HC Energie Karlovy Vary

Energie vítá útočníky Pšurného a Heizera

Mladou ofenzivu A-týmu Energie nově vyztuží dva útočníci středního hokejového věku s kvalitami především v defenzivní činnosti. Osmadvacetiletý Roman Pšurný přichází z Litvínova na roční hostování, šestadvacetiletý Slovák Radomír Heizer podepsal v Karlových Varech roční kontrakt s roční opcí.

Příchodem Pšurného s Heizerem doplňování A-mužstva nekončí. Podle generálního manažera lze ještě očekávat příchod dvou obránců, z nichž jeden může být Radim Bičánek, a jednoho koncového útočníka. Zda-li jím bude David Hruška či někdo jiný, je zatím v jednání.

Roman Pšurný, útočník, 23.2.1986

Na adresu staršího z nově příchozích generální manažer HC Energie Miroslav Vaněk uvedl: „Hledali jsme zkušené bránící levé křídlo, protože na tomto postu nemáme dostatečně zkušeného hráče. Roman by pro trenéry mohl být platným právě v defenzivní činnosti. K týmu se připojí 21. července.“

Roman je jedním z nerozlučné bratrské dvojice Pšurných. V jeho kariéře byste skutečně hledali jen pár okének, kdy nehrál se svým dvojčetem Michalem. Roman Pšurný se narodil 23. února 1986 ve Zlíně. Tam také jako malý kluk začínal s hokejem a ve vyhlášeném obuvnickém městě také prošel všemi mládežnickými kategoriemi. Podobně jako jeho bratr, vždy byl o krůček před svými vrstevníky, do dorostenecké extraligy zasáhl již v patnácti letech, do juniorské v sedmnácti.

Premiéru v extralize seniorů si odbyl na podzim roku 2003, v 9. kole na ledě Kladna, celkem ve své premiérové sezoně mezi dospělými odehrál devět utkání. Společně se svým bratrem Michalem se zúčastnili MS U18 v Bělorusku. Roman Pšurný na turnaji chytil velkou formu, v sedmi zápasech nasbíral pět kanadských bodů za dva góly a tři asistence. Vítězným gólem, po nahrávce Stanislava Balána, mimo jiné rozhodl o výhře České republiky v utkání proti Kanadě o konečné třetí místo.

Výkony Romana Pšurného zaujaly zámořské skauty natolik, že se zlínský rodák dokonce dostal na listinu draftovaných hráčů 2004. V pátém kole si jej celkově 135. tahem vybral tým New York Rangers. Dvě sezony strávil v týmu Medicine Hat Tigers v soutěži Western Hockey League, na startu té druhé dokonce v mužstvu působil s bratrem Michalem, který se rozhodl pro odchod do zámoří před startem sezony 2005/06. Na výraznější prosazení se však čekal marně a po dvou letech se rozhodl pro návrat do Česka.

Dvě sezony strávil v mateřském Zlíně, v kádru Beranů se však nedokázal výrazněji prosadit a zvolik odchod do Mladé Boleslavi, extraligového nováčka. S tou neprožil ideální sezonu, bruslaři museli extraligovou sezonu uhájit až v baráži proti Ústeckým Lvům. Prvoligové Ústí nad Labem bylo paradoxně dalším angažmá Romana Pšurného, baráž z druhé strany si však vyzkoušet nemohl. Ve finále 1. ligy nestačili Lvi na Chomutov. Bodově šlo o Romanovu nejvydařenější sezonu mezi muži, která jej katapultovala zpátky do nejvyšší soutěže. Následující dva ročníky odehrál za českobudějovický Mountfield, v posledních dvou sezonách pak hájil barvy Litvínova s občasnými starty v první lize.

Zdroj: hcmotor.cz

Profil Romana Pšurného na Eurohockey.com

Radomír Heizer, útočník, 23.11.1987

K příchodu slovenského útočníka Miroslav Vaněk uvedl: „Radomír Heizer je univerzální hráč, který může hrát na všech třech postech v útoku. Pokud se zapracuje , může být platný v defenzivní i ofenzivní činnosti. Měl by být výborným hráčem do oslabení i přesilových her, do kterých s ním počítáme. Umí výborně pracovat v předbrankovém prostoru, odkud už dal hodně gólů. Poslední sezona se mu velmi povedla a to i bodově. Je v ideálním věku, ve slovenské extralize nabral dostatek zkušeností a my doufáme, že si velmi rychle zvykne na český hokej a pomůže našemu týmu.“

Radomír Heizer se narodil 23. listopadu v Gelnici, městu v Košickém kraji. Převážnou část své seniorské kariéry odehrál ve dvou klubech. První utkání za muže odehrál v sezoně 2005/06 ve Spišské Nové Vsi, kde předtím nastupoval v mládežnických výběrech. Klub v té době hrál 1. ligu (druhou nejvyšší soutěž). Extraligu si Radomír poprvé zahrál v sezoně 2009/10, Spišská Nová Ves však nejvyšší soutěž udržela jen jednu sezonu. Heizer však v extralize zůstal, nově oblékl dres Banské Bystrice. Zde se postupně vypracoval v jednu z nepostradatelných opor, v základní části 2013/14 nasbíral 45 bodů (16+29) a dalších 6 (4+2) přidal v play-off. Ve slovenské extralize odehrál Heizer přes dvě stovky utkání. Působení v Karlových Varech bude jeho prvním zahraničním angažmá.

Profil Radomíra Heizera na Eurohockey.com