HC Energie Karlovy Vary

Přípravu zakončili Energetici vítězně. Výhru v prodloužení vystřelil Tomáš Rachůnek

Extraligová generálka dopadla lépe pro domácí tým. Rytířům se i přes obrovské nasazení odveta za předchozí duel nepodařila a v padli v prodloužení. Výhru Energii vystřelil těsně před koncem prodloužení Tomáš Rachůnek. Energie tak přípravu končí s bilancí tří proher a osmi výher a již vyhlíží první extraligový zápas, v němž se utká s týmem Komety Brno.
Příprava na sezonu, přát., pá 9.9.2022, KV Aréna
Karlovy Vary
Kladno
4:3p
2:1, 0:2, 1:0 - 1:0
Branky a nahrávky:11. Gríger (Plutnar, Rachůnek), 19. Vondráček (Pulpán, Černoch), 55. Hladonik (Gríger, Bernad.), 65. Rachůnek (Gríger, Pulpán) – 2. Kubík (Slováček, Klepiš), 33. Beran (Indrák), 39. Kubík (Klepiš) .
Rozhodčí: Pražák, Šindel – Gerát, Malý
vyloučení5:4
využití3:2
oslabení0:0
diváci1263
Karlovy Vary: Lukeš (Habal) – Rohan, Plutnar, Bartejs, Bernad, Havlín, Dlapa, Pulpán (A) – Kofroň, Baláž, Kružík, Rachůnek (A), Gríger, Kohout, Vondráček (C), Koblasa, Černoch, Beránek, Hladonik, Redlich
Kladno: Bow (Brízgala) – Slováček, Dotchin, Sotnieks, Ticháček, Cibulskis (C), Kehar – Plekanec, Klepiš, Kubík, Bláha, Filip, Procházka, Beran, Melka, Indrák, Michnáč, Babka, Vimmer

Komentář k utkání

V posledním přípravném zápase proti Rytířům nastoupili energetici téměř v takové sestavě, ve které budou fanoušci svůj tým vídat v extraligových zápasech. Úvodní pasáž zápasu spíše než útočné akce nabídla hlavně vyloučení. Hned v po úvodním vhazování odešel na trestnou lavici Dávid Gríger a početní výhodu krátce na to využil Adam Kubík. Na druhé straně pak Jake Dotchin stihl hned ve čtvrté minutě vyfasovat pětiminutový trest za bitku. Tato dlouhá početní výhoda zůstala sice nevyužita, ale když Jake Dotchin v polovině třetiny vyfasoval trest za nesportovní chování, odčinil své předchozí vyloučení Dávid Gríger, a svou střelou srovnal skóre. V oslabení, které energetikům přineslo vyloučení Jozefa Baláže se do úniku dostal Tomáš Redlich a o chvilku později i Ondřej Beránek, ale snahu udeřit, jim nakonec zmařili kladenští obránci a Landon Bow. Necelé dvě minuty před závěrem první části byl na trestnou lavici za držení poslán Ondřej Bláha a přesilovku využil Tomáš Vondráček, který přesnou střelou z levého kruhu poslal kotouč za Bowova záda a svůj tým do vedení.

V druhé části to vypadalo jako by na led vjely jiné týmy. K vidění byl svižný energický hokej, který nabídl střelecké šance na obou stranách. Gólmani své týmy podrželi, za což je oba kotle příslušně oceňovali. První kapituloval krátce po polovině třetiny Štěpán Lukeš, do jehož svatyně tečoval Matěj Beran střelu Miloslava Indráka a srovnal tak skóre. Krátce před koncem poslal Rytíře do vedení Adam Kubík, který opět udeřil v početní výhodě, když si trest za podrážení odpykával Tomáš Bartejs. Stejně jako u první branky Adama Kubíka asistoval i u této Jakub Klepiš, jedna z nejnovějších posil Rytířů. Kladno tak před poslední částí získalo vedení 3:2. Energetici se usilovně snažili o srovnání a hostujícího brankáře osvobodila až siréna oznamující konec třetiny.

Hned v úvodu třetí části domácí pokračovali ve svém honu po srovnání, ale nedařilo se jim překonat hostující obranu a pokud kotouč přes obránce prošel, zakročil Bow. Šance Jiřího Ticháčka o zvýšení skóre skončila na tyčce domácí branky. Poté několikrát zahrozili domácí. Do střely Tomáše Bartejse, kterou už fanoušci viděli v brance, skočil Kristaps Sotnieks a naděje domácích obětavě vlastním tělem překazil. Pak se ke slovu dostal karlovarský kapitán, ale ani jeho střela neskončila v brance. Jen díky postřehu Štěpána Lukeše si Adam Kubík deset minut před koncem zápasu nezkompletoval hattrick. Energetici nakonec pro srovnání skóre využili, zhruba šest minut před koncem části, početní výhodu. O prodloužení se svou střelou postaral Jan Hladonik. V závěru se oba týmy snažily zvrátit výsledek ještě v základní hrací době a i přes početní výhodu, kterou Rytíři dostali necelé dvě minuty před koncem se to nepovedlo.

V prodloužení fanoušci obou týmů tajili dech, neboť kotouč lítal těsně kolem jedné i druhé branky. Velké šance měli Petr Koblasa a Adam Kubík. Proti posledně jmenovanému vytáhl Štěpán Lukeš zákrok, který mu vynesl skandování fanoušků. Třicet pět vteřin před koncem prodloužení zápas krásnou střelou rozhodl Tomáš Rachůnek a zajistil tak Energii vítězný závěr přípravy.

Ohlasy trenérů

Miroslav Mach (Rytíři Kladno): Já myslím, že diváci viděli parádní zápas, obě mužstva byla v silném nasazení. Dle mého názoru to byl extraligový zápas. Remíza asi byla zasloužená. Prodloužení to už je jako loterie, ale za nás trenéry to byl z naší strany výborný zápas.

Fotogalerie

Související články