HC Energie Karlovy Vary

Opožděný vánoční dárek: nejvyšší výhra v západočeském derby

K a r l o v y  V a r y - Hokejisté HC Energie prodloužili fanouškům Štědrý den. V 31. západočeském derby nadělili na vlastním ledě Plzni osm gólů a nejvyšší výhrou pozměnili historické tabulky vzájemných zápasů. Dvakrát se trefil Jan Košťál a ex-plzeňští Ľubomír Hurtaj a Andrej Nedorost, jenž prožil v karlovarském dresu veleúspěšný návrat do extraligy. Energie Karlovy Vary porazila Lasselsberger Plzeň 8:1 po třetinách 2:0, 3:1 a 3:0.
Tipsport Extraliga, 33. kolo, ne 26.12.2004, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Plzeň
8:1
2:0, 3:1, 3:0
Branky a nahrávky: 7. Hurtaj (M. Dvořák), 12. F. Ptáček (Hlavačka, Alinč), 24. Košťál (Bednařík), 39. A. Nedorost (Hlavačka, Bauer), 40. Alinč (Hurtaj), 50. Košťál (Skuhravý, Petr Kumstát), 53. A. Nedorost (Krátoška, Bauer), 57. Hurtaj (Kutlák) - 31. Martin Straka (Cibák, D. Moravec). Rozhodčí: Jebavý - Bádal, Pouzar. Vyloučení: 4:8. Využití: 4:0. Diváci: 4100.
Karlovy Vary: Málek - Kutlák, Ptáček, Bauer, Hlavačka, J. Polák, Harant, Suur, Krajíček - Dvořák, Alinč, Hurtaj - Nedorost, Kraft, Krátoška - Kumstát, Skuhravý, Kraus - Bednařík, V. Polák, Košťál.
Plzeň: Duba (41. Pejchar) - Výborný, Špaček, Cartelli, Trnka, Nedoma, Jindřich, Výtisk - Cibák, Martin Straka, Moravec - Andrašovský, Michal Straka, Paroulek - Pospíšil, Kracík, Kudrna - Důras, Mrázek, Adamský.

Komentář k utkání

Sváteční den přilákal do karlovarských ochozů nevšední návštěvu domácích fandů, kteří společně s početnou skupinou diváků z Plzně, vytvořili báječnou atmosféru. První minuty se sice odehrávaly v bojovném duchu a šancemi na obou stranách, jenže už první nabídnutou přesilovou hru dokázali domácí využít a nasměrovali se tím k vysokému vítězství. Brankář Duba se u zadního mantinelu pokoušel rychle rozehrát, překvapil jej ovšem důrazný Dvořák, který se zmocnil puku a přihrál před bránu úplně osamocenému Hurtajovi. Ve snaze bleskově odvrátit katastrofu, zavadil plzeňský gólman o konstrukci své svatyně, čehož slovenský útočník pohotově využil. I v dalších okamžicích hrál důležitou roli ex-plzeňský Michal Dvořák. V rychlém sledu jej faulovali Špaček a Nedoma a s dvojnásobnou přesilovkou si bleskově poradil od modré pálící František Ptáček. Hostující trenéři neváhali s využitích oddechového času, jenže ani ten modrobílým příliš neprospěl. Přestože se Plzeňští po celé střetnutí dostávali do pěkných střeleckých pozic, důrazné zakončení mnohdy nahradila zbytečná přihrávka či obětavý zákrok domácích beků.

Jednu z mála jasných šancí sebral Davidu Pospíšilovi na začátku druhé části pohotovým rozklekem pozorný Málek. Jeden z nejlepších zápasů své kariéry odehrál karlovarský bojovník Jan Košťál. V úvodu sice jeho svižnou střelu zápěstím Duba okrajem lapačky vytěsnil, jenže ve 24. minutě si mladý forvard pohrál s obráncem i samotným brankářem a krásnou individuální akci zakončil pohodlnou střelou do poloprázdné sítě. Lasselsberger se na chvíli do hry vrátil v polovině utkání zásluhou chytré rány přes clonícího obránce v podání Martina Straky, jenže nedělní večer patřil v Karlových Varech domácím. Plzeň se ještě pokoušela souboj zdramatizovat, když příklepem pálil Andrašovský a do přečíslení se hnal i David Moravec, ale definitivní k.o. přišlo ještě do konce druhé části. Svou typickou ránu po zemi vyslal v početní výhodě do klubka těl před sebou Hlavačka, Andrej Nedorost puk tečoval a oslavil svou premiéru v karlovarských barvách. Skvostnou kombinaci si na závěr třetiny přichystalo duo Hurtaj, Jan Alinč, které nečekanými přihrávkami zcela vyšachovalo obranu soupeře a druhý jmenovaný mohl s klidem zvýšit na bezpečný rozdíl.

Pokud se dalo říct, že první dvě dějství hrála obě mužstva relativně vyrovnaný hokej, část třetí už patřila pouze energetikům. Ti si proti Rudolfu Pejcharovi, jenž o přestávce nahradil znechuceného Dubu, bezstarostně zaútočili. Vojtěch Polák vybídl krásnou příhrou skrz brankoviště ke skórování Haranta, Pejchar ovšem prokázal své kvality a celou akci zhatil vynikající vyrážečkou. Ze druhé branky v zápase se radoval až Jan Košťál stojící na konci kombinace důrazných Kumstáta a Skuhravého. V novém působišti se báječně uvedl také Andrej Nedorost, který parádně tečoval Krátoškovu prudkou příhru. Vše trochu symbolicky zakončil, rovněž druhým zásahem v utkání, další bývalý plzeňský hokejista Ĺubomír Hurtaj, jehož rozhozená obrana hostí nedokázala pokrýt na okraji brankoviště.

Energie dokázala Plzeň na svém ledě udolat po dlouhých čtyřech letech, velkou zásluhu na tom má i výborné využívání přesilových her. V neděli Karlovarští využili hned čtyři.

Ohlasy trenérů

Václav Baďouček (Karlovy Vary): "Jsem rád, že první zápas po čtrnácti dnech nám takto vyšel. Nikdy nevíte, co přestávka s mužstvem udělá. Našim hráčům bych chtěl v každém případě poděkovat. Do utkání jsme šli s tím, že chceme, nikoliv, že musíme. Na první místo jsme nestavili skutečnost, že se jedná o derby, vždyť i já jako hráč i trenér Rulík jsme v Plzni dlouho působili. Podobně chceme přistoupit i k dalším zápasům."

Jiří Kučera (Plzeň): "Domácí byli lepším týmem a důraznější v osobních soubojích. Po prvních dvou gólech v přesilovkách ovládli hrací plochu a zaslouženě vyhráli. My málo střílíme."

Fotogalerie

Související články