HC Energie Karlovy Vary

Energii opouští šestice hráčů, tým v nové sezoně omládne

Vedení HC Energie poprvé nastínilo podobu soupisky pro sezonu 2011/12. S jistotou se na ní neobjeví Petri Kokko, Lukáš Sáblík a Petr Sailer, kterým v Karlových Varech vypršely smlouvy. Klub se dále rozhodl uvolnit Milana Hluchého, Karola Slobodu a Marka Melenovského. „Jde o kvalitní zkušené ale i finančně nákladné hráče. Protože budoucí dvě sezony očekáváme velice náročné z hlediska finančního zabezpečení klubu a musíme maximálně omezit výdaje, dostanou přednost mladíci, které jsme si vychovali nebo vyskautovali,“ vysvětluje nutnost změn GM klubu Miroslav Vaněk. Energie si také novými jednoletými smlouvami pojistila trenérské trio Baďouček, Pešout, Kněžický, nový kontrakt byl nabídnut i Františku Skladanému.

Avizovaný odchod šestice hráčů je první, rozhodně však nikoli poslední změnou v kádru Energie. Vedení klubu podniká další kroky směrem k změnám v obraně i v útoku, a to ve spolupráci se stávající trenérskou trojicí. „Hlavním trenérem zůstává Václav Baďouček, asistentem Martin Pešout a trenérem brankářů Pavel Kněžický. Všichni podepsali jednoleté kontrakty, jejichž pokračovaní vyhodnotíme podle výsledku sezony,“ vysvětluje Miroslav Vaněk situaci na trenérské lavičce.

Další jistotou v nové podobě A-týmu je obsazení brankářského postu. „Naší jedničkou zůstává Lukáš Mensator. Záda mu budou krýt Marek Benda a Tomáš Závorka. Podle jejich formy se na konci srpna rozhodneme, který z nich bude dělat dvojku. Brankářská trojka pak posílí partnerskou Kadaň a bude mít do Karlových Varů vyřízený střídavý start,“ konstatuje klubový GM.

Oba adepti na uvolněný brankářský post v minulé sezoně působili v první lize. Marka Bendu si klub stahuje z dvouletého hostování v Jihlavě, se kterou letos došel až do semifinále druhé nejvyšší soutěže. Karlovarský odchovanec ročníku narození 1989 si mimo jiné zachytal na šampionátu do 18 let ve finském Tampere, má za sebou i angažmá v kanadské juniorské lize. Starším z brankářů je Tomáš Závorka (ročník narození 1987), který přichází z Kadaně. V roce 2007 pomohl juniorům k zisku bronzu a na rozdíl od Bendy si svou extraligovou premiéru už odbyl. Při nemoci Lukáše Mensatora letos naskočil do dvou zápasů nejvyšší soutěže.

Jedním z otazníků, které se doposud vznáší nad novou podobou kádru, je i další působení slovenského křídelníka Františka Skladaného. „Františkovi jsme nabídli novou smlouvu a dali jsme mu čas do 31. března, aby se rozhodl, zda na ni přistoupí,“ uzavírá výčet novinek Miroslav Vaněk.