HC Energie Karlovy Vary

Konečně! Energetici jdou do boje, do Varů přijede k derby Plzeň. Začátek v 18:00

Karlovarští hokejisté v pátek po dlouhých čtrnácti dnech znovu naskočí do zápasu. Vinou koronavirové pandemie přišli o poslední čtyři utkání, když všichni soupeři Energie postupně spadli do karantény. V pátek by se ale hrát mělo, do Varů přijede k tradiční bitvě o Mistra západu Plzeň! Páteční utkání začne v 18:00, přímým přenosem ho odvysílá stanice O2 TV Sport.
Kde utkání sledovat: Textový přenos | Video přenos

Vstup na utkání

Z nařízení vlády je extraligovým klubům umožněno využít ze své kapacity pouze 1000 míst. Na domácí utkání HC Energie tak bude umožněn vstup pouze permanentkářům a reklamním partnerům, kteří jsou držiteli sponzorských karet. Na utkání nebude možné zakoupit vstupenky.

O soupeři

Plzni se v letošním ročníku daří. Největší karlovarský rival aktuálně drží se ziskem 65 bodů čtvrtou příčku extraligové tabulky, dva body před pátou Mladou Boleslaví. Modrobílí tak aktuálně okupují místo v elitní čtyřce, která si po skončení základní části zajistí přímý postup do čtvrtfinále play-off.

S celkovým umístěním musí být v Plzni spokojeni, s formou z posledních zápasů už ale nikoliv. Západočeši nastoupili v novém roce k pěti zápasům, výhry se ale dočkali až v tom posledním, když se radovali z venkovního vítězství 4:3 v prodloužení proti Kladnu. Celkem v kalendářním roce 2022 nastoupili svěřenci trenérů Říhy a Baďoučka k pěti zápasům a vybojovali tři body.

Plzeň letos hodně spoléhá na největší předsezónní posilu Michala Bulíře. Zkušený útočník, který přišel na západ Čech z Liberce, stihl nasbírat už 40 bodů (19+21) a patří mu čtvrté místo extraligové produktivity. Modrobílí mají ve svém středu i vůbec nejproduktivnějšího beka celé soutěže Petera Čerešňáka, který nastřádal už 34 bodů (6+28). Zkušený bek přitom na přelomu roku byl už jednou nohou na odchodu do ruské Kazaně, z přestupu ale sešlo a šikovný pravák i nadále brázdí po českých kluzištích. V minulých dnech se navíc dočkal i nominace do slovenského olympijského týmu. V brankovišti jasně vládne Miroslav Svoboda. Šestadvacetiletý gólman sice kvůli zranění zmeškal start sezony, na jeho umění to ale není znát. S úspěšností 92,32% už je totiž druhým nejlepším brankářem soutěže.

V posledních zápasech se musí trenéři čtvrtého týmu tabulky obejít bez talentovaného obránce Davida Jiříčka, který si na nedávném mistrovství světa dvacítek přivodil zranění. Mimo hru byl v posledních zápasech i útočník Pavel Musil.

Z kabiny Energie

Energetici už čtrnáct dní čekají na soutěžní utkání. Kvůli karanténním opatřením nesehráli postupně zápasy s Třincem, Mladou Boleslaví, Českými Budějovicemi a naposledy v úterý se Spartou. Místo zápasů se tak energetici museli udržet v tempu alespoň tréninkově, ve středu dopoledne tak mezi s sebou sehráli alespoň tréninkové utkání. Stávající sestavu A-týmu doplnily ještě dvě řady juniorů.

„S Plzní jsou zápasy vždy hodně kvalitní, hodně vyhrocené, plné emocí, je to derby. Momentálně je pro nás situace trochu jiná. Budeme se hlavně snažit připravit na naší hru, na to, co jsme chtěli hrát v předchozích čtrnácti dnech, ale neměli jsme s kým. Bude pro nás důležité se vrátit do zápasového rytmu. Pevně věříme, že se zápasy hrát budou a že to bude v trochu normálnějším režimu a ne, že se budeme jen připravovat a ten zápas potom nepřijde. Důležité pro nás bude dělat jednoduché věci, abychom nedali Plzni prostor do přesilových her, které má velmi kvalitní a eliminovat jejich rychlé protiútoky,“ řekl k blížícímu se derby asistent trenéra Tomáš Mariška.

Zatímco ostatní týmy hrály, Energie nikoliv. Karlovarští tak aktuálně musí stahovat šestibodové manko na příčky zaručující postup do předkola play-off, které se shodným počtem bodů drží Litvínov a Olomouc. Poslední zápasy přitom energetikům vyšly. Na konci roku přivezli bod z Olomouce a následně v důležitých bitvách porazili Kladno a Zlín. Zatím poslední duel, který odehráli 7. ledna v Pardubicích, měli skvěle rozehraný a ještě 10 minut před koncem vedli, nakonec ale padli 2:4. Pak se pro ně extraliga na delší dobu zastavila.

„Čtrnáct dní jsme nehráli zápas, byla to opravdu dlouhá pauza. Pokaždé jsme se na utkání těšili a vždy nám to, kolikrát i v den zápasu, odložili, což bylo trochu na hlavu. Věřím, že nyní už to klapne. Je to navíc derby, takže se hrozně moc těším,“ vyhlíží páteční derby útočník Jakub Flek, přičemž jeho tým rozhodně nečeká nic snadného.

„Plzeň je nahoře v tabulce, je to velmi kvalitní soupeř. Hodně bruslí, jejich hra je na tom založená, jsou hodně aktivní. Čekám pořádnou bitvu,“ doplňuje reprezentační forvard.

V týmu úhlavního rivala přitom Flek strávil část své mládežnické kariéry. Je proto pro něj tenhle souboj stále o něco prestižnější? „Neřekl bych, že prestižnější, ale vždy se na to hodně těším. Znám tam hodně kluků, žil jsem tam skoro deset let. Ty zápasy mě hrozně baví,“ dodává závěrem.

Související články

Ohlasy k zápasu | pá 21.1.2022

Hladonik: Dnes tomu chyběla jen plná hala