HC Energie Karlovy Vary

Západočeské derby je tu! Energie míří do Plzně

První západočeské derby je tu! Karlovarská Energie získala ve středečním domácím utkání s Olomoucí jen bod. Všechny tři tak bude jistě chtít přivézt z horké plzeňské půdy. Energetikům se zatím na kluzištích soupeřů daří. Potvrdí se to v pátečním derby? Odpovědi na tyto otázky se dozvíme v pátek v 17:30 hodin.
Kde utkání sledovat:
Online přenos
Stream: O2 TV Sport

Výjezd fanoušků

Na derby můžete vyrazit společně s našimi fanoušky autobusem. Odjezd je v 15:00 od KV Areny, sraz o patnáct minut dřív. Závazně se můžete hlásit na facebooku Carlsbad Ultras.

O soupeři

Škodovka nevstoupila do letošní sezóny úplně šťastně. Sice zvládla úvodní duel letošního ročníku, v němž na svém ledě zdolala úřadujícího mistra z Třince. Následovalo ale šest porážek v řadě a Plzeň dokonce v tabulce klesla až na úplné dno. Proslýchalo se, že trenérský tandem dostal od vedení ultimátum a jak se zdá, tato metoda zabrala. Z dalších osmi duelů totiž získali svěřenci Petra Kořínka čtrnáct bodů a stoupají tabulkou vzhůru. Poslední zápas sehráli v úterý na českobudějovickém ledě a prohráli jej 1:4. Do západočeského derby tak nebudou vstupovat v úplně ideálním rozpoložení.

Ideální složení jednotlivých formací stále plzeňští trenéři hledají. Pokud ale mohou být s něčím stoprocentně spokojení, pak jsou to jistě výkony obou brankářů. Dominik Pavlát je aktuálně nejlepším brankářem celé soutěže s úspěšností zákroků 92,75%. Odměnou za parádní výkony mu je nominace na první reprezentační akci, turnaj Karjala. I předsezónní posila brankoviště, slovenský talent Samuel Hlavaj zažívá povedený vstup do české nejvyšší soutěže. Jeho úspěšnost činí 91,84%. Oba maskovaní muži se v bráně nepravidelně střídají. Těžko proto odhadnout, kdo se postaví do brankoviště v pátek proti Energii.

Nejproduktivnějším hráčem Škodovky je slovenský útočník Adrián Holešinský, který získal 12 bodů (5+7). Jen o dva body méně má na kontě obránce Petr Zámorský (2+8). Shodně po šesti bodech nasbírali severští útočníci Aleksi Rekonen (3+3) s Timem Söderlundem (2+4). Švédský šikula přišel do Plzně teprve nedávno z Mladé Boleslavi a nutno říct, že to byla od vedení Škody trefa do černého.

Z kabiny Energie

Energetici vytěžili ze středečního duelu pouhý bod, když s olomouckou Morou nezvládli nájezdovou loterii. Těšit je ale může návrat Iikky Kangasniemiho do sestavy. Finský šikula si hned připsal dvě asistence a ukázal, že se vrátil v dobré formě. Ze zápasu naopak po tvrdém ataku olomouckého obránce odstoupil bojovník Ondřej Procházka a jeho stav, dle slov trenéra Bruka bezprostředně po utkání, není dobrý. Zůstává tedy s otazníkem, zda v pátek nastoupí ke svému prvnímu západočeskému derby.

Trenéři se už takto musejí obejít bez obránců Tomáše Bartejse, Filipa Krajčíka a Lukáše Pulpána. V útoku chybí dlouhodobě zraněný Jan Bernovský.

O utkání s Matějem Stříteským a Vojtěchem Šikem

Derby je samo o sobě vždy speciální a asi žádný hráč do něj nemusí hledat motivaci. O tu bude mít určitě extra postaráno obránce Matěj Stříteský, jenž v dresu největšího karlovarského rivala odehrál jednu sezónu. Jak se na utkání těší a jak vidí pátečního soupeře? „Určitě bych chtěl pozvat naše fanoušky, aby nám vytvořili skvělou kulisu. V Plzni nás nečeká nic jednoduchého. Je to bruslivý soupeř, který dohrává všechny souboje. Hrají fyzicky náročný hokej. My uděláme vše proto, abychom vyhráli za tři body a vytvořili si trochu bodový odstup a klid před reprezentační pauzou.“

Svůj pohled přidává také asistent trenéra Vojtěch Šik, který zároveň děkuje fanouškům za dosavadní podporu a doufá, že jeho svěřence podpoří také v západočeském derby. „Derby je vždycky trochu speciální. Ale hraje se jako každý zápas šedesát minut a my budeme muset celých těch šedesát minut zodpovědně pracovat, být disciplinování a nesrážet se zbytečnými chybami a vyloučeními. Utkání chceme určitě zvládnout. Fanoušci chodí na domácí zápasy v hojných počtech a my jim zatím neděláme úplně radost. Věříme, že nás podpoří také v Plzni a slibuji, že uděláme maximum pro to, abychom se jim odměnili vítězstvím a třemi body.“

Související články