HC Energie Karlovy Vary

Dramatický souboj mistrů pro Švýcary

Spengler Cup: HC Davos - HC Energie 5:3 (1:1, 2:1, 2:1)
I díky hattricku slovenského útočníka Juraje Kolníka si hokejisté Davosu na domácím turnaji stále drží neporazitelnost. Energetici opět předvedli bojovný výkon, Skuhravého (na snímku) dorážkou dokonce otevřeli skóre, ale vinou několika mezer v obraně dokázal švýcarský mistr výsledek otočit. Body nedokázaly zajistit ani další trefy Petra Kumstáta a Jaroslava Kristka. Zítra odpoledne mohou energetici útočit na první turnajové vítězství proti německému Mannheimu.
Spengler Cup, 0. kolo, ne 27.12.2009, Vailant Arena Davos
Davos
Karlovy Vary
5:3
1:1, 2:1, 2:1
Branky a nahrávky: 20. Kolník (Naumenko, Guggisberg) 28. Kolník (R. von Arx), 29. M. Wieser (D. Wieser), 47. Duca (Tatíček), 58. Kolník (R. von Arx, Guggisberg) - 9. Skuhravý (Košťál), 40. Kumstát (Němec), 52. Kristek (Melenovský). Rozhodčí: Reiber, Stalder - Arm, Müller. Vyloučení: 4:5, navíc Prošek (KVA) 10 min. OT. Využití: 1:1. Diváci: 6746 (vyprodáno). Střely na branku: 41:28. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:2, 4:2, 4:3, 5:3.
Davos: Berra - Guerra, Foster, Naumenko, Helfer, Von Arx, Back, Ramholt, Grossman - Guggisberg, Reto Von Arx, Kolnik - Widing, Setzinger, Joggi - Duca, Rizzi, Clarke - Wieser Marc, Tatíček, Wieser Dino
Karlovy Vary: Sáblík - Němec, Loginov, Dobroň, Čutta, Parýzek, Kutlák, Prošek, Mucha - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Pálfy, Pech, Hluchý - Zjuzin, Kristek, Melenovský - Zucker, Kuběna, Zaťovič

Komentář k utkání

Jako roj zuřivých lesních včel z alpských hvozdů vyletěli hokejisté Davosu na energetiky ve druhém dni Spengler Cupu. Sáblík v brance Zápádočechů mohl po první desetiminutovce vyždímat ze svého dresu kbelík potu. Velký tlak na brankoviště vyprodukovala dvojice Dino a Marc Wieserové, těsně před brankou dorážel také Tatíček, dokonce ve vlastním oslabení se zmocnil puku Kolník, ale na jeho bekhendový blafák byl Sáblíkův beton připravený.

Český mistr si oddychnul až na konci 9. minuty a hned z toho bylo milé překvapení. Košťál napřáhnul mezi kruhy, a přestože měl Berra dobrý výhled, puk mu propadl. Důrazný Skuhravý si už na dorážce smlsnul a poslal Energii do vedení.

Zaskočení Švýcaři chvíli hledali správné tempo a Kumstát s Pechem mohli hodně nebezpečně kombinovat v útočném pásmu. Vyústěním aktivity byla přesilová hra, jenže v ní už byl Berra pozorný i proti spolupráci Zjuzina s Melenovským.

Užuž to vypadalo, že si Karlovy Vary odnesou do šatny těsné vedení. Jenže devět vteřin před koncem našel pod Sáblíkem volný puk Juraj Kolník a neatakován dokázal srovnat.

Podobně jako v loňském ročníku se karlovarské šance na dobrý výsledek začaly rozplývat v prostředním dějství. Vytrvalá snaha Davosu o kombinaci doplněnou důrazem na brankovišti druhý úspěch nepřinášela, naopak se zdálo, že Energie sehrává svou defenzivní partii s přehledem. To se ale změnilo na přelomu 28. a 29. minuty. Nejprve si udělal dálnici mezi beky Kolník, který povedeným bekhendovým blafákem ještě vyšperkoval dokonalou kolmici od Reta von Arxe. Hned po buly za sebou zapomněli Karlovarští i Marka Wiesera, jemuž podobně zdatně naservíroval puk do brejku Dino Wieser.

A aby toho nebylo málo, Energie začala své problémy řešit i nedovolenými zákroky. Chvilku za polovinou měl čtvrtý gól na holi Widing, úplně prázdnou branku po rychlé kombinaci ale minul. Hattrick mohl zkompletovat také Kolník, kdyby jeho dělovka z mezikruží nerozezněla konstrukci za Sáblíkem.

Zpět před Berru se na delší dobu dostali Západočeši až ke konci třetiny, kdy svou šikovnost prokazovali střílející Pech s tečujícím Pálffym. Jenže stejně jako pohledná kličkovaná Melenovského k úspěchu nedospěli. Naději chtěl energetikům vrátit v přesilovce také nahazující Kutlák se clonícím Melenovským, jenže i zde byl Berra pozorný. Energie se dočkala až 21 vteřin před druhou sirénou. K odraženému puku se dostal Petr Kumstát a až nečekaně obratně dokázal z velkého úhlu bekhendem najít skulinku pod horní tyčkou.

Energetici si ale museli i dále připadat, jakoby je tahal soupeř na gumě. Jen co se přiblížili na dostřel, soupeř opět odskočil. Stalo se tak i ve 47. minutě, kdyDuca objel branku a z otočky zamířil přesně nad rameno Lukáše Sáblíka. Zpět na rozdíl jediné trefy vrátil borce v zelenobílé kombinaci svou typickou davoskou ranou do šibenice Jaroslav Kristek. A opět nechybělo mnoho, aby bylo vyrovnáno.

Jenže domácí byli dnes skutečně o krůček lepší. Dino Wieser ještě trefil tyčku, v 58. minutě už ale přišlo definitivní razítko na dvoubodovou zásilku pro Davos. Kolník zkompletoval přesnou a nečekanou tečí hattrick a žlutomodří mohli slavit i s vyprodaným stadionem.

Fotogalerie

Související články