HC Energie Karlovy Vary

Jubileum zkalila prohra se Zlínem

HC Energie Karlovy Vary – PSG Zlín 3:4 (1:2, 2:2, 0:0)
Hokej znovu ukázal, jak moc krutý dokáže být. Energie svého soupeře ve svém 1000. utkání v nejvyšší soutěži po většinu zápasu přehrávala, doplatila ale na chyby v obraně. Zlín se třikrát prosadil v naprosto stejných situacích a čtvrtý zásah přidal po nedorozumění na domácím brankovišti. Na druhé straně se výborným výkonem blýskl brankař Horčička, který v několika okamžicích spálil jak naděje na oslavy, tak i několik sázkových tiketů.
Tipsport extraliga, 17. (ČT), pá 1.11.2013
Karlovy Vary
Zlín
3:4
1:2, 2:2, 0:0
Branky a nahrávky: 15. Zaťovič (Pohl, R. Hruška), 31. Hovorka (Vlach, Gulaši), 40. Hovorka (Vlach) – 6. Veselý (Balaštík, Leška), 12. Balaštík (Leška), 29. Holík (Čajánek), 34. Honejsek (Čajánek, Holík). Rozhodčí: Kalivoda, Šindler – Podrazil, Zavřel. Vyloučení: 4:6. Využití: 2:3. Diváci: 3385. Střely na branku: 35:37. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 2:3, 2:4, 3:4.
Karlovy Vary: Závorka – Bičánek, Schusser, Drtina J., Kubka, Gulaši, Parýzek – Zaťovič, Hruška R., Pohl – Dlouhý, Vachovec, Zucker – Doležal, Vlach, Hovorka – Kytnár, Kverka J., Látal – Tomeček
Zlín: Horčička – Řezníček, Marušák, Urbanec, Zámorský, Horák, Tesařík – Valenta, Veselý, Leška – Balaštík, Kubiš, Čajánek – Honejsek, Ondráček, Melenovský – Holík, Okál, Sedláček

Komentář k utkání

Utkání začalo ceremonií k oslavám 1000. utkání domácího týmu v nejvyšší soutěži. O šest nových jmen se také rozrostla karlovarská Síň slávy. K patnácti stávajícím členům přibyli Karel Janovský, Zdeněk Nádvorník (in memoriam), Antonín Podlaha, Miloslav Procházka, Vladimír Šuchman a Jan Jánský.

Vstup do zápasu se lépe povedl hostím. Z domácího tlaku vzešla přesilovka pro hosty za příliš mnoho hráčů na ledě a Ondřej Veselý otevřel skóre utkání. Energetici se snažili rychle odpovědět, ale namísto branky do sítě Horčičky se po Leškově přihrávce trefil Jaroslav Balaštík.

Energie se plně pustila do útoku a za pilnou snahu se dočkali odměny. Martin Zaťovič se dokázal na brankovišti dostat k puku a bekhendem překonal marně se natahujícího brankaře Horčičku. Domácí tým měl ke konci třetiny šanci na vyrovnání, ale 62 sekund trvající dvojnásobnou přesilovku nezužitkovali.

Do druhé části vstoupili domácí aktivně, chtěli rychle srovnat a dostat utkání zpět na začátek. Přestože měli více ze hry, tak se jim nedařilo Horčičkovi zasadit rozhodující ránu. Ve 29. minutě navíc využil přesilovku Ondřej Veselý, který těžil ze své aktivní hry, když za Závorku zasunul vypadnutý puk.

O dvě minuty později se ke slovu dostal Marek Hovorka, když trefou v přesilovce snížil znovu na rozdíl jednoho gólu. Energii se ale znovu nevyplatila nedisciplinovanost. V přesilové hře se prosadil hostující Antonín Honejsek poté, co se prosadil v téměř identické akci, v jaké skórovali jeho dva kolegové.

Energetici měli šanci na rychlé snížení, ale Pohl v šanci 2 na 1 těsně netrefil nastavenou Zaťovičovu hokejku. Nakonec ale ještě do přestávky stáhli náskok Zlína na jednobrankový. Marek Hovorka spustil svou druhou trefou v zápase pět sekund do konce třetiny lavinu emocí a radosti v tribunách.

Domácí naskočili do třetí dvacetiminutovky dobře, aktivním hokejem se hnali za vyrovnáním, ale vždy byl jako poslední záchrana pro Zlín připraven brankař Horčička. Karlovarští hráči měli i dvě příležitosti díky přesilovým hrám, ale ani v těch se domácím střelcům nepodařilo prosadit. V posledních okamžicích hráli domácí i bez Závorky v šesti. Ani to jim ale nepomohlo, a Zlín si tak z lázeňské metropole odváží všechny tři body.

Ohlasy trenérů

Jaromír Kverka (HC Energie Karlovy Vary): Nám se nepovedl vstup do utkání. Pustili jsme soupeře do vedení o dvě branky. Ve druhé třetině jsme se s tím pokusili něco udělat, ale soupeř byl excelentní v přesilovkách a my jsme si s tím nevěděli rady. Dal nám tři branky, jako přes kopírák. To byl rozhodující moment. My jsme také hráli přesilovky dobře, ale Zlín byl prostě lepší. Musím konstatovat, že začátek zápasu nás nakonec stál celé utkání.

Juraj Jurík (PSG Zlín): Chtěli jsme si pohlídat začátek utkání a to se nám povedlo. Šli jsme do dvoubrankového vedení a to bylo výborné. Bohužel jsme si ke konci třetiny nechali dát branku. Tím se soupeř nabudil. Ve druhé třetině více bruslil, ale nám se díky přesilovkám podařilo vždy odskočit. Nejprve na 1:3 a pak na 2:4. Bohužel v závěru druhé třetiny jsme udělali hloupý faul, za který nás soupeř potrestal pět vteřin před koncem. Po druhé třetině měl být výsledek 2:4. Takto jsme se báli do poslední minuty a museli jsme hodně bojovat. Máme ale tři body, které jsou pro nás moc důležité.

Fotogalerie

Související články

Preview k zápasu | čt 31.10.2013

V jubilejním utkání energetici hostí Zlín

A team HC Energie | pá 1.11.2013

Michal Gulaši v říjnu obhájil zelenou helmu

Notes k zápasu | st 30.10.2013

Síň slávy se v rámci oslav jubilea rozroste