HC Energie Karlovy Vary

S Vítkovicemi trpělivý výkon za 3 body!

HC Energie - HC Vítkovice Steel 2:0 (0:0, 0:0, 2:0)
Domácí zápas s Vítkovicemi místo hokojové krásy přinesl především urputný boj a defenzivní podívanou, která našla rozuzlení až ve třetí třetině. Vítězná branka Radka Dudy a první extraligové čisté konto Vladislava Habala v kariéře zajistily Energii cenné tři body a udržení kontaktu s postupovou desítkou.
Tipsport extraliga, 28. kolo, ne 7.12.2014
Karlovy Vary
Vítkovice
2:0
0:0, 0:0, 2:0
Branky a nahrávky: 44. Duda (D. Hruška), 60. Vachovec (Duda). Rozhodčí: Fraňo, Pavlovič – Komárek, Ondráček. Vyloučení: 6:6. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 2841. Střely na branku: 29:48. Průběh utkání: 2:0.
Karlovy Vary: Habal – Harant, Sičák, Dvořák, Bičánek, J. Tomeček, Redlihs, Šidlík – V. Tomeček, Balán, Duda – D. Hruška, R. Hruška, Micka – Flek, Skuhravý, Vachovec – Koblasa, Kverka, Pšurný
Vítkovice: Dolejš – Klok, Čerešňák, Malec, Zíb, L. Kovář, Stehlík, Pastor, Štencel – Olesz, Burger, Svoboda – Svačina, Roman, Huna – Szturc, Húževka, Vandas – Kucsera, Kolouch, Němec

Komentář k utkání

Ihned z úvodu utkání si hosté vytvořili nepříjemný tlak, ze kterého ústila jedna střela za druhou. Se všemi si však domácí Habal poradil. Domácí se dostali ke slovu až ve 4. minutě, kdy se jedovatým pokusem prezentoval Duda. Jeho pokus Dolejš pouze vyrazil a puk pak nějakou chvíli poskakoval v brankovišti. Z téhle výrazné příležitosti domácích ale branka nepadla. Střelecké hody mohlo přinést v 10. minutě oslabení na obou stranách a více prostoru na ledě, když Duda se Svobodou šli na trestnou lavici. Během této pasáže, kdy se hrálo ve čtyřech, však žádný z týmů více prostoru na ledě zužitkovat nedokázal. A skóre se nezměnilo ani při přesilové hře domácích ve 14. minutě za faul Stehlíka. Ke změně stavu utkání nepomohla ani dělovka Bičánka, kterou Dolejš vykryl svými betony. Ve 20. minutě nabídl početní výhodu pro změnu hostům Skuhravý. Využít jí mohl Roman, který se pokoušel prosadit zpoza branky. Připraveného Habala ale tímto pokusem nezaskočil a týmy odcházely po první třetině do kabin za stavu 0:0.

Již ve 21. minutě donutil Svoboda svojí střelou z příklepu Habala ke zvýšené pozornosti. Ve 23. minutě mohli hosté pokračovat ve svém tlaku, a to díky vyloučení Bičánka. V té samé minutě se mohl prosadit Zíb, který však nepřipraveného Habala trefil do betonu. Další pokus, který mířil také do branky, již zblokoval Vachovec položením se do střely. Doposud největší šancí domácích se prezentoval Balán, když se po kličce ve 26. minutě dostal do dobré střelecké pozice, odkud však pálil pouze do Dolejše. Po zhruba pětiminutovém tlaku domácích se dostali ke slovu opět hosté z Vítkovic. Tvrdý pokus Burgera ve 30. minutě ale Habal také zlikvidoval a stále se hrálo bez branek. Další zajímavá příležitost přišla až ve 37. minutě. Ke Svobodovi se dostal puk po chybné rozehrávce domácích do mezikruží, odkud ihned prověřil Habala. Domácí brankář si s touto střelou poradil rychlým vybruslením do rány. V téže minutě se po vhazování dostal až před Habala Olesz, který ale svojí koncovku také nasměroval do připraveného domácího brankáře. Necelé tři minuty před koncem druhého dějství se Zíb prezentoval krosčekem, čímž nabídl početní výhodu domácím. Záhy však přišlo i vyloučení Olesze za faul na Dudu a Energie měla před sebou 90 vteřin hry 5 na 3. Během přesilové hry nebyl daleko od gólu Hruška, který na vzdálené tyči nezpracoval ideálně puk. Do statistik se odmítl zapsat i Bičánek, když příklepem netrefil odkrytou branku. I druhá perioda tak skončila 0:0.

V úvodu poslední třetiny, ve 41. minutě se ocitl ve vyložené příležitosti Szturc, který ovšem do poloodkryté branky ještě během přesilové hry skórovat nedokázal. Na druhé straně si vynutili přesilovou hru ve 43. minutě domácí a sehráli ji úspěšně. Po neúspěšné střele Davida Hrušky se zmocnil Radek Duda kotouče za brankou, vybruslil si do levého kruhu a odtud poslal švihem kotouč na bližší tyč, čímž překonal zaskočeného Dolejše. Ve 46. minutě mohl přidat další branku Balán po svém nájezdu, ale jeho pokus zlikvidoval Dolejš podražením a vyústilo z toho pouze oslabení hostů. V 51. minutě se mohl prosadit i Micka. Po nahrávce od Hrušky zpoza branky minul levou tyč. V 54. minutě si domácí zkomplikovali situaci Skuhravého fauilem. Hosté si ale největší šanci vytvořili paradoxně až po skončení přesilové hry. Dvě dorážky vykryl doposud bezchybný Habal. Dvě minuty před koncem si Flek s Harantem vytvořili šanci v nájezdu dva na jednoho, ale Dolejše nepřekonali. V 58. minutě přišlo ještě na řadu vyloučení Micky. Hostující trenér si vybral oddechový čas a zkusil hru v šesti proti čtyřem. Přesně 28 vteřin před koncem udělal Zíb na modré hrubku a Duda s Vachovcem jeli sami na prázdnou branku. Druhý jmenovaný Michal Vachovec se už do prázdné branky nemýlil, čímž stvrdil první letošní vítězství svého týmu nad soupeřem z Vítkovic.

Ohlasy trenérů

Karel Mlejnek (HC Energie Karlovy Vary): Dnešní utkání nebylo v ničem jiné, než ta předešlá. Většina našich utkání končí rozdílem branky, ať už je vyhrajeme nebo prohrajeme. Mužstvo je na zápasy připravené, kluci pracují. V posledních zápasech nás srazila vždy nějaká individiální chyba nebo neproměnění šance. Dnes to byl podobný zápas, opět o jedné brance, tentokrát jsme ale byli šťastnější, navíc nás podržel brankář Habal.

Jakub Petr (HC Vítkovice Steel): Oba týmy hrály velmi organizovaně v defenzivě. My jsme s tím počítali, protože víme, jakým způsobem tu trenéři tým vedou. Po 40 minutách bylo jasné, že rozhodne nějaká náhodná branka nebo přesilovka, což se taky potvrdilo. Postupně začalo šancí přibývat, my jsme však neproměnili žádnou, Habal chytal výborně. Hráčům nemám co vytknout, dodržovali herní plán.

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | ne 7.12.2014

Habal: Tuto nulu si budu dlouho pamatovat

Preview k zápasu | so 6.12.2014

Zvedne se Energie v duelu proti Vítkovicím?