HC Energie Karlovy Vary

K vítězství chyběla půlminuta, nájezdy patřily Orlům

HC Energie - Adler Mannheim 1:2sn (1:0, 0:0, 0:1 - 0:0)
Ani první trefa Žigmunda Pálffyho (na snímku) nedokázala Karlovarákům zajistit premiérové vítězství na turnaji. Na branku dočasné posily energetiků totiž žádný ze spoluhráčů nenavázal, a utkání s Mannheimem se tak již tradičně změnilo v bitvu brankářů. Mensatorův protějšek Lang obstál při dvou situacích podrobených zkoumání videorozhodčího, vychytal trestné střílení v podání Pálffyho a předznamenal tím vítězství svého týmu v šesté sérii samostatných nájezdů. Díky vyrovnávací brance v závěrečné power play si tak mannheimští orli zopakovali vítězství z letního Kolin Cupu.
Spengler Cup, 0. kolo, po 28.12.2009, Vailant Arena Davos
Karlovy Vary
Mannheim
1:2sn
1:0, 0:0, 0:1 - 0:0
Branky a nahrávky: 13. Pálffy (Kristek, Melenovský) - 60. Scalzo (King), rozhodující nájezd Papineau. Rozhodčí: Kurmann, Stalder - Fluri, Kohler (všichni SUI). Vyloučení: 6:9. Využití: 1:0. Diváci: 6570. Průběh utkání: 1:0, 1:1 - 1:2.
Karlovy Vary: Mensator - Němec, Loginov, Dobroň, Čutta, Tribuncovs, Kutlák, Mucha, Prošek - Kumstát, Skuhravý, Košťál, Pálffy, Kristek, Melenovský, Dej, Pech, Pletka, Zaťovič, Kuběna, Hluchý
Mannheim: Lang - Trepanier, Schmidt, Reul, Petermann, Pollock, Scolzo, Hedlund, Butenschön - Mauer, Papineau, Seidenberg, Spylo, Hackert, Urguhart, Martinec, Beardsmore, Kink, King, Forbes, Robinson

Komentář k utkání

Třetí zápas ve třech dnech zahájili energetici možná až nečekaně svižně. Mannheim jakoby po těšné včerejší porážce od Minsku ztratil sebevědomí a více než na ohrožení Mensatora se soustředil na pečlivou defenzivu. Do střeleckých pozic se dostali Dej, Košťál i Kutlák, jenže ovace si vysloužil především brankář Lukas Lang, v jehož žilách koluje výrazně i česká krev.

Skóre se měnilo až ve 13. minutě, kdy byl vyloučen Tomáš Martinec a Žigmund Pálffy uklidil do prázdné branky puk po dobré práci Melenovského s Kristkem. A v malém kotli karlovarských fanoušků mohlo být po chvíli ještě veseleji. Po další skrumáži před Langem dorážel dostatečně důrazně Kumstát, jenže kotouč se odrazil od tyčky zpět do hřiště.

Dále už dobrá obrana německého celku příliš výrazných šancí nepřipustila a naopak se musel ohánět i Mensator. Proti Spylově střele mu musela dokonce pomáhat i tyčka. Největší šanci na srovnání ale Mannheimští prováhali v polovině utkání. Série karlovarských vyloučení dvakrát vyústila ve dvojnásobné oslabení a německý celek pořádně topil před Mensatorem. Především dělovky Pollocka si o úspěch říkaly.

Podobně s velkou šancí naložily i Karlovy Vary. Zaťovič byl v úniku zahákován a k trestnému střílení se rozjel Pálffy. Před kruhy mu ale poskočil puk a z plánovaného zakončení byl jen pokus poslední naděje. Ten si ale Lang pohlídal. A chvíli před druhou sirénou si zkušeně počkal i na Kutlákovu a Dejovu ránu z blízkosti.

Aktivita Energie v úvodu třetího dějství vyústila v několik faulů soupeře. Jenže ani ve dvojnásobné přesilovce nedokázal Melenovský na konci kombinace přesně zamířit. Po chvíli stejného hráče zklamal na brankové čáře kouzlící Lang. V další dvojité výhodě dokonce Orli přišli o jednu hokejku, ale v rozhodující chvíli přeskočil Němcovi kotouč čepel hole.

Energetici dlouho dokázali dobrým přístupem už ve středním pásmu eliminovat snahy soupeře po vyrovnání. Dokonce měli i další možnosti ke skórování, jenže ani Pálffyho kličkovaná k úspěchu nevedla.

Když už sáhl německý výběr ke hře bez brankáře, přišla pro Západočechy katastrofa. King našel před modrou připraveného Scalza, jehož příklep zapadl přesně do horního růžku Mensatorovy branky. Do konce chybělo 28 vteřin.

V následném prodloužení mohl po chvíli rozhodnout Skuhravý, když vystihl rozehrávku soupeře. Jeho rána ale o centimetry minula cíl. Na druhé straně byla v permanenci Mensatorova výstroj po individuálních akcích Forbese a Urguharta.

Na řadu tedy přišly nájezdy. Energii po úvodní trefě Kinga vrátil do zápasu dokonalým bekhendovým blafákem Němec, jenže v šesté sérii už stejný hráč na přesný švih Papineaua odpovědět nedokázal. Karlovy Vary si tak trochu smolně připisují po dobrém výkonu pouze bod.

Fotogalerie

Související články