HC Energie Karlovy Vary

Energie opět loupila na východě

PSG Zlín - HC Energie 2:4 (0:1, 1:2, 1:1) Vyhrát dvakrát po sobě na ledě soupeře, to se letos energetikům povedlo vůbec poprvé. Na ledě Zlína vedli v polovině utkání už o tři branky, dvě z nich padly z hole Stanislava Balána (na snímku), který v dresu soupeře dříve působil. Domácí utkání ještě zdramatizovali, v power-play zkoušeli vyrovnat, ale pojistku do prázdné klece přidal Michal Vachovec.
Tipsport extraliga, 30. kolo, pá 13.12.2013
Zlín
Karlovy Vary
2:4
0:1, 1:2, 1:1
Branky a nahrávky: 40. Urbanec (Čajánek), 51. Marušáka (Leška, Veselý) – 13. Balán (Zaťovič), 30. Balán (Drtina, Zaťovič), 33. Pohl (Zaťovič, Balán), 60. Vachovec (Micka, Zaťovič). Rozhodčí: Šír, Mikula – Bryška, Lučan. Vyloučení: 6:6. Využití: 0:2. Diváci: 3924. Střely na branku: 31:25. Průběh utkání: 0:3, 2:3, 2:4.
Zlín: Horčička – Urbanec, Marušák, Řezníček, Zámorský, Horák, Valenta – Veselý, Leška, Balaštík – Čech, Holík, Kubiš – Köhler, Čajánek, Honejsek – Sedláček, Melenovský, Okál
Karlovy Vary: Závorka – Bičánek, Rýgl, Drtina, Schusser, Gulaši, Dresler – Zaťovič, Balán, Pohl – Dlouhý, Vachovec, Hovorka – Kytnár, Vlach, Micka – Koblasa, Hruška, M. Látal

Komentář k utkání

Karlovarští přijeli do Zlína povzbuzeni posledními výkony, které vůbec neodpovídali spodku tabulky. Domácí Zlín chtěl naopak pokračovat ve své sérii, kdy na domácím ledě bodoval ve všech z posledních deseti utkání. Zápas na stadionu Luďka Čajky začal opatrně z obou stran. Energii zdobí v posledních zápasech především neprůstupná obrana, která odvedla výbornou práci i tentokrát. Ševci byli aktivnější, nedostali se však k vážnějšímu ohrožení brankáře Závorky. V minulém vzájemném zápase, které se hrálo na západě Čech, využili zlínští hráči čtyři přesilovky a doslova v nich zlomili celý zápas. Dnes však karlovarští hráči měli jejich přesilovky výborně přečtené a dokázali naopak udeřit hned ze své první početní výhody. Na konci akce stál Stanislav Balán, který výborně tečoval střelu svého spoluhráče. Branku ještě zkoumal videorozhodčí, ale hostům v radosti nezabránil. Exzlínský útočník byl při chuti a celý zápas byl na ledě hodně agilní. V závěru první třetiny měli domácí další početní převahu. Opět se však vyznamenala karlovarská defenziva, která měla velký podíl na tom, že odjížděli po první siréně do šaten veseleji hosté.

Úvod druhého dějství napověděl, jakým směrem se bude zápas ubírat. Hosté se soustředili především na zadní vrátka a domácí měli s urputnou soupeřovou defenzivou značné problémy. Bojovalo se o každý metr ledu, především ve středním pásmu, kde kralovali svěřenci trenéra Mlejnka. Ani zkušený domácí mazák Leška, který je pověstný nezištnými nahrávkami, nenašel na výbornou obranu hostí recept. Smolný okamžik následně potkal domácího obránce Marušáka, které zasáhl holí do obličeje unikajícího Hovorku a šel si odpočinout na 2+2 minuty. Nabídnuté výhody využil opět Stanislav Balán, který tentokrát zakončoval do poloprázdné branky. Centr elitní formace si připsal také asistenci, když společně s kapitánem Zaťovičem vybojoval puk pro Petra Pohla, jenž zvyšoval už na rozdíl tří branek. Domácí byli velmi frustrovaní, protože jim soupeř nedaroval ani metr ledu zadarmo, navíc hosté vyhrávali osobní souboje. Přeci jen ale svěřenci Rostislava Vlacha dokázali snížit. Půl minuty před koncem vyhrál ve vlastním oslabení útočné vhazování domácí kapitán Čajánek, puk posunul na Patrika Urbance, který s dávkou štěstí poprvé propálil brankáře Závorku. Gól do šaten an ještě v oslabení, to jistě nebylo pro psychiku karlovarských hráčů nejlepší. Naštěstí se mohli během přestávky uklidnit. Ševci naopak střádali taktiku na závěrečné dějství.

Úvodní tlak domácích, kteří se doslova vrhli za vyrovnáním, zhatil velezkušený Leška, který se provinil podražením a musel tak odjet na trestnou lavici. Zlínského matadora navíc vzápětí doplnil útočník Čech a hostům se naskytla možnost přesilovky pěti proti třem. Domácí ji ale dokázali bez větších problémů ubránit a brankář Horčička byl skoro bez práce. Navýšit karlovarské vedení mohl už při rovnoměrném počtu hráčů ve slibné šanci Pohl, Horčička si však výborně povyjel a střelu karlovarského útočníka zlikvidoval. Hned z protiútoku mohl snížit důrazný Okál, který byl chvilku nekrytý na brankovišti. Nedokázal však skákavý kotouč do sítě dorazit. Kontaktní branky se tak domácí dočkali až po nahození Jiřího Marušáka, které karlovarský brankář uviděl pozdě a nedokázal již zareagovat. Domácí vycítili velkou šanci k vyrovnání, za kterým je hnalo i povzbuzené a do té doby tiché publikum. Zlínští si vytvořili neskutečný tlak a hosté se bránili jen za cenu faulů. Vyrovnání bylo na spadnutí v úplném závěru, kdy pykal za nedovolený zákrok obránce Dresler. Svěřenci trenéra Mlejnka však ukázali neskutečnou obětavost a s vypětím všech sil dokázali náročné oslabení přestát. V úplném závěru zkoušeli Ševci hru bez brankáře. Po vhazování v obranné třetině Energie ale prokázal svůj důraz Micka a dokázal puk poslat do středního pásma, kde jej dojel Michal Vachovec a z velkého úhlu zpečetil vítězství svého týmu. Na hostující střídačce vypukla zasloužená radost. Berani naopak odjížděli do šaten se sklopenými hlavami.

Ohlasy trenérů

Rostislav Vlach (PSG Zlín): Dnešní zápas rozhodly přesilové hry, které nám vůbec nešly. Naopak soupeř z nich vytěžil dva góly. Rovněž start do zápasu nebyl z naší strany vůbec ideální a Karlovy Vary zaslouženě vyhrály. Dlouhé přestávky nám vůbec nesvědčí, hráčům chvíli trvá než se dostanou do tempa.

Jaromír Kverka (HC Energie Karlovy Vary): Věděli jsme, že nás nečeká ve třetí třetině nic lehkého, což se potvrdilo. Zlín měl v závěru drtivou převahu, hrálo se prakticky pouze v naší třetině. Inkasovali jsme gól sedm minut před sirénou na 2:3, nicméně výhru jsme uhájili až do konce.

Související články

Preview k zápasu | čt 12.12.2013

Energie míří do Zlína, přiveze cenné body?