nebezpečně pálil Mikulík, jeho bekhendový pokus však Mensator zneškodnil. Hráči Boleslavi už byli mírně nervózní, a na ledě se začalo jiskřit. Ve 46. minutě mohla Energie pojistit vedení, Valent ale vychytal i Skladaného střelu, i následnou dorážku Sýkory. A tak přišel gól na druhé straně. O minutu později se trefil zkušený Jaroslav Balaštík, když střelou z první prostřelil vše, co mu stálo v cestě.

Hra se přelévala ze strany na stranu, a puk létal od branky k brance. V čase 52:20 se domácí výrazně přiblížili výhře. Energie hrála přesilovku, Boleslav nestíhala bránit a zaplatila za to inkasovanou brankou. Dělovkou od modré se trefil Travis Gawryletz. A o dvě minuty později se hosté sesypali. Čutta fauloval unikajícího Petra Kumstáta, a ten poté bez problémů proměnil trestné střílení. A to i přesto, že kouč Boleslavi Petr Novák poslal na nájezd do branky Jaroslava Hübla. Hosté se nevzdali a zkoušeli ještě útočit, Energie už si ale náskok pohlídala a zvítězila 4:2.

Ohlasy trenérů

Petr Novák (BK Mladá Boleslav): Utkání se mi nehodnotí dobře. Když místo vedení 2:0 prohráváte 1:2, je to těžké. Nebudu to ale rozebírat. V Mladé Boleslavi mám sice dobrý plat, ale raději než asociaci budu sponzorovat nějaký dětský domov. Naše hráče jsem po zápase pochválil, že zápas nevzdali a bojovali až do konce. Karlovým Varům blahopřeji k vítězství.

Martin Pešout (HC Energie Karlovy Vary): Do zápasu jsme po dlouhé cestě z Třince vstoupili nad očekávání. Z tempa nás dostala dvě vyloučení a po obdržené brance iniciativu převzal soupeř. Na začátku 2. třetiny nás při jasné šanci podržel Lukáš Mensator. Od tohoto zákroku se zákroku se otočila hra, bojovností jsme otočili i skóre. Jsme rádi, že po vyrovnání na 2:2 jsme v sobě našli sílu, abychom utkání vyhráli. Závěr soutěže je pro nás trochu krutý. Myslím, že formou nyní patříme mezi 3 nejlepší celky extraligy, ale play-off hrát nebudeme. Ukázala se tam velká ztráta z předchozích čtvrtin, kterou už jsme smazat nedokázali.

Fotogalerie

Související články