HC Energie Karlovy Vary

Ze stánku BK opět bez bodu

BK Mladá Boleslav - HC Energie 3:1 (1:0, 2:0, 0:1)
Hokejisté Energie potvrdili, že na ledě ŠKO-ENERGO Arény se jim nedaří a i v rámci 6. kola z něj odešli poraženi. Energetici v souboji s nováčkem doplatili na nedůslednost a individuální chyby, špatně se navíc prosazovali v útoku. Jediným střelcem Západočechů byl Jaromír Kverka, který zaznamenal svou první trefu v extralize.
Tipsport extraliga, 6. kolo, pá 26.9.2014
Ml.Boleslav
Karlovy Vary
3:1
1:0, 2:0, 0:1
Branky a nahrávky: 11. Mikulík (Trška), 31. Pabiška (Výborný, Kučný), 38. Lenc (Vidmar) – 52. Kverka (Vachovec, Tomeček). Rozhodčí: Hodek, Horák – Bláha, Špůr. Vyloučení: 6:5. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 3760. Střely na branku: 28:19. Zblokované střely: 3:6. Hity: 28:26. Vhazování: 30:34. Průběh utkání: 3:0, 3:1.
Ml.Boleslav: Rittich – Hruška, Kučný, Stříteský, Trška, Robar, Vidmar, Čermák – Hyka, Výborný, Pabiška – Mikulík, Broš, Klimenta – Látal, Musil, Lenc – Květoň, Vrbata, Bárta
Karlovy Vary: Habal – Sičák, Harant, Redlihs, Tomeček J., Deyl, Šmach, Dvořák, Koblasa – Vachovec, Kverka, Duda – Pšurný, Balán, Hruška D. – Štáls, Skuhravý, Tomeček V. – Heizer, Hruška R., Gorčík

Komentář k utkání

Na domácím celku byla od úvodních minut vidět velká touha zlomit letošní prokletí ŠKOENERGO Arény a do třetice všeho dobrého i zlého si konečně připsat body. Pokud by se v hokeji měřila statistika držení kotouče, Bruslaři by v prvním dějství museli v tomto směru dominovat. Karlovarští hokejisté naopak působili zakřiknutě a soustředili se především na pevnou obranu. O tomto faktu také svědčilo to, že na Davida Ritticha poslali v první dvacetiminutovce pouze čtyři pokusy.

Opačné pocity prožíval na druhé straně kluziště brankář Habal, jenž musel být v nepřetržité permanenci. Středočeši dlouho nedokázali svou převahu vyjádřit střelecky, podařilo se jim to až netradičně v oslabení. Na modré čáře hosté ztratili puk a Milan Mikulík, ač unaven, vyrazil na zteč karlovarské svatyně. Situace nevypadala nijak zvlášť nebezpečně, boleslavský útočník měl totiž proti sobě tři bránící hráče. Ti mu ale dali trestuhodně mnoho prostoru a rychlý šikula z mezikruží překvapil Habala skrytou bekhendovou střelou do horního růžku.

Ani druhá třetina nepřinesla ze strany hostí výraznou změnu taktiky. Velkou příležitost měly Karlovy Vary v téměř dvě minuty dlouhé přesilovce, svou luxusní výhodu ale brzy pouze zredukovaly vinou dvou nedovolených zákroků na hru třech proti třem. Znovu tak udeřilo na straně druhé, když se z trestné lavice navrátivší Lukáš Pabiška prosadil na brakovišti a dorazil Výborného dělovku zpoza kruhu. Na ledě mu na to stačilo pouhých šest sekund.

Do největší šance Západočechů se dostal Kverka poté, co proskočil mezi obránci, pozorný Rittich ale jeho blafák vystihl. Podobnou akcí se blýskl i boleslavský Klimenta, parádní zpracování na modré čáře ale vyšlo v niveč, protože Habal jeho nájezd zlikvidoval. Stejnou dávku štěstí už ale neměl o několik okamžiků později, kdy si podél mantinelu vyjel do střelecké pozice Radan Lenc a střelou zápěstím vymetl pavučinky v horním růžku branky.

Energetici nastoupili do závěrečného dějství honbou za vyrovnávací brankou. Ihned po vhazování se dostal do solidní šance David Hruška, jeho střelu ale Rittich refexivně vykopl betonem. Z protiútok zahrozili Hyka s Mikulíkem, prvně jmenovaný ale nadvakrát ztroskotal na Habalovi. Čestného zásahu se Vary ale přeci jen dočkaly. Své první extraligové branky se dočkal důrazný Jaromír Kverka, jenž se v brankovišti zorientoval nejlépe a mohl si zálibně prohlížet kotouč, který pro něj u rozhodčích vyprosil Radek Duda.

V samotném závěru si ještě hosté vzali oddechový čas a zkusili to bez brankáře, k ničemu to ale nevedlo. Bruslaři si přenesli herní pohodu i do posledních okamžiků střetnutí. Na odkrytou branku mířil Mikulík, jeho postup ale zastavil faul a odnesl s sebou i poslední naděje hostí. Bruslaři tak mohou slavit první letošní body získané na svém domácím kluzišti, naopak energetici na body z venkovního utkání stále čekají.

Ohlasy trenérů

Marian Jelínek (BK Mladá Boleslav): Předvedli jsme opět velmi dobrý start, až skoro mrazilo, jak to připomínalo předchozí dvě domácí utkání. Mohli jsme podle mého vést i výraznějším rozdílem, soupeře jsme přestříleli. Poté jsme se trochu zalekli, aby se historie neopakovala a soupeř nám vedení nesebral, to se ale naštěstí nestalo. Vary ve třetí třetině kousaly, ale vstřelily pouze jeden gól a to nemohlo stačit. Vypíchl bych skvělou akci Milana Mikulíka, to byla akce utkání a úžasný gól.

Karel Mlejnek (HC Energie Karlovy Vary): Hodně jsme se připravovali, abychom zachytili start utkání, ten nakonec opravdu nebyl z naší strany špatný. Prohráli jsme si to v podstatě sami, není se na co vymlouvat. Zlom nastal ve chvíli, kdy jsme prohospodařili dvouminutovou početní výhodu pěti proti třem. Poté padla druhá branka Boleslavi a přestože jsme se snažili, na body jsme už dosáhnout nedokázali. Soupeři gratuluji k zaslouženému vítězství.

Související články

Preview k zápasu | čt 25.9.2014

Šesté kolo přináší souboj s Mladou Boleslaví