HC Energie Karlovy Vary

Hra byla důležitější, výhry ale týmu pomůžou, říká o přípravě David Bruk. Je jeho tým kompletní?

Do nové sezóny vstoupí tým Energie pod vedením nového trenéra Davida Bruka, pod jehož vedením vyhrál osm přípravných zápasů z jedenácti. Nový muž na trenérské lavičce již vyhlíží svou extraligovou premiéru, kterou prožije ve čtvrtek na ledě brněnské Komety.

Pane trenére, máte za sebou jedenáct přípravných utkání a osm z nich jste vyhráli. Jste spokojeni s přípravou jak po výsledkové, tak i po herní stránce?
Spokojenost panuje vždy napůl. Ve hře se nám něco dařilo a něco zase ne. Doufám, že do čtvrtečního zápasu v Brně všechno doladíme. Spíš než výhry jsme sledovali hru. Právě hra, posun v její organizaci a zlepšení hráčů pro nás bylo důležitější než výsledek. Na druhou stranu je pro trenéry i hráče lepší, když se pár zápasů vyhraje.

Co vám zápasy napověděly například o silných a slabých stránkách týmu?
Napovědělo nám to hodně. Získali jsme velké množství dat a mohli jsme si udělat nějaký názor. Podrobnosti ale prozrazovat nebudu (úsměv).

Do některých utkání jste nasadili i karlovarské juniory a i s nimi jste dokázali vítězit. Je to pro vás dobrá zpráva, že v případě potřeby máte kam "sáhnout"?
Podle mého názoru je toto hlavně dobrá zpráva pro karlovarskou mládež, že určitě jde správným směrem. Ti hráči vypadali velmi talentovaně a perspektivně a mohli by z nich být extraligoví hráči. Karlovy Vary dávají příležitost mladým a my jsme proto úmyslně dali i víc přátelských utkání, abychom je mohli vidět. Udělali jsme si názor o tom, koho můžeme použít již letos a kdo je velkým příslibem do budoucna. Smyslem rovněž bylo i to, že jsme celkově chtěli juniorce pomoci.

Do mužstva přišlo v přestupovém období pět hráčů, dva obránci a tři útočníci, je kádr kompletní? Jak jste spokojen s jeho doplněním?
Já jsem s doplněním kádru maximálně spokojený. Všichni kluci, kteří přišli, tak zapadli. Mají svoje místo a roli. Ještě bych si představoval doplnění sestavy o jednoho útočníka.

Hodně se spekuluje o budoucnosti Jiřího Kulicha. Jaká je aktuální situace?
Jiří Kulich odletěl v neděli do Kanady na přípravný kemp, kde bude hrát přátelské zápasy. Do začátku NHL budeme vědět, co s "Kuldou" bude. Jirka to nemá úplně ve svých rukách, protože byl vydraftovaný a podepsal kontrakt, takže se bude muset řídit pokyny svého nového zaměstnavatele

Musím říct, že Jirkovi to velmi přeji. Kdyby to bylo na mě, tak bych mu přál v NHL hned první rok A-tým. Pokud by ho neudělal, tak bych ho strašně rád viděl ještě rok v našem týmu.

Trochu jiná otázka. V létě se v médiích hodně spekulovalo o přesunu extraligové licence. Jak jste to vnímal a jak to vnímali hráči? Jak to zapůsobilo na tým?
S hráči jsem byl den co den a necítil jsem z nich nějakou nervozitu. Já osobně jsem to nevnímal vůbec. Nevím, jak to bylo, mně to přišlo spíše v rámci spekulací. Abych řekl pravdu, tak jsem si vůbec neuměl představit, že by Karlovy Vary neměly extraligovou licenci.

Začínáte už ve čtvrtek v Brně. Jak se těšíte na úvodní duel sezóny a na svou extraligovou premiéru?
Těším se. Je to pro mě premiéra s novým týmem a v nové soutěži. Byl bych samozřejmě velmi šťastný, kdyby se nám vstup do sezóny povedl.

Utkání s Kometou bude zřejmě hodně sledované, protože na druhé straně bude Jakub Flek a Martin Pešout. Myslíte si, že bude mít o to větší náboj?

Bude to určitě sledované brněnskými a karlovarskými fanoušky. Já to úplně takhle osobně neberu. Pro mě adrenalin a emoce budou spočívat spíše v tom, že půjde o mé první extraligové utkání.

Na začátek sezóny máte poměrně těžký los. Je to sice klišé, ale jak důležité je dobře vstoupit do sezóny?

Myslím si, že to není klišé. Vstup do sezóny určitě důležitý je. Když se začátek povede, tak se samozřejmě hráčům lépe "dýchá", hrají volněji a rovněž realizační tým je klidnější. Nalosování zápasů je pro nás sice těžké, ale kdybychom z nich vytěžili nějaké body, tak by nás to potom naopak mohlo nakopnout.

Karlovarský hokej letos oslaví 90 let od svého založení. Co byste vzkázal fanouškům směrem do sezóny?
Chtěl bych samozřejmě, ale to záleží na hráčích a na mně, aby si užili letošní sezónu. Chtěli bychom se pohybovat ve slušných patrech tabulky, abychom neměli existenční problémy. Chtěli bychom lidi hokejem bavit.

Děkuji za rozhovor.