HC Energie Karlovy Vary

Mariška: Kádr je kvalitní, ale posílení se nebráníme

Hráči i realizační tým v pondělí zakončili první fázi letní přípravy. Hodnocení výkonů svých svěřenců na atletických oválech, v posilovně nebo tělocvičně se chopil asistent trenéra Tomáš Mariška, který rovněž nastínili téma přípravných zápasů a možných posil.

Obecné zhodnocení suché přípravy trenérem jsme přinesli už v úterním článku.

Trenére, jak se vám v přípravě líbili noví hráči?
Řekl bych, že do kabiny zapadli velmi dobře. Podobné typy, které zapadnou do našeho mladého mužstva, jsme ostatně i vyhledávali. Chceme hrát útočný agresivní hokej, potřebujeme tedy pracovité a dobře připravené hráče.

Příchody

  • Tomáš Havránek (Brno)
  • Lukáš Vágner (Brno)
  • Tomáš Mikúš (Nitra)
  • Marek Švec (Prostějov - konec hostování)

V týmu máte i dva hráče na zkoušku (Petr Šenkeřík a Marek Švec, pozn. red). Kolik prostoru jim ještě plánujete dát, než se rozhodnete o jejich angažmá?
Oba ví, že rozhodovat se bude v srpnu na ledě. Bylo dobré, že jsme měli možnost je poznat i v suché přípravě, ale rozhodující bude skutečně až jejich přístup a výkonnost na ledě. Je jenom na nich, jak se té šance chopí a o místo v sestavě se poperou.

Je kádr v současné podobě konkurenceschopný? Na jakých postech byste uvítali posílení?
Věříme, že konkurenceschopní jsme. Rozhodně se ale dalšímu posílení nebráníme. S několika hráči ještě jednáme a je možné, že po nástupu na led nás ještě někdo doplní. Jak jsem řekl, sestava zatím uzavřená není, ale už v této podobě je podle mě velmi kvalitní.

Podařilo se vám udržet klíčové hráče jako Tomáše Rachůnka a Vláďu Sičáka. Museli jste čelit zájmu jiných klubů?
Zájem o ně určitě byl a jsme velmi rádi, že zůstali. Je to dobrá práce našeho managementu.

V přípravných zápasech vás hned na začátku čeká Plzeň a Sparta. Jak vás těší zájem těchto špičkových soupeřů?
Jsme rádi, že jsme se vrátili do extraligového kolotoče. Porce přípravných zápasů je velmi kvalitní. Kromě zmíněné Sparty a Plzně tam máme i Trenčín nebo Znojmo. To vše jsou soupeři, kteří nás mohou kvalitně připravit na těžkou sezonu.

Odchody

  • Henri Tuominen (konec kariéry)
  • Daniel Vrdlovec (Ústí n/L - konec host.)
  • Tomáš Rohan (Sokolov)
  • Matěj Zadražil (Sokolov)
  • Adam Rulík (Sokolov)
  • Tomáš Harkabus (try-out Jihlava)
  • Martin Osmík (try-out Jihlava)
  • Tomáš Kvapil (Sokolov)
  • Michal Vachovec (-)
  • Milan Davídek (-)
  • Martin Weinhold (-)

Jak široký kádr plánujete do přípravných zápasů a kdy by měla krystalizovat sestava pro extraligu?
Plánujeme, že bychom na začátku trénovali v pěti až šesti formacích. Potom se kádr bude postupně zužovat. Minimálně pět formací bychom ale chtěli mít k dispozici.

Získal tým loni sebevědomí, které mu v extralize pomůže? Nebo jsou během léta úspěchy zapomenuty a všichni začínají na stejné startovní čáře?
Zapomenuté to určitě není. Taková sezona hráčům sebevědomí určitě zvedne a pomůže jim. Hráči zjistili, že můžou a umí vyhrávat. Věřím, že si tuto vítěznou mentalitu přenesou i do sezony následující.



Energetici od středy čerpají zaslouženou dovolenou po náročné přípravě. Na ledě se znovu sejdou 29. července. První přípravné utkání je čeká doma 7. srpna proti Spartě, extraligu zahájí v pátek 14. září v Olomouci.

Aktuální sestava A-týmu

Brankáři: Filip Novotný, Tomáš Závorka, Ondřej Kuchař

Obránci: Sabahudin Kovačević, Daniel Krejčí, Michal Plutnar, Matic Podlipnik, Martin Rohan, Vladimír Sičák, Ondřej Šafář, Petr Šenkeřík (try-out), Jan Tomeček, Lukáš Vágner, Filip Bernáth, David Tureček.

Útočníci: Stanislav Balán, Ondřej Beránek, Jakub Flek, Sebastian Gorčík, Dávid Gríger, Tomáš Havránek, Martin Kohout, Jaromír Kverka, Tomáš Rachůnek, Václav Skuhravý, Petr Stloukal, Marek Švec (try-out), Tomáš Mikúš, Adam Křemen.