HC Energie Karlovy Vary

Nepovedená pětiminutovka stála Energii body

HC Energie - HC Vítkovice Steel 2:3 (0:0, 1:3, 1:0)
Pětiminutový výpadek ve druhé třetině zřejmě rozhodlo o osudu domácího střetnutí s Vítkovicemi. Energie v nich inkasovala hned třikrát a proti houževnatému soupeři už vyrovnat nedokázala, Martin Zaťovič s Tomášem Mickou pouze snížili.
Tipsport extraliga, 41. kolo, pá 24.1.2014
Karlovy Vary
Vítkovice
2:3
0:0, 1:3, 1:0
Branky a nahrávky: 40. Micka (Vlach, Hovorka), 60. Zaťovič (Gulaši, Hovorka) – 25. Hlinka, 29. Stehlík (Húževka, Burger), 30. Šedivý (Burger, Húževka). Rozhodčí: Horák, Pavlovič – Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 6:4. Využití: 0:1. Diváci: 3220. Střely na branku: 31:30. Průběh utkání: 0:3, 2:3.
Karlovy Vary: Závorka – Bičánek, Rýgl, Drtina, Šmach, Gulaši, Dresler, Schusser – Zaťovič, Balán, Pohl – Dlouhý, Vachovec, Hovorka – Micka, Vlach, Zucker – Koblasa, R. Hruška, V. Tomeček
Vítkovice: Šindelář – Barinka, M. Hruška, Kudělka, Sloboda, Stehlík, Kovář, Štencel – Húževka, Burger, Šedivý – Svačina, Roman, Huna – Szturc, Hlinka, Vandas – Němec, Kolouch, Kucsera

Komentář k utkání

Takřka v samotném úvodu utkání se domácím naskytla šance na dobrý vstup do zápasu. Ve druhé minutě usedl totiž na trestnou lavici Štencel, jenž se provinil sekáním. Nejvýraznější šanci úvodní početní výhody měl Balán, jehož nahození od modré si málem za svá záda srazil Šindelář. Z první přesilové hry domácích to ale bylo vše. V páté minutě se snažili pro změnu dorazit kotouč za záda Šindeláře Zucker s Mickou, avšak ani jednomu střela nesedla. V 6. minutě přišlo na řadu další vyloučení Vítkovic. Domácí se snažili usadit v pásmu, avšak skvělá obranná práce hostů, kterým se dařilo vyhazovat kotouče, jim to nedovolila. Nejinak se energetikům vedlo i při třetí přesilovkové příležitosti, kterou jim sudí v úvodu utkání nabídli. I trest pro hráčskou lavici za příliš mnoho hráčů tak zůstal nepotrestán. Série vyloučení pokračovala, hru v početní převaze si vyzkoušely i Vítkovice, gólových šancí však zůstávalo pomálu. Energetici ustáli i oslabení ve třech, když u časoměřičů v jeden okamžik pykali Micka s Gulašim. Během hry pět na tři navíc obdržel další trest hostující Szturc. Neurovnaná první perioda naručená mnoha vyloučeními nakonec skončila bez branek, avšak s jasnou střeleckou převahou Energie v poměru 9:2.

Druhá třetina byla pro oko diváka rozhodně zajímavější, i když většině návštěvníků KV Areny mnoho radosti nepřinesla. Ve 23. minutě se do šance dostali hosté z Vítkovic. Proti skrumáži dorážejících útočníků se však roztáhl svými betony domácí Závorka, který všechny pokusy o vstřelení branky zastavil. O minutu později měl gól na holi Tomeček. Po svém obhození obránce zkoušel zakončit k tyči, kde byl ale postavený Šindelář. Skóre tak otevřeli přece jen hosté. Michal Hlinka se po rychlém protiútoku dostal ve 25. minutě do dobré střelecké pozice a nemýlil se. Hosté se dostali na koně a ještě více je popohnalo vyloučení domácího Vachovce. Chvíli před vypršením trestu domácího hráče na modré napřáhl Richard Stehlík a zvýšil na rozdíl dvou branek. Hvězdnou pětiminutovku hostů pak dokonal Ondřej Šedivý, jenž střelou z první prostřelil Závorku. Tři vítkovické góly od sebe dělilo 5 minut a 3 sekundy.

Opaření domácí následně ještě čelili oslabení při vyloučení Zaťoviče a později Drtiny, gólový příděl však dokázali zastavit a v samém závěru třetiny pro sebe ještě vykřesali jiskru naděje. Ke kýžené brance měli už ve 37. minutě blízko Zucker se Zaťovičem, únik však neproměnili. Úspěch slavil až buldočí důraz Tomáše Micky, který v čase 39:35 v závaru dotlačil puk až za čáru.

Kdo doufal, že si třetí třetina hned od začátku udrží tempo z té předešlé, tak se mýlil. Mužstvům nedařilo držet útočné pásmo a gólové šance na sebe nechaly dlouho čekat. Ke snížení byl ve 48. minutě blízko Micka. Položeného Šindeláře stačilo pouze přehodit a branka by byla na světě. Radoval se však nakonec brankář hostů. V 53. minutě se do výrazné šance dostali Szturc s Hlinkou. Druhý jmenovaný dostal přihrávku na vzdálenější tyč a už to vypadalo, že padne další branka. Vítkovický útočník ale Závorku nepřekonal. Talší tutovku zaznamenala Energie v 55. minutě. Balán přenesl na druhou stranu kluziště hru na Zaťoviče a ten zkusil střílenou přihrávkou trefit hůl Pohla, který stál v brankovišti. Ani ten se však do statistik střelců nezapsal. V čase 58:40 si vzal domácí trenér Karel Mlejnek oddechový čas a rozhodl se pro power-play. Tu 16 vteřin před koncem třetí třetiny střelou od modré čáry proměnil Martin Zaťovič. A přestože času zbývalo málo, dostal domácí kapitán šanci i na vyrovnání. Jeho střela se doslova otřela o tyč brankové konstrukce, a Ostravští tak v dramatickém závěru uhájili tříbodový zisk.

Ohlasy trenérů

Jaromír Kverka (HC Energie Karlovy Vary): Na začátku zápasu jsme měli několik šancí, které jsme neproměnili. Vítkovice nás za to ve druhé třetině potrestaly třemi brankami v rychlém sledu, a potvrdily tak svojí výbornou formu. My jsme s utkáním chtěli samozřejmě ještě něco udělat, dokonce několik vteřin před koncem jsme byli blízko vyrovnání, ale stav 0:3 se nedáří vždy otáčet, tak jako se nám to povedlo s Libercem.

Peter Oremus (HC Vítkovice Steel): Dnes se střetla dvě mužstva, která v poslední době hrají výborný hokej a bodovala ve více utkáních za sebou. Veděli jsme, že to bude náročný zápas, což se potvrdilo hned od začátku. Vary hrály opravdu dobrý hokej a bylo důležité, že jsme ubránili sérii oslabení na začátku. Rozhodla druhá třetina, ve které jsme byli aktivní a dali tři góly. Já jsem nejen s tímto zápasem, ale s celým měsícem velice spokojený a hráči si zaslouží velkou pochvalu.

Fotogalerie

Související články

Preview k zápasu | st 22.1.2014

Přeruší Energie vítěznou sérii Vítkovic?