HC Energie Karlovy Vary

Rozhodčí na Spengler Cupu: Velká škola, výzva, vášeň

Marco Prugger a Daniel Stricker si užijí v posledním týdnu roku svá premiérová vystoupení na Spengler Cupu. Nejdená se ale o ostré hochy s hokejkami v rukou. Řeč je o hlavních rozhodčích. Co pro muže v pruhovaném trikotu účast na nejstarším klubovém turnaji v Evropě znamená? Pro oba především velkou čest.
Deniel Stricker už atmosféru Spengler Cupu dobře zná. V roce 2001 zde pomáhal svým zkušenějším kolegům jako čárový sudí. I pro něj je tak turnaj v Davosu velkým magnetem: „Najdete tady všechno, co k lednímu hokeji patří. A pro nás rozhodčí je to takový bonbonek v celé hokejové sezoně." Jeho kolega Marco Prugger mluví ještě otevřeněji: „Na Spengler Cup se těším jako malé dítě na Vánoce.“ Samozřejmě ale ví, že jej na vrcholném turnaji čeká i pořádně těžká práce: „Velký tlak médií, veřejnosti i účastníků turnaje je druhá stránka věci. Ale všichni víme, o co jde. Rozhodně chceme i my rozhodčí odvést dobrou práci.“

Oba rozhodčí se také těší na neopakovatelnou atmosféru turnaje a na setkání s dalšími kolegy. „Vedle hokeje budeme mít čas i na další věci. Moc se těším na setkání s ostatními rozhodčími. Popovídáme si o svých zážitcích, představíme svou filozofii, pohledu na hokej a řešení problémů v ostatních zemích,“ těší se Stricker na kamarády z Kanady, Finska a Švédska.

Stejně jako v České republice, ani ve Švýcarsku nejsou hokejoví rozhodčí profesionálové. Vedle pískání mají i svá civilní povolání. „Mám velké štěstí, že můj pracovní tým je skutečně skvělý a během zimního období jej stačí pouze koordinovat,“ uvádí výkonný ředitel pro jakost Stricker. Přesto už letos kvůli hokeji obětoval třicet dní ze své dovolené. „Někdy je to trochu na krev,“ usmívá se.

Přestože úděl hokejového sudího skýtá mnohá úsilí, pro oba se stal hokej životní vášní. „Navíc mě pískání naučilo i mnoho užitečného. Třeba při jednání s lidmi nebo v řešení obtížných situacích,“ přiznává Prugger, který už má za sebou 23 let rozhodcovské praxe. Kolega Stricker závěrem dodává: „Rozhodčího dělám už 17 let, ale každý den se naučím něco nového.“