HC Energie Karlovy Vary

Extraligu čeká řada novinek!

Sotva utichly finálové boje extraligové sezóny 2005/2006, na valné hromadě Asociace profesionálních klubů se již rozhodovalo o osudu nového ročníku. Herní řád zaznamenal řadu změn a rozhodně se nejedná o změny pouze kosmetické. Novinky potěší zejména slabší kluby. Asi nejvýznamnější změnou je uzavření soutěže. V následující sezóně se tak žádný z klubů nemusí obávat barážového nebezpečí.
To však neznamená, že by prvoligové týmy přišly o možnost postupu do extraligy. Vítěz první ligy může do extraligy postoupit přímo, pokud splní dané podmínky. Kromě dosud platných náležitostí musí uhradit částku za extraligovou licenci, která činí 25 milionů korun. Naopak byl vypuštěn kontroverzní článek, který po vítězi první ligy požadoval start alespoň jednoho mládežnického mužstva v nejvyšší soutěži juniorů a dorostu.

Další změny postihly play-off. Místo současných osmi celků se v následující sezóně vyřazovacích bojů zúčastní týmů deset. Na úvod play-off se v jakémsi předkole utká sedmý s desátým a osmý s devátým. Vítězové těchto dvou sérií, které se budou hrát na tři vítězné zápasy, se přidají k první šesti celkům, které se předkola nezúčastní. Obdobný model funguje například ve Finsku.

Od nové sezóny již rovněž neplatí limit pro cizince. Dosud mohli za tým nastoupit pouze tři hráči s jiným než českým občanstvím, přičemž hráči, kteří v extralize působili v kuse více než tři roky, nebyli považováni za cizince. Po novelizaci pravidel již počet hráčů z ciziny není nijak limitován.

Další bod klubům nařizuje do 20. června prokázat, že disponují minimálně 7 miliony korun. To by měla být pojistka, která zaručí finanční zajištění pro hladký průběh soutěže bez větších finančních problémů.

Valná hromada dále jednala o zavedení stropů u hráčských platů. Tato změna by měla zajistit lepší podmínky pro rozvoj mládežnických mužstev a zlepšení infrastruktury stadionů. Hráčské platy totiž z klubových rozpočtů spolknou někdy až 90%. Podle slov Stanislava Šulce, ředitele extraligy, však platové stropy nejdou zavést okamžitě. APK se k tomuto bodu vrátí až na dalších zasedáních.

Projednávaly se i dluhy Vsetína. Úspěšný účastník letošní baráže totiž nemá splněny všechny finanční závazky. Zástupci klubů dali Vsetínu podmínku uhradit všechny dluhy do 30.5., jinak by klub z Valašska nemohl nastoupit do nové extraligové sezóny.

Svoji funkci dal k dispozici Luboš Koželuh, současný ředitel APK, neboť již ve Spartě nestává žádnou funkci. Valná hromada rozhodla o jeho uvolnění. Volba nového prezidenta APK proběhne na příštím zasedání APK.