HC Energie Karlovy Vary

Důležitá výhra! Přestřelka s Dynamem přinesla tři body

Vyrovnaný zápas rozhodla až poslední třetina. Zarputilost karlovarských hokejistů a poctivý výkon po celý zápas byl odměněn důležitými třemi body. Pardubice na Energii celý zápas dotahovaly, Energetici ale dokázali vždy odskočit. Vítěznou branku však šest minut před koncem vstřelil Tomáš Mikúš, a společně s celým týmem se tak mohl radovat z důležité výhry.
Tipsport extraliga, 54. kolo, ne 20.2.2022
Karlovy Vary
Pardubice
5:4
1:1, 2:2, 2:1
Branky a nahrávky: 5. Koblasa (Černoch, Martin Rohan), 24. O. Beránek (D. Mikyska), 30. Kohout (Vondráček), 46. Černoch (Kohout), 55. T. Mikúš (Beránek, Rachůnek) – 4. A. Musil, 31. Říčka (R. Kousal, Cienciala), 37. Blümel, 58. Říčka (R. Kousal, Cienciala).
Rozhodčí: Kubičík, Šindel - Gerát, Rampír
vyloučení1:5
využití1:0
oslabení0:0
střely na branku36:22
zblokované střely8:20
hity0:4
vhazování27:42
diváci2511
Karlovy Vary: Lukeš – Martin Rohan, Plutnar, Dlapa, Parkkonen, D. Mikyska, Pulpán (A), Weinhold – T. Rachůnek (A), T. Mikúš, Kulich – O. Beránek, Hladonik, Vondráček (C) – Koblasa, Černoch, Kohout – Jiskra, Průžek, Osmík.
Pardubice: Frodl – J. Mikuš (A), Hrádek, O. Vála, Košťálek, J. Zdráhal, Petgrave, Sergijenko – Hecl, A. Musil, Blümel – Říčka, R. Kousal (A), Cienciala – Paulovič, Poulíček (C), Anděl – T. Urban, O. Roman, Švyrjov.

Komentář k utkání

Do KV Areny v neděli zavítala spousta fanoušků, kteří na hokeji již dlouho dobu nemohli být a energetici se je od začátku snažili odměnit dobrým výkonem. Soupeř během první třetiny moc prostoru nedostal, do vedení šel ale jako první on. Karlovarská obrana si nedala u vlastní branky pozor a Adam Musil zpoza branky procpal puk za Lukeše. Domácím se naštěstí podařilo poměrně rychle zareagovat, když Černoch našel z rohu kluziště před brankou osamoceného Petra Koblasu, který nabídnutou šancí nepohrdl.

Úvod byl opravdu divoký, protože hned o minutu později ujel obraně Ondřej Roman, Lukeš ale vytáhl perfektní zákrok a puk zvládl vyrazit. Tím ale výraznější šance v první třetině skončily. Energetici měli optickou převahu a i díky přesilovkám soupeře přestříleli, k další brance to ale už nevedlo. O to více se ale pálilo v třetině druhé. Do té tentokrát vstoupili lépe domácí a hned po čtyřech minutách se radovali, když puk do branky dostal v úniku, i s pomocí obránce, Ondřej Beránek. Energetici pokračovali v aktivním výkonu, velmi blízko druhé brance byl Petr Koblasa, škvíru mezi Frodlovými betony sice našel, puk ale směřoval mimo branku. Před polovinou zápasu přišla na řadu třetí přesilovka Energie a ta už byla úspěšná. Puk směřoval od Rachůnka na kruhy k Vondráčkovi, jeho střela sice skončila jen na břevně, o úspěšnou dorážku se ale postaral Martin Kohout, který tak poslal Energii do dvoubrankového vedení.

Odpověď Pardubic trvala jen osmatřicet vteřin. Energie udělala druhou chybu v obraně a byla z toho druhá inkasované branka. Robert Říčka se ujal puku v rohu hřiště, vytočil se s ním až před bránu a zakončil zcela nebráněn. Pardubice byly tímto gólem silně povzbuzené a jejich výkon se od této doby jen a jen zlepšoval. Herní projev byl doplněn rychlostí na holi, což celou dobu poměrně chybělo. Čtyři minuty před druhou sirénou dostaly Pardubice domácí pod veliký tlak a nakonec z toho byla vyrovnávací branka. Matěj Bümel vypálil od modré, jeho rána se několikrát odrazila, ale za Lukešem skončila, posvětil ji i videorozhodčí.

Energetici však ke konci třetiny dostali dárek v podobě dvojnásobné početní výhody, ta se jim ale nepodařila sehrát moc dobře. Vytvořili si sice pár střeleckých šancí, žádná z nich ale nedokázala Frodla překonat. Rozhodnout se tak muselo ve třetí části, od té se však dala čekat úporná a vyrovnaná bitva. Zpočátku to tak bylo, než dvojice Kohout - Černoch předvedla krásnou akci. Kohout s pukem objel půlku útočné pásma, otočil se a zadovkou našel Jiřího Černocha, který i v těžké pozici dokázal úspěšně zakončit. Hra už nebyla tak hezká, často se přerušovalo a celkově to bylo poměrně nervózní. Energetici se ale ještě dokázali propracovat k jedné pořádné akci, z následné skrumáže se nakonec prosadil Tomáš Mikúš a pět minut před koncem poslal Energii do vedení. Dynamo v závěru zatlačilo a podařilo se mu vsítit kontaktní branku, podruhé se prosadil Robert Říčka. Pardubice pak logicky sáhly ke hře bez brankáře, energetici ale hráli velmi obětavě a zblokovali spoustu střel. Hostům se již nepodařilo překonat Lukeše, a Karlovy Vary tak po dvouzápasové pauze opět zvítězily za tři body.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): Pro nás velmi těžké a vyrovnané utkání. Myslím, že první třetina byla velmi vyrovnaná, pak jsme měli ve druhé třetině výbornou pasáž, kdy jsme hráli opravdu dobře a odskočili jsme o dvě branky. Bohužel jsme ten náskok zase promarnili. Jsem rád, že se nám podařilo navázat na dobrý týmový výkon na Spartě, který sice k bodům nevedl, ale byl předzvěstí k výkonům, které dnes pokračovaly. Hráči dnes podali před výbornými fanoušky heroický výkon, odmakali to, odbojovali a byli za to konečně odměněni důležitými body. Jsme za tohle neskutečně rádi. Jsme rádi, že přišli diváci a udělali skvělou atmosféru a nám se před nimi podařilo získat s velmi silným soupeřem tři body.

David Havíř (HC Dynamo Pardubice): Z naší strany velice slušná první třetina, dobrý vstup. Sice trošku náhodný gól, ale měli jsme hodně příležitostí. Po naší chybě ve slotu vyrovnání, ve druhé třetině Vary výborným pohybem a trošku šťastným druhým gólem a třetím v přesilovce. Samozřejmě z naší strany přišlo zlepšení do stavu 3:3. Kluci výborně ubránili oslabení ve třech, klobouk dolů, ale v poslední třetině... Řekl bych, že náš sráží individuální chyby. Další věc, šest vyloučených na naší straně, věc co nás trápí. To se venku nemůže stát. Hráli jsme jednu přesilovku, šest proti. To se těžko dá bránit.

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | ne 20.2.2022

Kohout: Děkujeme divákům za super kulisu