HC Energie Karlovy Vary

Energie ztratila v Litvínově slibně rozehraný zápas

HC VERVA Litvínov - HC Energie Karlovy Vary 3:2 (0:2, 2:0, 1:0)
Energie ne ledě Litvínova po většinu zápasu herně ztrácela a tahala za kratší konec, ale poté, co se jí skvěle vydařil závěr první periody, měla k dispozici dvoubrankové vedení. Přišla o něj však už ve druhé třetině, kdy jí o něj dvěma zásahy připravil Radek Duda. Ve třetím dějství navíc Litvínov utkání definitivně otočil a poté už výsledek jen kontroloval a nakonec si došel pro tři body. Energie tak ztratila velmi slibně rozehraný zápas a při obhajobě extraligové účasti to pro ní bude ještě velmi složité.
Tipsport extraliga, BAR9, ne 17.4.2016
Litvínov
Karlovy Vary
3:2
0:2, 2:0, 1:0
Branky a nahrávky: 32. Duda (Lukeš, Kubát), 40. Duda (Hanzl, Kubát), 48. Pavlík (Kubát, Lukeš) – 17. Rohan (Tomeček, Rohan), 20. Marosz (Tomeček). Rozhodčí: Fraňo, Hejduk – Komárek, Ondráček. Vyloučení: 5:8. Využití: 3:0. Diváci: 5329. Střely na branku: 50:16. Vhazování: 30:31. Zblokované střely: 19:8. Hity: 16:12. Průběh utkání: 0:2, 3:2.
Litvínov: Janus – Kubát, Sklenička, Pavelka, Pavlík, Kokeš, Gula – Lukeš, Hanzl, Duda, trávníček, Gerhát, Martynek, Piroš, Pšurný, Hořava, Doležal, Válek, Jurčík
Karlovy Vary: Závorka – Gulaši, Tomeček, Rohan, Sičák, Dvořák, Redlihs, Baránek, Weinhold – Vachovec, Skuhravý, Huna, Koblasa, Kůs, Haščák, Rachůnek, Marosz, Svoboda, Rohan, Tomeček

Komentář k utkání

Litvínov byl od začátku aktivnější a svého soupeře přehrával. Obzvláště nebezpečný byl pro Západočechy litvínovský Duda, který se dokázal na zápas skvěle nabudit a Závorkovi pořádně zatápěl. A byl to také on, kdo promarnil společně s Františkem Lukešem největší litvínovskou šanci třetiny poté, co se společně vydali do přečíslení po chybné rozehrávce Energie, jenže při zakončení domácí neuspěli. Hru pak ale uklidnila dvě vyloučení na straně Litvínova, a tak se tempo hry trochu uklidnilo.

V závěru třetiny však zapnuli hosté na plné obrátky a dokázali svého podkrušnohorského rivala jasně přehrávat a vytvořit si mnoho šancí, z nichž už brzy jednu přetavili v branku. Vojtěch Tomeček dostal puk podél hrazení do útočného pásma, prudkou kolmicí pak našel před brankou Tomáše Rohana, který dokázal v pádu ještě sklepnout kotouč do sítě. Tím to však zdaleka ještě neskončilo. V poslední minutě se u mantinelu opět dobrou prací prezentoval Vojtěch Tomeček, který puk pouze přistrčil Rostislavu Maroszovi, a ten se jednou kličkou a přibržděním uvolnil a střelou zápěstím z levého kruhu našel skulinku nad Janusovou vyrážečkou. Karlovy Vary tak po první třetině vedly překvapivě o dvě branky.

Ve druhé třetině však nastaly pro Energii krušné časy. První desetiminutovka byla sice divácky neatraktivní a nepříliš záživná, ale poté Verva hostující celek začala jednoznačně přehrávat a vystavovala ho vysokému tlaku, kterému snad ani nebylo možné odolat. Chvíli poté, co se hra přehoupla do své druhé poloviny, obkroužil v rychlosti karlovarskou branku Radek Duda a zasunul puk bez potíží za záda nepřipraveného Závorky, který si příliš vyjel z branky a nestačil se přesunout. Karlovarský brankář však poté svůj tým několikrát podržel, nejvíce asi ve chvíli, kdy jej Hanzl načal střelou z kruhu a následně si dojel pro dorážku, která vypadala velmi nadějně, ale hostující golman si s ní dokázal poradit.

Nakonec se ale domácí vyrovnání přeci jen dočkali, i když to už vypadalo, že tomu tak nebude. Devět sekund před koncem třetiny totiž Hanzlovu přihrávku před branku nohou namířil do karlovarské klece Radek Duda, který tím Závorku rozhodil a poté už neměl nejmenší problém s tím, dorazit puk do odkryté svatyně. Po druhé třetině byl tak spokojenější rozhodně Litvínov, který se dokázal vyrovnáním vrátit zpět do utkání.

Hned v první minutě třetí třetiny mohl v rychlosti vrátit hostům vedení Skuhravý, který unikl domácí defenzivě, ale tváří v tvář Janusovi si se svou šancí nedokázal poradit a litvínovský brankář jeho pokus betonem vykryl. Tento moment však domácí tým rychle probral a od té doby už působila Verva opět aktivnějším dojmem, což nakonec dokázala také přetavit v sedmačtyřicáté minutě v rozhodující branku zápasu. Závorka totiž nedokázal udržet Kubátovo lehké nahození a odražený kotouč tak dokázal do branky dorazit před brankou číhající Filip Pavlík. Od té doby už Litvínov utkání kontroloval a i přesto, že se tlak hostů v závěru stupňoval, se již stav neměnil. Verva vše zvládla naprosto skvěle a po perfektním obratu tak uhájila extraligovou příslušnost i pro příští sezonu.

Související články

Ohlasy k zápasu | út 19.4.2016

Dáme do toho všechno, burcuje Jekabs Redlihs