HC Energie Karlovy Vary

Tvrdý boj s Litoměřicemi zvládla Energie v prodloužení

HC Energie Karlovy Vary - HC Stadion Litoměřice 2:1p (1:0, 0:1, 0:0 - 1:0)
Po dlouhých třech týdnech se do KV Areny konečně vrátila WSM Liga, Energie se tentokrát musela vypořádat s Litoměřicemi. V zápase Karlovarští herně jasně dominovali, ovšem kvůli nekvalitní koncovce a zejména výbornému Tomáši Královi v hostující brance bylo skóre dlouho nerozhodné. Nakonec se však energetikům podařilo gólem v poslední vteřině prodloužení vybojovat dva body, rozhodla střela obránce Kovačeviče.
WSM Liga, 34. kolo, st 27.12.2017
Karlovy Vary
Litoměřice
2:1p
1:0, 0:1, 0:0 - 1:0
Branky a nahrávky: 14. Kverka (Kovačevič), 65. Kovačevič (Kverka) – 38. Pavlas (Václavek). Rozhodčí: Škrobák, Grech – Malý, Šimán. Vyloučení: 5:8. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 3606. Střely na branku: 38:27. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1.
Karlovy Vary: F. Novotný (Kuchař) – Sičák (A), Krejčí, M. Rohan, T. Kvapil, J. Tomeček, Kovačevič, A. Rulík – T. Rachůnek, Balán (A), Flek – Stloukal, Kverka, Kohout – Vachovec, Skuhravý (C), Gorčík – O. Beránek, Tuominen, Osmík
Litoměřice: Král (Wolf) – Gaspar, Pavlas (C), Smetana (A), Strejček, M. Jandus, Jebavý, Jeřábek – M. Kadlec, Miškář, Bílek (A) – Řehoř, Václavek, R. Pilař – Kusý, Hanták, Valášek – Jirásek, J. Veselý, Kantner

Komentář k utkání

Utkání nabralo rychlých obrátek již v samém úvodu. Jedna šance střídala druhou a jak domácí Filip Novotný, tak hostující Tomáš Král se ve svých brankovištích dosti zapotili. Největší příležitost k rychlému gólu měly Litoměřice, když po hrubce v karlovarské rozehrávce dostal puk přímo na hokejku Filipa Hantáka, který ujel sám na Novotného, ten však pokus hostujícího útočníka bleskově zneškodnil. Po vyloučení energetiků následoval další závar Litoměřických, skóre se ale i díky výborně zasahujícímu Novotnému neměnilo. V pěti mužích v poli už Karlovarští soupeře jasně přehrávali, kotouč drželi výhradně na svých hokejkách a prakticky neustále pálili na Krále. I hostující gólman však předváděl brilantní výkony a nadále likvidoval veškeré šance Energie. Postupně se stále více hrálo v útočném pásmu domácích, kterým se dařilo úspěšně kombinovat a zachytávat rozehrávku soupeře. Takto jednostrannému vývoji utkání napomohla i nedisciplinovanost Litoměřických, kteří dopřáli energetikům hned několik přesilových her, při kterých na sebe však pozornost strhl výborně chytající Tomáš Král. O čisté konto ale záhy hostující gólman přišel, krátce po uplynutí jedné z přesilovek Energie se přímo před Králem objevil zcela osamocený Jaromír Kverka a chladnokrevně zakončil k tyči. Ani po této brance domácí v nátlaku nepolevili a vypracovali si mnoho přečíslení, při nich už ale opět doslova čaroval litoměřický gólman. V posledních momentech první třetiny ještě dokázali prakticky poprvé v utkání zahrozit hosté, domácí vše však bez problémů zvládli.

Také začátek druhé periody byl v režii Karlovarských, kteří dokázali s pukem kombinovat ve vysokých rychlostech, chyběla však kvalitní koncovka. Postupně ale začali častěji útočit hosté, nejčastěji z brejků po předchozím nedokončeném tlaku domácích. Litoměřičtí byli několikrát poměrně blízko k vyrovnání, i je však táhla dolů nerozhodnost v zakončení, a také nadále precizní Filip Novotný v brance Energie. Doba litoměřické herní nadvlády skončila poměrně záhy kvůli sérii vyloučení v hostujících řadách, při kterých energetici ukázali své schopnosti a prakticky ani na okamžik nepustili soupeře z obranného pásma. Avšak při nevyrovnaném počtu hráčů se projevila slabina karlovarské hry, která domácí trápila v celém průběhu utkání, totiž absence kvalitní koncovky. Energie si vytvořila mnoho akcí, leč většinou se brzo vykombinovala ze střelecké pozice a hráči nedokázali soupeřovu obranu dostatečně rozpohybovat. I kvůli tomu působila hra velice těžkopádně a jakmile Litoměřice početně vyrovnaly síly na ledě, převzaly aktivitu z větší části na sebe. Díky své rychlosti donutili energetiky používat nedovolené způsoby, jak zastavit ofenzívu a Karlovarští se do této pasti zcela lapili. Dva zbytečné zákroky v krátkém intervalu vyústily v přesilovku 5 na 3 pro hosty a tedy fantastickou šanci k vyrovnání skóre. Díky obětavému blokování střel a fantastickým zákrokům Filipa Novotného však domácí stále drželi náskok. Nakonec ale museli energetici kapitulovat, těsně před vypršením posledního trestu domácích se k puku dostal Aleš Pavlas a z mezikruží vyrovnal. Na více se už ani jeden tým ve druhé třetině nezmohl, a do šaten tak hráči odcházeli za vyrovnaného stavu.

Ačkoliv se domácím konec druhé dvacetiminutovky rozhodně nepovedl dle jejich představ, do posledního dějství už opět vstoupili s aktivitou jim vlastní. Domácí posunuli tempo hry o úroveň výše a ke stejné akci donutili i soupeře, čímž se zápas stal o poznání zajímavějším. Karlovarští pravidelně kombinovali u hostující branky a snažili se strhnout vedení opět na svou stranu, díky tvrdé obraně Litoměřic a zejména Tomáši Královi se jim to však stále nedařilo. Naopak nepřesnými přihrávkami otevírali prostor pro hostující brejky, ty však vždy dokázala zastavit buď vracející se domácí obrána, nebo ve výborné formě hrající Filip Novotný. S průběhem času rostlo také napětí mezi hráči, stále častěji se na ledě sjela pošťuchující se skupinka a k vidění byly také tvrdé zákroky na obou stranách. Tomuto stylu hry se rychleji přizpůsobili domácí, kteří po delší odmlce vrátili vývoj utkání do svých rukou. Energetici hrozili prakticky ze všech pozic, několikrát dokonce mohli dorážet do odkryté branky, i se štěstím se však hostům dařilo tomuto nátlaku odolat. Aktivita Karlovarských stále gradovala, nicméně Litoměřičtí se stejným tempem zlepšovali v bránění a ač byla se většina dění soustředila u hostující branky, skóre se drželo stále vyrovnané. Z toho důvodu se nedokázalo rozhodnout v základní hrací době, a utkání tak dospělo do prodloužení.

Prodloužení zahájil hrozivý pohled pro všechny přítomné na stadionu. Po střele jednoho z domácích hráčů se na ledě ocitl Vladimír Sičák a s velice bolestivou grimasou se dlouhé vteřiny nezvedal. Za pomoci domácího doktora se nakonec dokázal z ledu s vypětím všech sil odbelhat po svých. Energetici svého zraněného spoluhráče chtěli pomstít gólem a zahájili neutuchající ofenzívu. Domácí však trpěli nepřesností svých přihrávek, nakonec se však jednu jedinou sekundu před koncem trefil Sabahudin Kovačevič a rozhodl!

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): Dva body z dnešního utkání jsou dodatečný dárek k Vánocům, od začátku se nám nedařilo hrát to, co jsme chtěli. Neměli jsme ideální pohyb a dělali jsme spoustu zbytečných individuálních chyb, čímž jsme soupeři dávali možnost, aby byl neustále v kontaktu. Nedařily se nám přesilové hry, kterými jsme si pomáhali v minulých zápasech a celkově se nám dneska nedařilo, odskakovaly nám kotouče, neměli jsme dobrý pohyb... Narazili jsme opět na urputného soupeře, který výborně bránil a čekal na naše chyby, které jsme dneska bohužel dělali. Jsem rád, že se dneska povedlo překlopit štěstí na konci na naši stranu a to, že to bylo v poslední vteřině, je trošičku unikátní, ale jsme za to rádi. Musíme se z toho poučit a věřím, že zítra potrénujeme, a že se po tomto volnu dáme do kupy. Uvidíme, jaký bude zdravotní stav a věřím, že v pátek na Slavii podáme lepší výkon.

Daniel Tvrzník (HC Stadion Litoměřice): Chtěl bych klukům poděkovat za bojovné nasazení, myslím si, že zápas odehráli velice dobře. Po sérii porážek je i jeden bod z Karlových Varů pro nás cenný. Myslím si, že kdybychom byli v optimální pohodě, tak bychom tu dnes vyhráli, šance jsme na to měli, ale to, že dáváme málo gólů, nás provází už delší dobu. Stejně, jak jsme doma porazili Vary v poslední vteřině, tak jsme dneska prohráli. I ten bod je cenný, ale samozřejmě trochu smutní jsme.

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | st 27.12.2017

Osmík: Na střídačce vybouchly po gólu emoce