HC Energie Karlovy Vary

Energie v derby schytala šestigólový debakl

HC Energie - HC Škoda Plzeň 0:6 (0:1, 0:2, 0:3)
V prvním západočeském derby na začátku sezony vládla Plzeň, dnes tomu nebylo jinak. Domácí od začátku na soupeře ztráceli, neproměňovali přesilové hry, nepodařilo se jim vstřelit ani jednu branku. Hostům se naopak dařilo téměř vše, na co sáhli. Domácímu celku nasázeli postupně šest branek a zcela po zásluze berou tři body.
Tipsport extraliga, 14. kolo, ne 25.10.2015
Karlovy Vary
Plzeň
0:6
0:1, 0:2, 0:3
Branky a nahrávky: 18. Kubalík (Indrák, Jeřábek), 29. Johnson (Lev), 39. Hossa (Preisinger), 43. Johnson (Lev, Kadlec), 49. Kratěna, 59. Kratěna (Lev). Rozhodčí: . Vyloučení: 9:7, navíc Marcel Hossa 5 + DÚ. Využití: 0:3. V oslabení: 0:1. Diváci: 5153. Střely na branku: 18:20. Průběh utkání: 0:6.
Karlovy Vary: Habal – Bičánek "C", J. Tomeček, Sičák "A", Benák, Rodney, Harant, Weinhold, Osmík – I. Rachůnek, Marosz, T. Rachůnek – Haščák, Bulík, V. Tomeček – Vachovec "A", Zadražil, Koblasa – Rohan, Kverka, Gorčík
Plzeň: Machovský – Moravčík, Jeřábek "A", Sklenička, Kadlec "A", Pulpán, Kubka – Kubalík, Kracík, Indrák – Johnson, Bližňák, Kratěna "C" – Hossa, Preisinger, Schleiss – Poletín, Lev, Hollweg – Sýkora.

Komentář k utkání

Úvod západočeského derby, které započalo druhou čtvrtinu letošní extraligové soutěže, byl od obou celků velmi opatrný. Na hře byla také znát určitá nervozita, ta ale opadla během pár minut. To především z holí plzeňských hráčů, kteří se do domácích pustili poměrně rychle a hned si vytvořili převahu. Energetici měli pod tlakem problémy se zakládáním akcí, nedařily se jim přihrávky na krátkou ani dlouhou vzdálenost. Z karlovarského celku si zaslouží pochválit Michal Vachovec, který byl v prvotní fázi velmi aktivní a podařilo se mu vytvořit pro jeho spoluhráče několik akcí, bohužel pro něj se ale ani jedna neujala. Indiáni ale nedávali domácí obraně moc prostoru pro oddych, hlavě Dominik Kubalík měl pořádnou chuť a Habala zásoboval řádnou dávkou střel, karlovarský brankář ale odolával. V první polovině úvodní periody se hrál poměrně rychlý a tvrdý hokej, vše ale v rámci pravidel. Jako první putoval na trestnou lavici Vojtěch Tomeček, v přesilové hře byl opět hlavním střelcem Kubalík, stále ale nemohl najít recept na brankáře Habala.

Po pěkných akcích nebyla nouze ani o kuriózní situace, třeba když si domácí brankář málem povedenou hlavičkou srazil kotouč za svá záda, nakonec ale neposedný kousek gumy skončil na horní síťce. Početní výhodu si vyzkoušeli i domácí, a ačkoliv nepadla branka, domácí fanoušci museli být téměř spokojeni. Povedená souhra hráčů na modré čáře, pohyb po celé třetině a dvouminutový tlak. Se štěstím pro Plzeňany přišlo ale další vyloučení na domácí straně, které po krásném ťukesu proměnil střelou do zcela odkryté brány Dominik Kubalík, této akci tleskali pomalu i karlovarští fanoušci. Poslední minutky první třetiny se zdály být výhodné pro domácí, jelikož mohli energetici vyrovnat v početní výhodě, většinu akcí ale zbytečně překombinovali.

Plzeňští chtěli ve druhé periodě navázat na poměrně dobrý výkon z úvodní části hry, a tak se na svého soupeře opět vrhli od prvních vteřinek druhé části. Energetici několik minut vůbec nestíhali, opět se jim nedařila rozehrávka, o nějaké útočné akci řeč být nemohla. Indiánům k lehké hře pomáhaly samy Karlovy Vary, které hrály nedisciplinovaně, navíc měly i trochu smůly. Rachůnek při obranném zákroku zlomil hokejku, ale neodložil ji včas, za což dostal po právu trest. Opět se ukázalo, co dnes rozhodovalo. Plzeň sehrála přesilovou hru velmi jednoduše, puk se dostal k Nicholasu Johnsonovi, který podobně jako Kubalík pálil do prázdné brány.

Jediným pozitivním momentem ve druhé třetině z pohledu domácího celku byla šance Tomáše Rachůnka, který se sám natlačil před bránu, ale Machovského nepřekonal. Domácí byli i nadále pod tlakem Škody a měli veliké potíže se z něj dostat. Mezi střelce se málem zapsal i Michal Poletín, který se z ničeho nic dostal k puku před Habalem, tváří v tvář karlovarskému brankáři ale neuspěl, ten si připsal úspěšný zákrok. Energetici z přemíry snahy dělali hrubky v obraně, která zůstávala dost otevřená, což se jim nevyplatilo. Plzeňané ujeli do přečíslení, které opět skončilo brankou. Úspěch Marcela Hossy musel sice potvrdit videorozhodčí, to ale pouze znásobilo radost hostujících fanoušků.

Plzeňští měli v úvodu poslední části nevýhodu v podobě oslabení, jelikož na konci druhé třetiny špatně střídali. Energetici ale předvedli velmi špatnou přesilovou hru, ve kterém opět neskórovali. Poté začala úřadovat Plzeň, domácí ji nabídli skvělou pozici, jelikož se nechali dvakrát po sobě vyloučit. Indiáni domácím ukázali, jak jednoduchá kombinace občas stačí ke skórování. Podobně jako při první brance proběhly tři přihrávky, mezi kruhy vypálil Nicholas Johnson, Habal neměl šanci kotouč zachytit. Hra energetiků se s přibývajícím časem stále zhoršovala, začaly se objevovat vážné chyby. Zatímco hosté hráli v neskutečné pohodě, na hře domácího celku se projevovala frustrace. To bylo také poznat na situaci, která nastala po jedné z dalších šancí Energie. Před brankou se do sebe pustili Haščák s Johnsonem a touto kulturní vsuvkou rozbouřili publikum. Domácí dostali šanci na snížení, to by to ale nesměli opět pokazit. Ondřej Kratěna vystihl na modré čáře rozehrávku, ujal se puku a v oslabení vstřelil pátou branku indiánů. Většina domácího kotle na protest opustila svůj sektor, avšak už předtím měli plzeňští hokejisté v hale domácí atmosféru. Domácí se v závěru utkání sice snažili, na Machovského ale nenašli recept a utkání mohlo skončit prohrou o pět branek, to se ale nestalo. Přehled ve hře prokázal opět Ondřej Kratěna, který se projel domácí obranou jako na výletě a pohotově zakončil střelou k tyči. Ke konci utkání už v hale zbyli prakticky jen plzeňští fanoušci, kteří si vychutnali vysokou výhru nad svým úhlavním rivalem.

Ohlasy trenérů

Peter Oremus (HC Energie Karlovy Vary): Nacházíme se ve velice složité situaci a za poslední týden jsme klesli ještě níže. Zažil jsem derby jako hráč i trenér, ale takový přístup, jaký hráči předvedli dnes, nesnese žádná kritéria české extraligy. Musíme s tím něco udělat tak, aby každý hráč za Vary bojoval tak, jak se má.

Michal Straka (HC Škoda Plzeň): Z naší stany to byl výborný zápas. Po utkání v Chomutově jsme si řekli, že každý musí začít sám od sebe, každá pětka musí vyhrát svůj minizápas. Nedostali jsme žádný gól v oslabení, neinkasovali jsme v oslabení, dali jsme tři branky v přesilovce a Machovský vychytal nulu. Vše se nám dnes povedlo a jsme za to rádi.

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | ne 25.10.2015

Sičák: Fanouškům bych se chtěl omluvit

Preview k zápasu | so 24.10.2015

Chytí se energetici v západočeském derby?