HC Energie Karlovy Vary

Ze zámoří do extraligy. Přichází další medailista z juniorského šampionátu!

Robin Sapoušek nebude jediným hráčem Energie v příští sezoně, který se bude moct pyšnit medailí z juniorského šampionátu. Defenzivu Karlových Varů totiž vyztuží také dvacetiletý obránce David Moravec, který přichází z kanadského Halifaxu. V Karlových Varech podepsal smlouvu do konce sezony 2024/25 s opcí na ročník 2025/26.

Jmenovec jednoho z trenérů Energie (hráč ani trenér nejsou v příbuzenském vztahu – pozn. redakce) strávil v zámoří poslední dvě sezony. V kanadském celku Halifax Mooseheads během dvou let odehrál včetně play-off celkem 143 zápasů a na beka zapsal více než solidních 54 bodů (8+46).

Moravec sice přichází z kanadské juniorky, zkušenosti s dospělým hokejem ale už má na svůj mladý věk poměrně bohaté. Ještě před svým odchodem do zámoří totiž naskakoval jako mladíček i do nejvyšší soutěže, v dresu Mladé Boleslavi debutoval už v 17 letech a zapsal doposud 67 extraligových startů. Další přidá nyní za Karlovy Vary.

„Davida znám dobře ze svého působení v Mladé Boleslavi. Je to hráč, který má nejvyšší cíle. Je pracovitý, dokáže zahrát dobře do defenzivy i do ofenzivy. Má v sobě veliký potenciál ke zlepšení,“ představuje další posilu Energie hlavní trenér Pavel Patera.

Na opětovné shledání s novým koučem Karlových Varů se těší i sám mladý talentovaný obránce. „Po sezóně v zámoří jsme s agentem plánovali, kam dál, a věděl jsem, že už juniorku hrát nemohu a musím přejít do dospělého hokeje. Už v průběhu sezony jsem byl v kontaktu s Energií, od které jsem dostal nabídku. U týmu je navíc pan Patera, který mě měl dva roky v Boleslavi,“ říká ke svému příchodu na západ Čech David Moravec.

Toho čeká nejen přechod do dospělého hokeje, se kterým už má zkušenosti, ale také přechod na širší kluziště. „Určitě to nebude žádná sranda po dvou letech v zámoří. Budu si muset zvyknout na širší kluziště a herní taktiku, ale už se těším, až začne sezóna a poznám Karlovy Vary s fanoušky naplno,“ vyhlíží nové angažmá mladý obránce.

A s jakými ambicemi do našeho týmu přichází? „Budu na sebe klást velké ambice, abych mohl každý den pracovat více a více. Ale hlavně chci svými výkony pomáhat týmu. Rád bych dovedl tým k účasti v play off, a pak už je to hokej – nikdy nevíte, co se může stát, ale určitě chci jít co nejdál,“ vyhlíží novou sezonu v novém dresu Moravec.

David Moravec (obránce, 18.9.2003)

Dvacetiletý bek začínal s hokejem v Humpolci, během raných let odehrál několik utkání i za Pelhřimov a Havlíčkův Brod, přičemž od 5. třídy zvolil přesun do jihlavské Dukly, v jejímž dresu hrál až do dorostu.

Před sezonou 2018/19 zamířil Moravec do Mladé Boleslavi, kde strávil další tři sezony a kde už v 17 letech debutoval v Tipsport extralize. Kromě startů v nejvyšší soutěži odehrál mladý obránce také tři zápasy v tehdy prvoligovém Ústí nad Labem.

Před sezonou 2022-23 odešel Moravec vyzkoušet hokej do zámoří. Během dvou sezonu v dresu Halifaxu Mooseheads hrajícím QMJHL posbíral během 143 zápasů solidních 54 bodů.

David Moravec prošel všemi mládežnickými reprezentacemi od šestnáctky až po dvacítku, zahrál si na mistrovství světa do 18 i 20 let, přitom ze světového šampionátu juniorů v roce 2023 přivezl s českým týmem senzační stříbro.

Statistické okénko

Do Česka se dvacetiletý obránce vrací po dvou letech strávených v kanadské juniorce, kde odehrál celkem 143 utkání se ziskem 54 bodů (8+46). V součtu posledních dvou sezon byl Moravec třetím nejproduktivnějším českým zadákem v QMJHL a jedenáctým nejproduktivnějším bekem ročníku 2003 celé soutěže. Za své působení v Halifaxu také zapsal vynikající bilanci účasti na ledě +65, v rámci českých obránců vůbec nejlepší v lize.

Během právě skončeného ročníku David Moravec nasbíral 22 bodů (2+20), nejvíce ze všech dvacetiletých zadáků z Evropy působících v quebecké juniorce, a obsadil osmou příčku v počtu asistencí mezi všemi beky narozenými v roce 2003. Kromě toho také ovládl týmový žebříček +/- mezi obránci, sezonu skončil na hodnotě +21.