HC Energie Karlovy Vary

Jsem hladový po hokeji, hlásí nováček v týmu MacDonald

Po dlouhém letu přes oceán se Andrew MacDonald hlásil trenéru Kýhosovi hned na pravidelném tréninku v úterý. Kanadský obránce očividně zapadl do party kolem kapitána Václava Skuhravého, a bude tak skvělou vzpruhou nejen pro zadní řady Energie, ale i pro celou karlovarskou družinu. Hned po prvním tréninku jsme novou posilu vyzpovídali.

Andy, jaký byl váš první trénink na karlovarském ledě?
Bylo to dobré. Mám za sebou dlouhý let, do města jsem se dostal někdy kolem poledne, takže jsem trošku unavený. Je ale skvělé být zpátky v tempu kvalitního tréninku. Už to byla chvíle, co jsem nebyl na ledě.

Takže jste v zámoří netrénoval?
Zase tak se to říct nedá. Bruslil jsem s vysokoškolským týmem v Kanadě, ale s místním profesionálním tréninkem se to samozřejmě nedá srovnat. Jsem za to opravdu rád.

Byl jste tedy celou dobu doma v Kanadě?
Byl jsem chvíli v New Yorku až do chvíle, než začali odjíždět první kluci do Evropy, kde momentálně spousta z nás nastupuje. Jel jsem pak domů a trénoval individuálně. V New Yorku se zhoršovala nálada, a tak jsem se raději vydal zpět domů.

Výluka určitě není ničím příjemným, viďte?
Je to frustrující. Celé léto pracujete a doufáte, že se celý spor nějak vyřeší. Hráčská asociace ale zůstává silná, ví, co chce, a my víme, že máme silného lídra, který udělá všechno, co je zapotřebí. Dostal jsem ale nabídku z Karlových Varů, takže jsem tady a budu do svých výkonů dávat všechno.

Jak nahlížíte na váš nový tým?
Z prvního tréninku vidět, že je kádr poskládaný z kvalitních hráčů. Pro mě osobně si bude těžší zvyknout na naprosto odlišný styl hokeje. Věřím ale, že mi pomůže trenérem slibovaná kúra u videa. Na první zápas se strašně těším.

To úzce souvisí i s větším ledem, na kterém se hraje, že?
To je jasné. Odehrál jsem na větším ledě jen pár utkání v mládežnických kategoriích v Americe. Dělá to hru o hodně jinou. Hráči si tu můžou dovolit více s pukem a být kreativnější.

Měl jste i další nabídky na angažmá v době výluky?
Nějaké byly, pár týmů vyjádřilo, že by možná mělo zájem. To ale nestačí. Pak přišla nabídka z Karlových Varů a bylo jasno.

Byla Energie jasnou volbou?
Ano. Volal jsem si s Dustinem Kohnem, který si místní podmínky a úroveň velmi chválil. Že klub vyjádřil zájem o mé služby, mě velmi potěšilo a jsem rád zase v šatně mezi novými spoluhráči.

Jak byste popsal svůj herní styl?
Fanoušci už znají Dustina Kohna. Máme podobný styl. Oba docela dobře bruslíme a moc se nehrneme do útoku. Když je ale potřeba, tak vystřelíme a plníme i jiné, než defenzivní úkony.

S Dustinem se tedy znáte dobře?
Jsme dobří přátelé od dob, co jsme v AHL nastupovali spolu za Bridgeport Sound Tigers. Pak jsme se znovu setkali v Islanders.

Dustin nedávno vzpomínal s velkým nadšením na celou organizaci Islanders. Co byste mi k ní řekl vy, jako aktuální součást newyorského týmu?
Jsme dobrá parta, spoustu mladých hráčů doplnilo pár starších a ostřílených borců. Ti předávají své návyky a zkušenosti, čímž víceméně vedou tým. Je až zničující, že nedosahujeme tak kvalitních výsledků, ale děláme velké kroky vpřed a je to pro Islanders jen otázkou času.

V NHL jste svou první branku vstřelil v derby s newyorským rivalem z Rangers. Bylo to nezapomenutelné?
To teda bylo. Bylo to opravdu něco, a to i když jsme v utkání prohráli. Každý hráč si svou první trefu v NHL pamatuje, včetně mě. Ta rivalita a nevraživost mezi týmy tomu ještě přidala.

Branky tedy dávat umíte, v NHL jste jich pak vstřelil ještě dalších devět. Budete střílet i v české extralize?
Pokud si to bude trenér přát, tak ano. Střelba mi nedělá problémy, ale s koučem jsme ještě moje využití a zařazení v týmu neprobírali, takže ještě nevím. Chci týmu co nejvíc pomoci!

Jeden ze zápasů, který teď na Energii čeká, je souboj s hvězdami prošpikovaným Kladnem. Pro vás to bude pořádná zkouška formy známé z NHL, že?
Nelze jinak než souhlasit. Asi si neuvědomím, proti jak velkým hráčům v tom jednom utkání nastoupím. Všichni měli výbornou minulou sezonu. Tím nemyslím jen Jágra s Plekancem, ale i oba hvězdné beky, Židlického s Tomášem Kaberlem. Takové hráče prostě v NHL sledujete, mluví se o nich, a když proti nim hrajete, je to vždycky pěkné. V novém prostředí to bude ještě o to pikantnější.

Důležitým faktem vašeho příchodu do Energie byla každopádně přítomnost kamaráda Dustina. Ale s ostatními hráči se nějak domluvíte, že?
Dustin mi už po telefonu chválil partu v Energii. Jeho slova se mi potvrdila hned na tom prvním tréninku s týmem. Kluci rádi vtipkují, což je mi vlastní. S porozuměním pak padá i zmíněná jazyková bariéra.

Jak to vidíte s prvním utkáním? Nastoupíte už v pátek?
Jde hlavně o trenéry. Pokud uvidí, že jsem zapadl a rozumím stylu hry, kterým se chce tým prezentovat, tak budu rád za místo v sestavě. To by ještě mohlo zdržet papírování, ale vím, že obě strany se snaží, aby vše proběhlo rychle a bez komplikací.

Za tak krátkou chvilku jste asi nestihl nic z Karlových Varů jako města, že?
To opravdu ne. Z letiště jsem přijel v půl druhé, jen si v bytě složil tašky a mazal do KV Areny.

A ta samotná se vám líbí jak?
Je na ní vidět, že je nová. To je skvělé. Líbí se mi zázemí, které je na vysoké úrovni, což je důležité. Led je kvalitní a samotné hlediště vypadá, že dokáže pořádně ožít. Uvidíme, jak to bude vypadat v zápasovém zatížení.

Díky za rozhovor!