HC Energie Karlovy Vary

Na úvod porážka. Energie ztratila zápas ve třetí třetině

První utkání série s Českými Budějovicemi se pro Karlovarské vyvíjelo zpočátku dobře. Ve druhém dějství energetici odskočili Motoru o jednu branku. Ovšem ve třetí třetině Jihočeši smazali gólové manko a dvěma trefami v pětiminutové přesilové hře si zajistili výhru v úvodním zápase.
Tipsport extraliga, PŘ1, st 6.3.2024, České Budějovice, Budvar aréna
Motor České Budějovice
HC Energie Karlovy Vary
4:2
0:0, 1:2, 3:0
Branky a nahrávky: 21:14 Valský (Pech, Toman; 5/5), 51:09 Gulaš (Štencel, Hovorka; 5/5), 55:47 Harris (Kondelík, Pýcha; 5/4), 57:52 Harris (Gulaš, Kondelík; 5/4) – 27:47 Gríger (Procházka, Rachůnek; 5/5), 34:13 Procházka (Gríger, Rachůnek; 5/5). Rozhodčí: Hribik, Mejzlík – Rampír, Blažek. Diváci: 5702. Vyloučení: 4:7. Využití: 2:0. Střely na branku: 34:15 (6:8, 15:5, 13:2). Zblokované střely: 22:3. Hity: 5:2. Vhazování: 36:24. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 4:2.
Rozhodčí: Hribik, Mejzlík – Rampír, Blažek
vyloučení4:7
využití2:0
oslabení0:0
střely na branku34:15
zblokované střely22:3
hity5:2
vhazování36:24
diváci5702
Motor České Budějovice: Hrachovina – Gulaši, Hovorka, Štencel, Pýcha, Doudera, Kachyňa – Ordoš, Kondelík, Gulaš – Kubík, Harris, Přikryl – Toman, Pech, Valský – Chlubna, Koláček, Vopelka.
HC Energie Karlovy Vary: Frodl – Bartejs, Mikyska, Huttula, Plutnar, McFadden, Stříteský, Dlapa – Kangasniemi, Černoch, Beránek – Rachůnek, Gríger, Procházka – Redlich, Hladonik, Kružík – Adámek, Kofroň, Koffer.

Komentář k utkání

Ač Karlovarští vstupovali do úvodního zápasu předkola play-off v roli outsidera, byli to právě oni, kteří měli více ze hry v prvním dějství. V 10. minutě byl blízko skórování Ondřej Beránek, jehož bekhendový pokus těsně minul domácí branku. O pět minut později předčasně skončil zápas pro Jana Ordoše, který za podkopnutí Plutnara inkasoval pětiminutový trest a trest do konce utkání za nesportovní chování. V dlouhé přesilovce se energetikům podařilo až v závěru ohrozit svatyni Dominika Hrachoviny, když ránu Kružíka nepřesně tečoval Jan Hladonik.

Budějovicím se nakonec podařilo otevřít gólový účet ve 22. minutě, když se nahrávka od Pecha odrazila od brusle Tomáše Rachůnka přímo k Jakubu Valskému, který tváří tvář Frodlovi uspěl – 1:0. Domácí byli rázem aktivnější, a však Energie přeci jen dokázala srovnat. Ještě před polovinou hrací doby, když z rychlého protiútoku nabil skvostní nahrávkou mezi nohama Procházka Dávidu Grígerovi, který potvrdil svou roli střeleckého lídra Karlových Varů – 1:1. Jihočeši chtěli ihned odpovědět a téměř se tak skutečně stalo, když se sám na Frodla hnal Milan Gulaš, ale českobudějovický kapitán orazítkoval spojnici v růžku karlovarské branky. Ve 35. minutě se Karlovarští poprvé v utkání dostali do vedení. Autor první branky energetiků v ideální pozici promáchl kotouč, ale pohotově se zorientoval Ondřej Procházka, který zasunul kotouč za Hrachovinu – 1:2. Jednobrankové vedení si hosté pohlídali do konce prostřední části.

Motor vstupoval do závěrečné dvacetiminutovky s jednobrankovým mankem, to smazal v 52. minutě Milan Gulaš, když střelou pod horní tyč nedal karlovarskému brankáři žádnou šanci – 2:2. V následné pasáži se nejprve provinil nedovoleným zákrokem Procházka a těsně před vypršením jeho trestu se k němu připojil Ondřej Beránek, jenž zamířil rovnou do sprch za faul na Štencla a domácí měli pětiminutovou přesilovku. Hosté se drželi statečně, ale v 56. minutě podlehli tlaku, když Kondelík našel v předbrankovém prostoru volného Branta Harrise, kterýž využil dlouhou přesilovku a vrátil Motoru vedení – 3:2. O pár minut později navýšil náskok Českých Budějovic opět Brant Harris a naděje na výhru se Energii začaly rozplývat. Ku prospěchu energetiků nebylo ani další vyloučení, tentokrát se provinil Tomáš Redlich. Ač v závěrečné oslabení Karlovarští už neinkasovali, první utkání série skončilo porážkou.

Ohlasy trenérů

Ladislav Čihák (Banes Motor České Budějovice): „Ukázali jsme charakter, bojovnost, počkali jsme si na příležitost. Máme první bod a jedeme dál.“

Václav Eismann (HC Energie Karlovy Vary): „Padesát minut jsme bořili předpoklady všech analytiků, expertů a odborníků. Mužstvo výborně pracovalo a plnilo plán. V rozhodujícím momentu jsme naší nedisciplinovaností věnovali soupeři to, co jsme mu dát neměli. Díky kvalitě přesilové hry si domácí utkání vzali. Gratuluji soupeři k prvnímu bodu.“

Související články

Ohlasy k zápasu | st 6.3.2024

Musíme se vyvarovat faulů, velí Procházka