HC Energie Karlovy Vary

Energie i podruhé překonala Kladno a dále vévodí celé lize

HC Energie Karlovy Vary - Rytíři Kladno 3:2 (1:0, 2:1, 0:1)
Tuhý boj, zápas, ve kterém bylo vše. První a druhý tým tabulky si to rozdaly v karlovarské aréně a lépe nakonec vyšli domácí, ačkoliv se toto vítězství lehce opravdu nerodilo. Hra byla celou dobu vyrovnaná, energetici dokázali odskočit akorát ve druhé třetině, kde se zápas také zlomil. Domácí mohli být více v klidu, sami si ale zápas v poslední části ztížili častými tresty. I přes to vše dokázaly Karlovy Vary Kladno porazit i podruhé v sezoně a na čele tabulky si tak zase vytvořily o něco větší náskok.
WSM Liga, 19. kolo, po 30.10.2017
Karlovy Vary
Kladno
3:2
1:0, 2:1, 0:1
Branky a nahrávky: 12. Tuominen (Podlipnik), 33. Gríger (Krejčí, Flek), 34. O. Beránek (Gríger, Kohout) – 26. R. Přikryl (D. Tůma, F. Matula), 44. J. Strnad (Repe). Rozhodčí: Zubzanda, Grech – Kokrment, Coubal. Vyloučení: 9:5, navíc Štich 5 min. a do konce utkání. Využití: 2:1. Diváci: 2741. Střely na branku: 19:26. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:2.
Karlovy Vary: Novotný – Krejčí, Sičák (A), M. Rohan, Podlipnik, Tomeček, Kvapil – Rachůnek, Balán (A), Flek – Beránek, Gríger, Kohout – Vachovec, Skuhravý (C), Gorčík – Stloukal, Tuominen, Davídek.
Kladno: Kopřiva (od 22. Cikánek) – Štich, Matula, Kehar, Štindl, Hořava, Repe – Strnad, Přikryl, Pekr – Kloz, Machač (A), Tůma (C) – Redlich, Kaut, Kružík – Zikmund, Kubík, Bláha.

Komentář k utkání

Kvůli změně termínu se Energie i podruhé v letošním ročníku utkala s Kladnem na domácí půdě a určitě toho chtěla využít, úvodní střetnutí se ji totiž nadmíru povedlo. Očekával se ale pořádný boj a hlavně hezký hokej těch nejvyšších kvalit, postavily se totiž proti sobě úvodní dva celky tabulky. Pokud by se Kladnu podařilo nad Karlovými Vary vyhrát, posunulo by se do čela.

Zpočátku to byli spíše Rytíři, kteří byli aktivnější, což zaskočilo téměř všechny karlovarské diváky. Z KV Areny je většina fanoušků totiž zvyklá na úvodní nápor domácího celku, tentokrát tomu tak ale opravdu nebylo. Trvalo poměrně dlouho, než si alespoň jeden ze soupeřů vytvořil větší šanci. Ačkoliv se hrálo aktivně, soupeři si dávali pozor a nedělali chyby. Možnost dostat se do vedení měli jako první hosté, ti ale čtyřminutovou přesilovku nevyužili, v jejím závěru se navíc sami nechali vyloučit. Na to naopak dobře reagovali domácí, kteří skórovali zásluhou Henriho Tuominena, jenž využil velikého tlaku na brankáře Kopřivu.

Jakmile se dostali domácí do vedení, jejich hra byla o něco klidnější a bylo vidět, že si v jednotlivých akcích i o něco více věří a pokoušeli se hrát líbivější hokej. Naopak Kladno začalo i trochu chybovat, a tak brankář Novotný neměl na domácí straně už moc práce. Naopak strážce rytířské klece měl v úvodní třetině sice podobný počet zákroků jako Novotný, ale v některých případech byly podstatně důležitější.

Hra byla ve druhé části ovlivněna dvěma událostmi. Nejprve tvrdým zákrokem na Rachůnka, který byl potrestán pětiminutovým trestem, následně také střídáním brankáře Kopřivy, který se poranil při zákroku proti tvrdé střele Podlipnika. Domácí ale dlouho přesilovku nedokázali využít, na což rychle odvětilo Kladno a vyrovnávací branku zařídil Roman Přikryl. Poté ale opět začaly úřadovat Karlovy Vary a ne zrovna v malém.

Kladenský střelec totiž odjel zpytovat svědomí na trestnou lavici, za chvilku se ale zase vracel na hřiště, to totiž z blízkosti skóroval Dávid Gríger. Trvalo to přesně dvacet vteřin a síť za Cikánkem se vlnila znovu, předchozí střelec se proměnil v asistenta a nejlepší střelec Karlových Varů Ondřej Beránek zakončil chladnokrevně pod víko. Kladno se z rychlých gólů oklepalo a Energii se ve hře vyrovnalo, směrem kupředu bylo aktivní, ale v zakončení se nedařilo. Puky, které šly na branku, skončily pouze na hrudi Novotného.

Energetici si museli před třetí třetinou říct, že je to pro ně lehké a trochu to zdramatizují, jinak nikdo nepochápal, co na začátku poslední periody provedli. Už tak začínali ve čtyřech, ale k tomu přidali ještě dvě zbytečná vyloučení během chviličky, a tak Kladno hrálo více jak dvě minuty proti třem. Samozřejmě se jim početní výhodu podařilo využít, díky Jakubu Strnadovi tak ztráceli už jen jednu branku. Hrálo se praktiky bez obrany, oba celky se draly kupředu a vzadu zůstávali hráči jen pomálu. K vidění bylo několik nadějných akcí na obou stranách, avšak dlouho se nedařilo nikomu prosadit.

Domácí si hru nadále ztěžovali zbytečnými fauly, kterými dávali Kladnu mnoho šancí na vyrovnání. V brankovišti ale pozorný Filip Novotný byl jiného názoru, žádný puk za svá záda pustit nechtěl. S přibývajícím časem Kladno svůj tlak stupňovalo, domácí se trochu zatáhli do obrany a čekali spíše na chyby soupeře, těch ale moc nepřicházelo. Vypjatý závěr utkání tak domácí hokejisté zvládli a i podruhé v sezoně dokázal Rytíře porazit, ačkoliv byl tentokrát rozdíl podstatně menší.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): Viděli jsme z obou stran výborné utkání, musím ocenit Kladno, které tu dnes předvedlo velmi dobrý, houževnatý, disciplinovaný výkon. Jen škoda, že takových utkání, kdy oba týmy chtějí hrát hokej, hraje se nahoru dolů, není víc. Opravdu takové zápasy ty hráče posouvají dál a myslím, že i pro diváky je od začátku do konce na co se dívat. Jsem hrozně rád, že jsme takový těsný zápas dokázali zvládnout a vzít si z něho tři body.

Miloslav Hořava (Rytíři Kladno): Zápase se mi líbil, po dlouhé době musím říct, že to byl dobrý prvoligový zápas. Byl rychlý, tvrdý. Jediné, co to trošku kazilo, bylo hodně vyloučených, ale jinak se mi zápas hrozně líbil a domácí byli o kousek lepší a zaslouženě vyhráli.

Fotogalerie

Související články