HC Energie Karlovy Vary

Žraloci nakonec ulovili stříbro

Z l í n - Sobota 8. dubna byla v Baťově městě zaslíbena sledge hokeji. Na stadionu Luďka Čajky skončila medailovými souboji sledge hokejová sezóna 2005/2006. Karlovarští Žraloci opět postoupili o stupeň výše a konečným druhým místem splnili svůj předsezónní cíl. Odvetný finálový zápas s pražskou Spartou sice prohráli brankami v závěru 0:2, ale stříbrnou medailí opět potvrdili vzestupnou tendenci ve vývoji klubu založeného před třemi lety. Bronz letos připadl Zlínu, který ve dvou zápasech přemohl České Budějovice.

SKV Nowaco Sharks Karlovy Vary - Sparta Praha 0:2 (0:0, 0:0, 0:2)

Branky: 41. Kvoch, 43. Z. Krupička. Vyloučení: 2:2, navíc Z. Krupička (Sparta) 10 minut. Bez využití. Diváci: 60.

Karlovy Vary: Janoušek - Hrbek, T. Berger, Švec, J. Begrer ml., Lindák, Nejedlý ml., M. Geier, Janko, R. Schneider, Hamák, Nejedlý st. Trenér: Jiří Berger st.

Sparta: Vápenka - Kvoch, Kovář, Chadraba, Hornich, Z. Krupička, J. Krupička... Trenér: František Kovář.

Do posledního utkání sezóny vstoupili oba aktéři zhurta. Hned v úvodní minutě střílel karlovarský kapitán J. Berger vedle Vápenkovy branky, na druhé straně si vzápětí připsal Janoušek první zákrok po Krupičkově pokusu. První opravdu nepříjemnou střelu vyslal v 6. minutě z prostoru mezi kruhy Kvoch, Janoušek i za pomoci spoluhráče Švece dokázal odolat sparťanskému nájezdu. Žraloci se v první třetině tlačili do útočného pásma, ale scházela častější střelba a Sparta často účinně kouskovala hru pomocí zakázaných uvolnění. Další výraznější šance tak přinesl až závěr třetiny. Nejprve pálil v přesilové hře Chadraba těsně vedle, už v poslední minutě potom Vápenka přikryl lapačkou nebezpečné nahození J. Bergera a Janoušek zlikvidoval střely Kvocha a Z. Krupičky.

Druhé dějství pokračovalo ve stopách toho prvního. Hra měla spád, ale vyložených brankových příležitostí se rodilo jako šafránu. Karlovarští se snažili udržovat pozornou obranu a vyrážet do brejků, Sparta se pokoušela překvapit střelami z dálky. Pěkná kombinace se jí povedla až ve 24. minutě, na jejím konci ale neuspěl zakončující Chadraba. Snad nejvíce tak do té doby zaujal nechtěný střet spoluhráčů Z. Krupičky a Kvocha ve středním pásmu v 37. minutě. Tento okamžik byl ale překonán hned o dvě minuty později. Žraloci sice byli oslabeni o vyloučeného Nejedlého ml., Geier však zachytil Hornichovu rozehrávku a vydal se do rychlého nájezdu na Vápenku. Ten děkoval štěstěně, protože dobrá Geierova střela mu propadla do brankoviště, kde se puk zastavil. Nejblíže požáru se ocitl "rychloruký" Krupička, jenž zachránil situaci a odpálil povalující se kotouč do bezpečí. V závěru třetiny jako by Sparta chtěla odčinit nepovedenou hru v početní výhodě a dostala Žraloky pod tlak, ti ji však obětavým přístupem nepustili na dostřel.

Do třetí patnáctiminutovky nastoupili Žraloci s vědomím, že musí skórovat, pokud chtějí pomýšlet na prodloužení. Kvoch je sice ve 44. minutě vystrašil svým sólem přes celé kluziště, ale Hrbek byl o tři minuty později na druhé straně kýženému úspěchu blíže. Jeho pokus se však otřel o tyč Vápenkovy klece. A tak zahrozila znovu Sparta. Po hrubé chybě v karlovarské obraně ujel v oslabení Z. Krupička, ovšem opět ztroskotal na velmi dobře chytajícím Janouškovi. Co se Spartě nedařilo celý zápas, povedlo se na konci 41. minuty, když Tomáš Kvoch po buly od modré čáry prostřelil Janouška a hodně přiblížil pražský celek titulu. Karlovarský trenér si vyžádal oddechový čas na poradu do posledních čtyř minut základní hrací doby, taktické plány už ale nevyšly. Další úspěšné vhazování v útoku totiž znamenalo pojistku sparťanského vedení. Hornich vystřelil a volný Zdeněk Krupička mohl pohodlně zvednout Janouškem vyražený puk pod horní tyč. Za divokou oslavu ještě vyfasoval kapitán Pražanů osobní trest, na výsledku to už ale nic nezměnilo, stejně jako závěrečná powerplay Žraloků.

Mistrem se tedy v sezóně 2005/2006 stal nově utvořený celek Sparty. Karlovy Vary po předchozím čtvrtém a třetím místě dobyly další sledge hokejovou metu v podobě druhé příčky.