HC Energie Karlovy Vary

Obrat ve druhé třetině na body nestačil, Energie zahajuje trip s prázdnou

Utkání mnoha tváří a zvratů, to nejpřesněji charakterizuje souboj Karlových Varů na ledě Vítkovic. Na první gól si sice museli fanoušci obou týmů počkat až do druhé třetiny, prostřední dvacetiminutovka jich pak však nabídla hned pět, což také zapříčinilo hned dva obraty ve skóre, po jednom na každé straně. Ten poslední však přišel z dílny domácích, a ti si díky tomu došli pro výhru 4:2.
Tipsport extraliga, 48. kolo, ne 24.2.2019
Vítkovice
Karlovy Vary
4:2
0:0, 3:2, 1:0
Branky a nahrávky: 23. Kucsera, 37. Olesz (Lev), 38. Olesz (Výtisk, Lev), 59. Šidlík (Schleiss) – 25. Gríger (Sičák), 27. Eminger (Skuhravý, Balán).
Rozhodčí: Mrkva, Hejduk – Lederer, Gebauer
vyloučení3:4
využití0:0
oslabení0:0
střely na branku39:28
zblokované střely15:13
hity13:7
vhazování31:33
diváci4250
Vítkovice: Bartošák – Výtisk (A), Trška, Šidlík, Gregorc, Mrázek, Hrabal, Černý – Olesz (C), Lev, Dej – Schleiss, O. Roman, Tybor – D. Květoň, Poletín, Szturc (A) – Kucsera, Š. Stránský, P. Zdráhal
Karlovy Vary: Bednář – Plutnar, Sičák (A), Eminger, Kozák, Podlipnik, M. Rohan, Šafář – T. Rachůnek, Gríger, Kohout – J. Černý, R. Vlach, T. Mikúš – Balán (A), Skuhravý (C), Gorčík – Stloukal, Kverka, Šik

Komentář k utkání

Úvod utkání působil z obou stran spíše testovacím dojmem, ani jedno mužstvo se příliš nehnalo do útoku a spíše čekalo na chybu soupeře. Hra se více otevřela až po takřka třech minutách hry, kdy si konečně oba gólmani mohli sáhnout na kotouč. Větší část aktivity ležela na ramenou Ostravanů, což jim brzy vyneslo první přesilovou hru zápasu. Ač mají energetici vůbec nejnižší úspěšnost při bránění oslabení, tentokrát zvládli krizové dvě minuty na jedničku, díky čemuž v následných minutách sami získali několik zajímavých šancí. Důrazně hrající defenzíva Vítkovic sice dokázala likvidovat většinu útoků Karlových Varů, zelenobílí si však počínali na území soupeře znamenitě a Patrik Bartošák se měl mezi třemi tyčemi co ohánět. Mladík v karlovarském brankovišti Jan Bednář sice neměl po většinu prvního dějství tolik práce, ovšem akce domácích vyžadovaly preciznější výkony, například když si do mezikruží takřka doletěl Lukáš Kucsera a na několikrát zkoušel propasírovat touš za brankovou čáru. Takový obrázek hry s až překvapivou neměnností vytrval až do závěrečné sirény, Energie ze bušila na zavřenou vítkovickou klec, Ostravští zase sem tam donutili Bednáře řádně propotit svou výstroj. Leč ani jedna tato taktika se nesetkala s úspěchem, a proto se oba celky vracely do kabin za bezgólového stavu.

Vstup do prostřední dvacetiminutovky se tentokrát lépe vydařil hostům, ti si již od prvních sekund pevně uzmuli kotouč a nepouštěli jej ani na chvíli ze svého vlastnictví. Jenže i tentokrát si hokejový osud připravil další ze svých kousků, z vůbec první střely na karlovarskou branku ve druhé třetině totiž dokázali domácí skórovat, když se zblízka prosadil k pravé tyči Lukáš Kucsera. Ze necelé poloviny zaplněná Ostravar Aréna však mohla jásat jen dvě minuty, poté totiž od modré napřáhl Vladimír Sičák a jeho ránu protečoval až do sítě Dávid Gríger. A v tu chvíli se rozjel západočeský vlak naplno, jen o minutu a půl později se k odraženému kotouči dostal Vladimír Eminger a střelou zblízka z otočky si připsal svůj první gól v dresu Energie. Vzápětí sice dostaly Vítkovice skvělou příležitost znovu srovnat skóre v podobě další přesilovky, jenže rychlým obratem nabuzení Karlovarští svůj náskok pustit nehodlali.

NEJLEPŠÍ HRÁČ UTKÁNÍ
VladimírEminger
obránce
G 1
A 0
+/- -1
TM 0

Vůbec nejblíže gólu byl v následujícím průběhu třetiny Dávid Gríger, jenž bleskově prosprintoval až na hranici brankoviště, jeho útok však skončil po bravurním zákroku Bartošáka pouze ve výstroji domácího brankáře. Jenže tři minuty před druhou sirénou se Rideře přece jen podařilo vyrovnat, bomba z dálky v podání Jakuba Lva sice jen orazítkovala pravou tyč hostující svatyně, pro odražený puk si však skvěle dojel vítkovický kapitán Rostislav Olesz a jen doklepl do odkryté klece. A lodivod modrobílé kocábky ještě v tomtéž střídání skóroval i podruhé, tentokrát zůstal Rostislav Olesz sám u levé tyče a jakmile Bednář ramenem vyrazil střelu od modré, ještě ze vzduchu nasměroval kotouč znovu směrem do karlovarské sítě.

Obrat ve skóre během pouhých jednadvaceti sekund, navíc když to je již druhé otočení vývoje utkání v jedné třetině, to s utkáním notně zahýbá, a jinak tomu nebylo ani teď. Již ve druhé minutě ujel karlovarské obraně Radoslav Tybor, jenže proti jeho blafáku vytáhl Jan Bednář skvělý zásah daleko za hranicí fyzikálních zákonů. A šestnáctiletý gólman Energie vytáhl svou reputaci do výšin vzápětí i podruhé, tentokrát za pomoci své levé tyčky na brankové čáře zastavil další pokus Tybora, tentokrát po obtočení kolem branky. Hektické období však tímto neskončilo, právě vítkovická jednadvacítka totiž v souvislosti se svou akcí zamířila na trestnou lavici a nastala doba zelenobílá. Energetici totiž následující tři minuty strávili za jasné střelecké převahy v přesilovce, než si sami pod sebou podřezali větev svým vlastním vyloučením. Když se kolem poloviny dějství konečně oba týmy octly v plném počtu, začali vývoj utkání kontrolovat výhradně Ostravané, kterým však vysoce aktivní snahu o navýšení náskoku hatil skvělý Bednář. Ten již poněkolikáté zvedl diváky ze sedaček při úniku Výtiska a Zdráhala, kteří spolu jeli dva na samotného brankáře Energie. První jmenovaný vzal zakončení na sebe, jenže karlovarský mladík se nenechal rozhodit a bravurně udržel svůj tým na dostřel. Této šance se Západočeši chytli s maximální vervou a za pomoci přesilové hry i odvolání gólmana v posledních minutách vyrazili k závěrečné kanonádě. Nakonec však právě prázdná branka přilákala pozornost Petra Šidlíka, a ten rozhodl o výhře Vítkovic 4:2.

Fotogalerie

Související články