HC Energie Karlovy Vary

V reprezentační dvacítce budou bojovat čtyři energetici

Zahálet nebude ani reprezentační dvacítka. Pod novým koučem mladí hokejisté absolvují kemp a následně přátelská utkání ve Finsku. Reprezentační obranu vyztuží Matteo Kočí a Filip Krajčík a v útoku budou k vidění Robin Sapoušek a Dominik Rymon, kteří aktuálně hrají v zámoří. Mezi náhradníky byl nominován útočník Samuel Šmajda.

Po nedávných rošádách v trenérském týmu seniorské reprezentace převzal vedení dvacítky Patrik Augusta, který naposledy působil jako hlavní trenér libereckých Bílých Tygrů. Jeho asistenty budou Robert Reichel a Pavel Trnka. Ti se však zatím k týmu nepřipojí. Namísto nich bude na střídačce k vidění předchozí trenérský tým ve složení Radim Rulík, Jiří Kalous, Marek Židlický a Ondřej Pavelec, kteří tak usnadní Patrikovi Augustovi jeho premiéru coby reprezentačního kouče.

Debut v dresu dvacítky čeká na obránce Mattea Kočího. Ten na sobě měl naposledy reprezentační dres na mistrovství světa osmnáctek. Matteo absolvoval letní přípravu s áčkem Energie, ve kterém na konci předchozí sezony odehrál osm zápasů, v nichž si připsal dvě asistence a dokonce si vyzkoušel extraligové play-off. S juniorkou Energie došel až do čtvrtfinále, kde ve třech zápasech zaznamenal dva góly a asistenci.

Další karlovarský obránce si už dres dvacítky vyzkoušel. Filip Krajčík byl z pozice náhradníka povolán na Turnaj v Popradě, jenž byl poslední akcí reprezentační dvacítky v předchozí sezoně. Bohužel kvůli zranění musel Filip odstoupit necelé čtyři minuty před koncem prvního zápasu s Finskem a do dalšího průběhu turnaje už nezasáhl. Také Filip má za sebou zkušenosti v seniorském hokeji, kde si premiéru odbyl už v sezoně 2021/2022 jako nejmladší hráč tohoto ročníku extraligy. V předchozí sezoně si vyzkoušel také Chance ligu, v níž hrál nejen v základní části, ale i v play-off za VHK ROBE Vsetín, odkud do Energie přišel. Play-off si Filip zahrál také s karlovarskou juniorkou a ve třech zápasech si připsal gól a asistenci.

Útočník Dominik Rymon byl v loňském roce draftován v CHL import draftu týmem Everett Silvertips. Přechod do zámoří pro Dominika nebyl snadný, neboť ho čekal tryout, ve kterém o místo v týmu bojovalo osmdesát mladíků. Vstup do zámořského hokeje se nakonec bývalému energetikovi vydařil, a ačkoliv v sezoně kvůli zranění odehrál pouze osmnáct zápasů, tak v nich nasbíral jedenáct bodů. Zranění mu bohužel znemožnilo zabojovat o účast na šampionátů dvacítek, což si bude moci vynahradit v této reprezentační sezoně. Dominik si tedy dres národního týmu kategorie do dvaceti let na nadcházejících akcích oblékne poprvé.

Mezi nominovanými energetiky samozřejmě nechybí ani člen stříbrného týmu z posledního šampionátu dvacítek Robin Sapoušek. Šikovný útočník rovněž získává zkušenosti za velkou louží a na vlastní kůži poznává kanadský hokej v juniorské QMJHL, kde hájí barvy týmu Victoria Royals. Ačkoliv do týmu přišel až v polovině ledna, tak díky své pracovitosti a nasazení získal cenu pro Nejoddanějšího hráče, kterou v týmu získává hráč, který v průběhu sezony nejvíce přesvědčil svou pracovitostí a oddaností ke klubu. Napilno měl Robin i po příjezdu do Čech. Příjemnou povinností bylo převzetí ceny v kategorii talent roku Karlovarského kraje. Společně s áčkem Energie absolvoval letní přípravu. S Jiřím Kulichem se setkal s fanoušky při autogramiádě.

Zranění komplikovala loňskou sezonu také Samuelu Šmajdovi, který karlovarské juniorce chyběl v úvodu sezony i v play-off. Sam rovněž v předchozí sezoně nakoukl do seniorského hokeje a svou extraligovou premiéru za Energii si odbyl v utkání se Spartou. Jeden zápas si připsal v Chance lize, kde nastoupil za partnerský Sokolov. Hbitý útočník patří ke zkušeným reprezentantům a nastupoval za všechny reprezentační kategorie. Za dvacítku v loňské sezoně hrál na Turnaji pěti zemí v Ängelholmu, kde se blýskl dvěma góly. Přičemž premiérový gól v dresu dvacítky vstřelil hned v prvním zápase.

Hráči a realizační tým dvacítky spolu stráví bezmála čtrnáct dní. Poprvé se sejdou 13. července v Chomutově, kde proběhne do 17. července kemp. Rovnou z Chomutova dvacítka odletí do Finska, kde ve Vierumäki sehrají čtyři přátelské zápasy s týmy Švýcarska a s finskou devatenáctkou a dvacítkou.

Nominace české dvacítky

Brankáři:

Michael Schnattinger (Liberec), Lukáš Matěcha (Pardubice), Jan Špunar (Portland, WHL), Michael Hrabal (Omaha, USHL).

Obránci:

Matteo Kočí, Filip Krajčík (oba Karlovy Vary), Jakub Dvořák (Liberec), Matěj Prčík (Vítkovice), Dominik Badinka (Jokerit Helsinky, Finsko), Marek Alscher (Portland, WHL), Vojtěch Port (Edmonton, WHL), Tomáš Cibulka (Val-d’Or, QMJHL), Marek Ročák (Kelowna, WHL), Vojtěch Vochvest (Mladá Boleslav).

Útočníci:

Vojtěch Hradec (Mladá Boleslav), Eduard Šalé (Kometa Brno), David Senčák (Sparta Praha), Šimon Slavíček (Flint, OHL), Adam Bareš (Pelicans Lahti, Finsko), Sebastian Redlich (Södertälje, Švédsko), Adam Šikl (Malmö, Švédsko), Ondřej Becher (Prince George, WHL), František Formánek (Red Deer, WHL), Dominik Rymon (Everett, WHL), Jiří Felcman (Langnau, Švýcarsko), Robin Sapoušek (Victoria, WHL), Matyáš Melovský (Baie-Comeau, QMJHL), Jan Šprynar (Rimouski, QMJHL), Jakub Hujer (Sherbrooke, QMJHL).

Náhradníci:

Brankáři: Jan Kavan (Kometa Brno), Jakub Vondraš (Plzeň), Tomáš Volevecký (Slavia Praha). Obránci: František Němec (Kometa Brno), Jakub Koudelka (Pardubice), Aleš Čech (Mladá Boleslav), Tomáš Hamara (Kitchener, OHL). Útočníci: Ondřej Hrabík (Sparta Praha), Samuel Šmajda (Karlovy Vary), Dominik Pavlata (Pardubice), Jan Gaspar (Södertälje, Švédsko), Matěj Gardoň (Mladá Boleslav), Adam Dvořák, Marek Soukup (oba Plzeň), Lukáš Strnad (Slavia Praha), Jonáš Jungwirth (Jihlava), Tomáš Vlček (Kloten, Švýcarsko), Adam Židlický (Mississauga, OHL).

Program zápasů ve Vierumäki

Středa 19. července:

17:30 Švýcarsko – Česko

Pátek 21. července:

17:30 Česko – Švýcarsko

Neděle 23. července:

14:00 Finsko U19 – Česko

Pondělí 24. července:

14:00 Finsko U20 – Česko

Začátky zápasů jsou uvedeny v českém čase, ve Finsku je o hodinu víc.