HC Energie Karlovy Vary

Filip Krajčík dohraje sezonu v Kanadě

Těsně před koncem přestupového období BCHL se obránce Filip Krajčík dohodl s týmem Vernon Vipers a závěr sezony tak dohraje v Kanadě. Na další sezonu by se však měl šikovný obránce vrátit do černobílého dresu. Ve Vipers se Filip potká se svým spoluhráčem z juniorky Energie Adamem Csabim, který ve Vernonu hraje od letošní sezony.

Obránce Filip Krajčík přišel do Energie před sezonou 2020/2021 z dorostu VHK Robe Vsetín. V závěru sezony se dostal do hledáčku trenérů a-týmu Energie. Za ten Filip debutoval 2. března 2021 v pozici sedmého obránce v duelu 50. kola proti týmu Bílí Tygři Liberec a na ledě strávil 7:43 minut. První utkání v Tipsport extralize mladičký obránce odehrál ve věku 16 let, 6 měsíců a 2 dnů, čímž se stal nejmladším hráčem, který v této sezoně v naší nejvyšší soutěži nastoupil. V té době byl zároveň třetím nejmladším hráčem v extraligové historii Energie a čtvrtým debutantem ročníku 2004 v karlovarském dresu. Těmi předchozími byli Jiří Kulich, Dominik Rymon a Robin Sapoušek. V základní části Tipsport extraligy Filip odehrál tři zápasy a naskočil i do jednoho utkání v play-off. Ve čtyřech odehraných duelech strávil na ledě téměř čtyřicet čtyři minut.

Za karlovarskou juniorku Filip stabilně hraje od sezony 2021/2022. Ve čtyřiceti pěti utkáních základní části a čtyřech v play-off si mladý obránce nasbíral devatenáct bodů (2+17).

V sezoně 2022/2023 byl Filip vidět nejen obranných řadách juniorky Energie, ale také v útoku. Včetně play-off šikovný obránce odehrál čtyřicet dva zápasů se ziskem třiceti dvou bodů (12+20). V Tipsport extralize nastoupil Filip v utkání proti Mountfieldu HK. V závěru sezony hájil v rámci střídavých startů také barvy svého domovského Vsetína. Hned ve svém prvním utkání oslavil se svými spoluhráči výhru, ke které přispěl asistencí u vítězného gólu.

Filip má na kontě také starty v mládežnických reprezentacích, ve kterých nastupuje od kategorie U16. Premiéru v reprezentační dvacítce si odbyl v listopadu 2022 na Turnaji pěti zemí v Porubě, odkud si z utkání s Finskem odvezl premiérový bod v našem nejstarším reprezentačním výběru, když asistoval u branky, která poslala zápas do prodloužení. Zápas proti Finsku se mu stal osudným na turnaji v Popradě, kdy kvůli zranění z posledních minut utkání, turnaj nakonec nedohrál. Další příležitost v našem nejstarším reprezentačním výběru dostal Filip na startu letošní sezony, kdy byl nominován na přípravné zápasy do Finska.

Poté co se Filip s a-týmem Energie připravoval na letošní sezonu, odehrál v jejím úvodu duel s Olomoucí, šest zápasů v juniorce a šest v Chance lize a poté ho na víc než dva měsíce vyřadilo zranění. V juniorce Energie tak zatím Filip v této sezoně odehrál osmnáct zápasů, v nichž si nasbíral dvanáct bodů (3+9). Celkem si v sezoně připsal také patnáct startů za partnerský Baník Sokolov. První gól v seniorském hokeji Filip vstřelil v utkání proti Slavii. Není tedy divu, že si mladý obránce získal pozornost klubu Vernon Vipers, který jeho příchod oznámil těsně před koncem přestupového období. V týmu se Filip potká s Adamem Csabim, s nímž nastupoval v juniorce Energie.

Talentovaný obránce se však s Energií neloučí na dlouho. To potvrzuje i Jiří Ryžuk, šéftrenér mládeže HC Energie. „Filip Krajčík bude hrát do konce sezony s Adamem Csabim za Vernon Vipers v British Columbia Hockey League. Pak se vrátí zpět do naší organizace.“ Nezbývá tedy než Filipovi popřát, ať se mu při plnění jeho snu, zahrát si v Kanadě, daří.