HC Energie Karlovy Vary

Čtyři minuty hrůzy, Energie ztratila slibně rozjeté derby s Chomutovem

Ani tentokrát to nevyšlo. V rámci nedělního 37. kola čekalo na energetiky podkrušnohorské derby s Piráty, a ti si nesmírně důležitý zápas utéct nenechali. Opatrná hra přinesla první gól až těsně před koncem druhé třetiny, kdy se parádní kličkou prosadil Adam Lapšanský. Třetí perioda již byla plně v režii Pirátů. Ti totiž předvedli během čtyř minut skvělý obrat a svůj náskok již nepustili.
Tipsport extraliga, 37. kolo, ne 20.1.2019
Karlovy Vary
Chomutov
2:3
0:0, 1:0, 1:3
Branky a nahrávky: 35. Lapšanský (R. Vlach, Šafář), 59. O. Beránek (Balán, M. Rohan) – 46. Buchtela (Duda), 48. Koblasa (J. Havel), 50. Sklenář (Raška).
Rozhodčí: Šír, Hribik - Hlavatý, Klouček
vyloučení5:7
využití0:0
oslabení0:0
střely na branku24:37
zblokované střely6:5
hity11:8
vhazování38:31
diváci3822
Karlovy Vary: F. Novotný – Šenkeřík, Plutnar, M. Rohan, Sičák (A), Kovačevič, Kozák, Šafář – T. Rachůnek, Gríger, Flek – T. Mikúš, R. Vlach, O. Beránek – J. Černý, Skuhravý (C), Kohout – Lapšanský, Balán (A), Gorčík
Chomutov: Peters – Jank, Flemming, Trefný, Knot, Dietz, Valach, Buchtela – Marjamäki, V. Růžička (A), T. Svoboda – Raška, Sklenář, J. Stránský – Tomica (C), Vantuch, Duda – Koblasa, Huml (A), J. Havel

Komentář k utkání

Úvodní desítky vteřin derby patřily prakticky výhradně domácímu týmu, zejména první zelenobílý útok přichystal Justinu Petersovi dosti akční uvítání v Karlových Varech. Dominance Západočechů ještě narostla při brzké přesilovce, nicméně Piráti oslabení za oběti vlastních těl ubránili, a to jim vlilo trochu sil do žil. Díky tomu dokázali prolomit dosud bezchybnou hru Energie a konečně se také dostávat přes červenou čáru. A z hokejek Chomutova také vyletěl první kotouč, jenž způsobil zazvonění brankové konstrukce, konkrétně si k levé tyči bleskově sjel Masi Marjamäki a opřel svou střelu, a posléze i sebe, o břevno. Severočeši se rozhodli bojovat proti soupeři důrazem v rámci pravidel, a tato taktika jim vycházela, energetici pak museli hrozit jedině z rychlých brejků, a k těm neměli zase tolik příležitostí. Hra byla z obou velice opatrná, oběma týmům totiž šlo opravdu o hodně, přesto ani na půl minuty nezabrousila byť jen blízko nudné podívané. Kombinace rychlosti, důrazu a oboustranně vyrovnané ofenzívy udržovala náboj utkání na vysoké úrovni a oba gólmany v neustálé permanenci. Ovšem ti chytali ve skvělé formě, a když v závěrečných minutách úspěšně zvládl početní nevýhodu svého týmu i Filip Novotný, zůstaly ve skóre svítit dvě nuly až do první sirény.

Právě přesilovka v závěru první třetiny dostala do lepší střelecké pohody výběr trenéra Růžičky a hosté si svou kvalitní ofenzivní práci přenesli i do dějství druhého, akorát si seřídili mířidla o pár výškových metrů špatným směrem. Ovšem po třech střelách do ochranné sítě se už dokázali přizpůsobit a Filip Novotný měl rázem plné betony a zejména lapačku práce. Právě rukavice domácího brankáře zachránila ve 25. minutě Energii od inkasování, když se skórovat nepodařilo ani trojici Chomutovských naskládaných metr před brankovištěm, zatímco puk poskakoval mimo dosah domácích hokejek. Dlouho na sebe nenechala čekat ani první roztržka, Ondřej Beránek totiž ve sprinterském souboji u hrazení důrazně dohrál Bretta Flemminga, a ten vinou svého nešťastného předklonu v plné rychlosti naletěl ramenem do hrazení. Na to reagoval Bohumil Jank, který ve snaze pomstít svého souputníka zápasnicky chytil Beránka zezadu za obličej a vykoledoval si dvouminutový pobyt na trestné lavici. Ten mohl být o pár vteřin kratší, leč Martin Kohout ztečoval nahození jen do levé tyčky Petersovy klece.

NEJLEPŠÍ HRÁČ UTKÁNÍ
AdamLapšanský
útočník
G 1
A 0
+/- 0
TM 0

Na druhé straně se naopak blýskl Filip Novotný, když fantasticky zneškodnil samostatný únik Marka Tomici ve vlastním oslabení. Když se dění konečně trochu ustálilo, zabraly na plný plyn motory pirátské kocábky a Chomutov ostřeloval Novotného jako při pořádné námořní bitvě. Nicméně pět minut před koncem třetiny prolomily střeleckou smůlu Karlovy Vary a gól to byl výstavní. Adam Lapšanský se dostal za obranu a celou akci zakončil dokonalou kličkou pocem-kamdeš, když jednou rukou zasunul kotouč za vyšachovaného Justina Peterse. Ačkoliv se i ve druhé periodě museli energetici bránit v závěru ve čtyřech, vše zvládli na výbornou a udrželi si svůj hubený náskok.

Chomutovští věděli, že k bodovému zisku potřebují ve třetí dvacetiminutovce pořádně zabrat, na což zareagovali zcela ideálně. Veškerou svou aktivitu totiž přesunuli dopředu a snažili se všemi povolenými způsoby protlačit kotouč za dnes opravdu kouzelníka v karlovarském brankovišti. To však logicky šlo ruku v ruce s otevřením zadních vrátek a toho Karlovarští využívali alespoň k ošetření několika cenných vteřinek. Piráti však přece jen nakonec dosáhli svého, když Ondřej Buchtela dokázal takřka z brankové čáry propasírovat svou střelu na první pohled neexistující škvírkou až do branky. Prolomení střelecké smůly Chomutov řádně nabudilo, netrvalo totiž dlouho, než ujela trojice hostů do rychlého brejku a Petr Koblasa měl na konci akce už jednoduchou práci s doklepnutím do odkryté klece. A u dvou gólů se Piráti nezastavili, jen o dvě minuty později využil chybné střídání Karlovarských zakončením přečíslení tři na jednoho Jakub Sklenář, během čtyř minut tedy dokázali hosté třemi góly otočit derby ve svůj prospěch. Zelenobílí působili po tomto obratu jako opaření, ne tedy že by se nesnažili vyrovnat, ale puky jim jednoduše odskakovaly z hokejek a nedařilo se jim dostávat do pořádných šancí. Zato hosté hráli v naprosté pohodě a jen si v klidu hlídali svůj náskok. Ovšem Energie se vzdát nehodlala, zahájila totální ofenzivní hokej a minutu a půl před koncem ještě naději vykřesal Ondřej Beránek střelou přímo mezi Petersovy betony. V posledních sekundách byli ještě domácí několikrát centimetry od vyrovnání, to se však nepovedlo a prohráli 2:3.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): Věděli jsme, jak těžké utkání nás čeká a myslím si, že se nám do něj podařilo velmi dobře vstoupit. Měli jsme lepší pohyb a vytvářeli si převahu, jen škoda, že jsme ji nevyužili gólově. Od druhé třetiny se trochu projevila naše psychická nepohoda, kdy jsme zbytečně kazili hru na kotouči a dali jsme hostům šanci se do utkání vrátit a vytvořit si několik šancí, ve kterých nás výborně podržel Filip Novotný. I přesto se nám podařilo vstřelit první gól a měli jsme zápas ve svých rukách, bohužel nešťastným buly ve třetí třetině se zápas zlomil a my jsme poté tu pětiminutovou pasáž prostě nezvládli v hlavě, nechali jsme hosty odskočit. Hráči na ledě nechali všechno, bojovnost byla od všech hráčů... Musíme se trošku uklidnit v hlavách, na hokejkách, a vrátit se k tomu hokeji, který jsme praktikovali, když jsme získávali body. Musíme zvednout hlavy a dál pracovat. Máme to zase ve svých rukách a připravíme se na páteční utkání.

Jan Šťastný (Piráti Chomutov): My jsme předpokládali, že to bude bojovné utkání a moc krásy nepřinese, v tom duchu utkání taky víceméně proběhlo. Musím říct, že po pátečním výkonu, kdy jsme nehráli vůbec dobře, proběhl v kabině meeting. Nějaké věci jsme si vyříkali a věděli, o co dneska hrajeme. Dneska všichni hráči, počínaje gólmanem až po posledního hráče, dali do zápasu všechno - srdce, bojovnost... Místy jsme i měli lehčí převahu, je jen škoda, že jsme v určitých pasážích nedokázali vsítit branku. I za stavu 0:1 jsme před třetí třetinou věřili, že dokážeme bodovat, nebyli jsme horším týmem a smekám před naším mužstvem, že to nezabalilo. Chtěli jsme hrát aktivně a domácí jsme zatlačili, ti nám pak svou hrou nabídli nějaké chyby, které jsme v brejkových situacích zahráli parádně. Z naší strany velká spokojenost a obrovský dík a pochvala do šatny.

Fotogalerie

Související články