HC Energie Karlovy Vary

Podpora Energie a sportovních klubů byla úžasná, říká iniciátorka sbírky pro Čáju

Fanoušci Energie v závěru sezony ukázali, že jim osud druhých není lhostejný. Během dvou semifinálových utkání a následně i nákupem vstupenek na koncerty VLNY music agency přispěli do Veřejné sbírky pro Pavla "Čáju" Kováře, jejímž cílem je pořízení závodního handbike, který by Pavla mohl dovéz až na paralympijské hry. O sbírce jsme si povídali s její iniciátorkou Adélou Drahokoupilovou.

Sbírka pro Čáju

Vaše sbírka je určena pro Pavlův nový handbike, co to je a kolik to vlastně stojí?
Handbike je speciální kolo pro lidi, kteří skončili na invalidním vozíku a chtěli by se nějak sportovně vyžít. Handbike, na který je určena naše sbírka, splňuje parametry pro start na paralympijských hrách. Je lehčí než ten, který má Pavel teď. Tento sportovní typ stojí více než 150 000 Kč.

Jak se ještě liší závodní handbike od toho, který vlastní Pavel v tuto chvíli?
Pavlův nynější handbike je, když to řeknu laicky jako, jdu se projet do lesa. Není to nic profesionálního a je podstatně těžší než ten, na který vybíráme.

Pavel s Adélkou při březnovém semifinále v KV Areně

Jak často Pavel trénuje?
Co vím, tak Pája trénuje cca pětkrát do týdne. Jezdí dvě až tři hodiny na handbiku, do toho ještě chodí cvičit do posilovny v Rybářích a ještě chodí plavat do bazénového komplexu KV Areny.

Věříte, že by mohl stihnout paralympijské hry již za dva roky?
Věřím tomu a určitě tomu věří i Pavel. Sám říkal, že by bylo úžasné se do Tokia podívat a zároveň se zúčastnit paralympiády. Také si myslím, že by se Pavel mohl kvalifikovat i do Francie 2024.

Kromě Energie pomohly i jiné sportovní týmy. Co jste na tuto podporu říkali?
Pro nás to bylo úžasné. Sama hraji basketbal, a tak jsem počítala jen s podporou BK Lokomotiva Karlovy Vary. Ale tím, že jsem oslovila i hokej, florbal a volejbal, jsme získali další pomoc. Byla jsem překvapená, že všichni kývli a hrozně nám tímto pomohli. Pokud by nebylo vás ani ostatních, tak by naše sbírka měla minimální dosah.

Přidávají se i další dárci?
Překvapilo nás, že už před začátkem sbírky nám na účet přispívali lidé odevšad. Od menších částek až po větší sumy.

Díky za rozhovor a přeji vám i Pavlovi mnoho nejen sportovních úspěchů.

Závěrečný rozhovor s Adélou a Pavlem "Čájou"