HC Energie Karlovy Vary

Energetici v zámoří: Premiérový gól Krajčíka. Mašková skórovala na JWHL Challenge Cupu

Také v zámoří se jednotlivé soutěže blíží do závěrečné části. Jistotu play-off si zajistil tým Dominika Rymona, který si ve třech utkáních připsal další čtyři body (1+3). Vstupenku do vyřazovací části sezony má v kapse také Vernon Vipers, tým Adama Csabiho, který měl parádní týden i díky tomu, že ve Vipers dohraje sezonu jeho parťák z Energie, obránce Filip Krajčík, který hned ve druhém zápase skóroval. Poprvé od mistrovství juniorů se z gólu radoval také Jiří Kulich, ale z dalších utkání ho bohužel vyřadilo zranění. Lucie Velinská a Tereza Mašková bojovaly na JWHL Challenge Cupu.

American Hockey League (AHL)

Jiří Kulich (Rochester Americans)

První utkání minulého týdne odehrál tým Rochester Americans na ledě celku Utica Comets a po výhře 6:2 si Americans odvezli plný počet bodů. U prvního gólu utkání asistoval Jiří Kulich, který si připsal rovněž dvě gólové šance. V rámci druhého duelu se Americans utkali s týmem Wilkes-Barre/Scranton Penguins z Atlantické divize. V tomto duelu proti Jiřímu Kulichovi stál Radim Zohorna, který v čase 19:27 poslal svůj tým do vedení. Ve druhé třetině pálili ostrými pouze hráči Americans. Autorem vítězného gólu byl v čase 48:21 Jiří Kulich, který hostujícího gólmana prověřil čtyřikrát. Asistenci u třetího gólu Penguins si připsal Lukáš Švejkovský, syn bývalého českého útočníka Lukáše Švejkovského.

V tomto utkání nastoupil Jiří Kulich se svými spoluhráči v rámci Military Salute Night ve speciálních dresech. Ty byly následně vydraženy na podporu centra pro veterány Veterans Outreach Center, s nímž klub Rochester Americans spolupracuje. Do třetice už si Americans výhru nepřipsali. Odveta tentokrát vyšla týmu Utica Comets. Do tohoto utkání Jiří Kulich nenastoupil. Talentovaný útočník má po třiceti pěti zápasech dvacet sedm bodů (17+10) a je pátý v týmovém bodování. Se sedmnácti góly je nejlepším střelcem týmu. Rochester Americans je s padesáti dvěma body na třetím místě Severní divize.

14. února 2024

Utica Comets - Rochester Americans 2:6 (0:3, 1:2, 1:1)
Jiří Kulich 0+1, 2 střely na branku

16. února 2024

Rochester Americans - Wilkes-Barre/Scranton Penguins 5:3 (1:2, 2:0, 2:1)
Jiří Kulich 1+0, 4 střely na branku

18. února 2024

Rochester Americans - Utica Comets 3:7 (1:0, 2:4, 0:3)

Western Hockey League (WHL)

Matteo Kočí (Kamloops Blazers)

Blazers měli na programu dvojzápas s celkem Prince George Cougars. V prvním duelu byli Blazers v roli hostů. Hráči celku Prince George Cougars svou dvojnásobnou střeleckou převahu přetavili v sedm gólů. U tří z nich asistoval český útočník Ondřej Becher. Blazers sice otevřeli skóre, ale další branku už nepřidali. Dvě gólové šance si připsal Matteo Kočí. Také ve druhém utkání, kdy Blazers hráli na svém ledě, otevřeli skóre, ale tentokrát až v čase 37:11. Zápas do prodloužení poslal Ondřej Becher, který srovnal skóre v početní výhodě v padesáté třetí minutě. Poměr střel byl tentokrát 30:48. Zápas nakonec došel až do nájezdů. Kdy jako jediný ve třetí sérii uspěl Jordan Keller v dresu Blazers. Ondřej Becher svůj nájezd neproměnil.

V tomto duelu nastoupili Blazers ve speciálních dresech navržených v rámci soutěže CHL JerseyContest. Dresy byly po utkání vydraženy a výtěžek poputuje na podporu dětské charity President's Choice Children's Charity. Matteo Kočí má na kontě dvanáct bodů (3+9) a je čtvrtý mezi nováčky a čtrnáctý v týmovém bodování. Tým Kamloops Blazers je se třiceti devíti body na jedenáctém místě Západní konference.

16. února 2024

Prince George Cougars - Kamloops Blazers 7:1 (1:1, 5:0, 1:0)
Matteo Kočí 2 střely na branku

17. února 2024

Kamloops Blazers - Prince George Cougars 2:1sn (0:0, 1:0, 0:1 - 0:0 - 1:0)
Matteo Kočí 3 střely na branku

Dominik Rymon (Everett Silvertips)

Začátek uplynulého týdne úplně nevyšel týmu Everett Silvertips. Od celku Portland Winterhawks schytal desítku. Třicet z třiceti dvou střel Everettu zastavil Jan Špunar. Za Winterhawks nastoupil ještě Marek Alscher. Dominik Rymon na svého krajana poslal jednu střelu. Naopak důvod k veselí měl Dominik se svými spoluhráči ve Valentýnském utkání s týmem Wenatchee Wild. V tomto utkání Everett vstřelil sedm gólů. První gól padl až v čase 26:10, kdy Dominik proměnil trestné střílení. K tomu přihodil ještě jednu asistenci a dvě střely na branku a byl vyhlášen druhou hvězdou zápasu.

Ve třetím utkání hostil Everett tým Seattle Thunderbirds, který ve svůj prospěch utkání rozhodl v prodloužení. Týden Dominik se svými spoluhráči zakončili, tak jak ho začali, tedy soubojem s týmem Portland Winterhawks, jehož střelci tentokrát nedostali šanci. Čtyři branky, které v duelu padly si připsali hráči Everettu. Dominik Rymon asistoval u prvního a tedy vítězného gólu a připravil šanci i u třetího. Kromě toho dvakrát prověřil pozornost Jana Špunara. V utkání nechyběl ani obránce Marek Alscher. Dominik Rymon má po čtyřiceti devíti zápasech na kontě šedesát osm bodů (31+37) a je druhý v týmovém bodování. Se třiceti jedna góly je nejlepším střelcem týmu. Everett Silvertips je se ziskem 78 bodů na prvním místě Západní konference. Everett Silvertips si v tomto týdnu vybojoval účast v Play-off.

13. února 2024

Portland Winterhawks - Everett Silvertips 10:2 (3:1, 4:1, 3:0)
Dominik Rymon 1 střela na branku

14. února 2024

Wenatchee Wild - Everett Silvertips 1:7 (0:0, 1:2, 0:5)
Dominik Rymon 1+1, 2 střely na branku

17. února 2024

Everett Silvertips - Seattle Thunderbirds 3:4p (0:2, 1:1, 2:1 - 0:1)
Dominik Rymon 1 střela na branku

18. února 2024

Everett Silvertips - Portland Winterhawks 4:0 (1:0, 1:0, 2:0)
Dominik Rymon 0+2, 2 střely na branku

United States Hockey League (USHL)

Adam Dybal (Aberdeen Wings)

Tým Aberdeen Wings přivítal na domácím ledě celek Bismarck Bobcats. V obou utkáních se z výhry radovali hosté Wings. Přičemž podruhé utkání rozhodly až nájezdy. Adam Dybal hájil branku Wings v prvním duelu a zastavil dvacet čtyři ze třiceti střel. Adam zatím odchytal třicet jedna zápasů s úspěšností 91,3 %. Tým Aberdeen Wings je s padesáti třemi body na třetím místě Centrální divize.

16. února 2024

Aberdeen Wings - Bismarck Bobcats 4:7 (1:3, 2:0, 1:4)
Adam Dybal 24/30

17. února 2024

Aberdeen Wings - Bismarck Bobcats 1:2sn (0:0, 0:1, 1:0 - 0:0 - 2:3)
Adam Dybal 0/0

British Columbia Hockey League (BCHL)

Adam Csabi a Filip Krajčík (Vernon Vipers)

Minulý týden dorazil do Vernonu obránce Filip Krajčík, který ve Vipers dohraje sezonu. Po dlouhé době se tak Adam a Filip opět sešli na jedné střídačce. Filip totiž naskočil ve třetím obranném páru už do pátečního duelu s týmem Penticton Vees. Adam Csabi nastoupil ve druhé formaci. Na lídra skupiny nenašli Vipers recept ani tentokrát a padli po čtvrté z pěti vzájemných soubojů.

Druhý zápas minulého týdne Vipers odehráli na domácím ledě, kde přivítali celek Salmon Arm Silverbacks. Vzájemný souboj sledovalo téměř 3000 fanoušků. Adam Csabi nastoupil v elitní formaci a Filip byl opět ve třetím obranném páru. Ve dvacáté šesté minutě Filip Krajčík poprvé skóroval v BCHL a poslal Vipers do vedení - 3:2. „Zápas jsem si velmi užil. Byl to super pocit, dát gól před vyprodaným stadionem. Fanoušci jsou tu skvělí,“ usmívá se Filip a dodává. „Jsem rád, že jsem týmu pomohl k výhře a doufám, že budeme i nadále vyhrávat.“

Do třetí třetiny se nakonec šlo za stavu 4:4. O zisku plného počtu bodů Vipers rozhodli v čase 59:16. Adam Csabi si zatím nasbíral dvacet šest bodů (16+10) a je šestý v týmovém bodování. Zároveň je se šestnácti góly druhým nejlepším střelcem týmu. Filip Krajčík zatím odehrál tři zápasy a vstřelil jeden gól. Tým Vernon Vipers má na kontě padesát jedna bodů a je na čtvrtém místě divize a už má zajištěné play-off.

16. února 2024

Penticton Vees - Vernon Vipers 4:2 (0:0, 4:1, 0:1)
Adam Csabi Filip Krajčík

17. února 2024

Vernon Vipers - Salmon Arm Silverbacks 5:4 (2:2, 2:2, 1:0)
Adam Csabi Filip Krajčík 1+0

East Coast Hockey League (ECHL)

Jan Bednář (Toledo Walleye)

Oba své duely odehrálo Toledo na ledě soupeřů. Branku v duelu s týmem Cincinnati Cyklones hájil John Lethemon, který si připsal patnáct zákroků. Jan Bednář se mezi tři tyče postavil v utkání s celkem Kalamazoo Wings. Připsal si dvacet šest zákroků, ale to tentokrát k výhře nestačilo. Za stavu 3:2 zůstal Jan v čase 17:15 na střídačce a Toledo to zkoušelo v šesti. Do branky se Jan Bednář vrátil v čase 18:18, když šel jeho tým do oslabení. Na střídačku znovu uháněl v čase 18:44. Puk do prázdné branky zapadl v čase 19:33 a tak Toledo zůstalo tentokrát bez bodů. Jan Bednář odchytal dvacet tři zápasů s úspěšností 88,8 %. Tým Toledo Walleye je se šedesáti pěti body na třetím místě Západní konference.

16. února 2024

Cincinnati Cyklones - Toledo Walleye 4:6 (1:1, 1:4, 2:1)
Jan Bednář 0/0

17. února 2024

Kalamazoo Wings - Toledo Walleye 4:2 (2:1, 1:0, 1:1)
Jan Bednář 26/29

Junior Women's Hockey League (JWHL)

Lucie Velinská (Balmoral Hall) a Tereza Mašková (Northwood School) se svými týmy v období od 16. do 19. února bojovaly na JWHL Challenge Cupu. Týmy byly rozděleny do čtyř skupin a do semifinále postupoval tým z prvního místa skupiny. V základní části se týmy ze skupiny A utkaly se skupinou B a celky ze skupiny C soupeřily se skupinou D. Takže se obě naše děvčata v rolích soupeřů nepotkala.

Lucie Velinská (Balmoral Hall)

Tým Lucie Velinské patřil do skupiny A společně s celky Ontario Hockey Academy, Stanstead College, Pacific Steelers a Rothesay Netherwood. Dohromady si Lucie se svými spoluhráčkami nasbíraly v pěti zápasech šest bodů za dvě výhry a dvě remízy. Vybojovaly si tak třetí místo ve skupině se ztrátou dvou bodů na první a druhé místo. Lucie Velinská na turnaji nebodovala.

Tereza Mašková (Northwood School)

Tým Terezy Maškové patřil společně s celky NAHA, Cegep Limoilou, Washington Pride a Mount Academy do skupiny C. Tereze Maškové a jejím spoluhráčkám uteklo semifinále pouze o bilanci, neboť v pěti duelech získaly sedm bodů stejně jako tým NAHA. Oba celky třikrát vyhrály, jednou prohrály a jedno utkání zakončily remízou. Jenomže NAHA měla o gól lepší bilanci mezi počtem vstřelených a inkasovaných gólů. Což nakonec rozhodlo, že tým Terezy Maškové do semifinále nepostoupil. Tereza Mašková na turnaji skórovala v duelu s týmem Belle Tire.