HC Energie Karlovy Vary

Tomáš Mariška: Uplynulou sezonu musím zhodnotit kladně

V uplynulé sezoně vypadla Vlčí Smečka až s pozdějším mistrem MHL Spartakem Moskva. S odstupem několika týdnů jsme se za sezonou ohlédli s hlavním trenérem Tomášem Mariškou, který také nastínil, jak bude probíhat příprava na sezonu nadcházející.

Pane trenére, jak byste s odstupem času a bez emocí zhodnotil sezonu 2013/2014?
Zklamání z vypadnutí je ve mně stále, protože si určitě myslím, že jsme mohli dojít ještě o kousek dál. Nakonec se však ukázalo, že jsme vypadli s vítězem celé soutěže, což naše zklamání může alespoň trochu utlumit. Celkově však musím sezonu zhodnotit jako povedenou. Na začátku jsme pracovali v podstatě s novým kádrem. Spousta kluků nevěděla, co od MHL čekat, ale popasovali se s tím všichni statečně. Nakonec jsme v rámci celé ligy skončili desátí, což je v takto kvalitní soutěži úspěch. Českému hokeji jsme ostudu určitě neudělali.

Možná trochu smůla, že jste na Spartak narazili už takhle brzy, že?
Určitě. Spartak loňský ročník vyhrál, předloni prohrál až v sedmém finále. Je to prostě kvalitní tým, který má v kádru spoustu hráčů se zkušenostmi z KHL. Na druhou stranu nás už v prvním kole dostatečně potrápil Minsk. Play-off je jiná soutěž, proto je těžké spekulovat. Přesto věřím, že kdybychom dostali na místo Spartaku jiného soka, došli bychom ještě o kolo dál.

Vy sám jste Spartak Moskva pasoval do role favorita? Základní část nebyla z jejich strany vůbec suverénní…
Oni sice nevyhráli svoji konferenci, ale od Vánoc prohráli snad jediné utkání. Chytili neskutečnou formu a udělali sérii patnácti vítězných zápasů v řadě, kterou jsme dokázali přerušit až my. Navíc je před play-off doplnili ještě hráči z KHL. Proto jsem je tipoval minimálně do semifinále.

Po sezoně jste ještě sehráli přátelská utkání. Můžete přiblížit o co v nich šlo?
My jsme v první řadě zredukovali kádr. Několik hráčů nás opustilo a vrátilo se do kmenových oddílů, jiní se věkově posunuli do áčka. Doplnilo nás naopak několik starších dorostenců, se kterými počítáme letos a také jsme zorganizovali takový menší kemp. Pozvali jsme hráče z ostatních týmů naší extraligy a porovnali je s těmi, kteří hrají MHL. Trénovalo se ještě tři týdny a to na suchu i na ledě. Udělali jsme si tím o podobě kádru na letošní sezonu určitý obrázek. Vše jsme zakončili zápasem s juniorkou Sparty, který se nám podařilo vyhrát. Výsledek však nebyl důležitý. Chtěli jsme především vidět některé hráče v zápase a na základě toho jim nabídnout případnou spolupráci a pozvánku do přípravy na sezonu nadcházející.

Dá se tedy říct, že kádr na nadcházející sezonu již máte hotový?
Kádr ještě hotový není. Jednáme s několika hráči, kteří by měli tým doplnit. Navíc někteří naši hráči trénují s áčkem, takže uvidíme, zda se tam probojují do sestavy. V červenci stoprocentně budeme mít přípravný kemp v Ostrově a až po něm budeme mít jasno o složení širšího kádru. Již nyní jsme několika hráčům nabídli, že s námi mohou jít do přípravy a následně se zúčastnit toho kempu. Nikdo však nemá nic jistého, tým se bude neustále doplňovat.

Nově se rodící tým půjde tedy poprvé na led v rámci toho kempu v Ostrově?
Je to tak. My jsme letos zvolili jiný model přípravy. Půjdeme na led o týden déle, než jsme byli zvyklí. Od patnáctého července se budeme připravovat na suchu, o týden později pak vyjedeme v Ostrově prvně na led. Budeme dvakrát denně na ledě a dvakrát na suchu, což myslím bude dostatečné.

Aktuálně tedy mají hráči individuální tréninkovou přípravu?
Hráči teď mají individuální tréninkové plány, v rámci kterých se musí co nejlépe nachystat na start přípravy jako takové.

Předpokládám, že posily sháníte i v jiných klubech. Jak to vlastně probíhá? Je to plně ve vaší kompetenci, nebo se na výběru podílí více lidí?
Největší šanci dostanou samozřejmě naši odchovanci a hráči staršího dorostu, kteří se věkově posunuli a podávali v uplynulé sezoně kvalitní výkony. Vypadli také s pozdějším mistrem z Liberce. Myslím však, že je tam několik šikovných kluků, kteří by se měli prosadit i u nás. Na posilách z jiných týmů spolupracuji s šéftrenérem mládeže Jiřím Ryžukem a pomáhá nám také Jaromír Kverka starší. Jednáme s hráčskými agenty a snažíme se o vytipovaných hráčích sehnat co nejvíce informací. Situaci nám neulehčuje pravidlo o mladých hráčích v extralize. Spousta kluků, které bychom tu rádi viděli, je v „A“ mužstvech, čemuž samozřejmě nelze konkurovat. Přivést někoho hotového a kvalitního je proto velký problém. Přesto se všichni snažíme a já věřím, že dokážeme poskládat opět kvalitní tým.

Chtěl byste z minulé sezony vyzdvihnout nějaké individuality?
Nechtěl bych ty hráče posuzovat nebo hodnotit individuálně. Myslím, že jsme měli vyrovnaný tým, který táhl za jeden provaz. Oproti minulým sezonám se v produktivitě prosadilo více hráčů, což nás těší. Zároveň je potřeba říct, že hokejový kádr není pouze o střelcích. Proto nechci nikoho jmenovat. Náš výsledek byl prací kolektivní a já si toho moc vážím.

V týmu pravděpodobně skončí hráči ročníku 1993, že?
Nemáme ještě přesné informace. Pokud by ale zůstal loňský model, mohli bychom do týmu zařadit dva hráče ročníku 93, s čímž tak trochu počítáme. Musíme však vyčkat až na konec května, kdy se koná konference MHL, na které se tyto věci definitivně stanoví.

Jak řešíte post brankáře? Necháváte si jedno místo volné pro Davida Honzíka?
Byl to určitě jeden z našich plánů. David se ale zatím nedohodl s vedením klubu na nové smlouvě. Netrénuje s áčkem ani s námi. Proto čekáme, jak se celá situace vyvine. V tuhle chvíli bereme do přípravy jako devadesát trojku našeho odchovance Otu Táborského a to případné druhé místo si budeme schovávat.

Máte už naplánované přípravné zápasy? Pojedete na Světový pohár juniorů do Ufy?
Do Ufy bychom jeli moc rádi, zatím však nemáme konkrétní informace. Nedávno jsme mluvil s manažerem Naumovem a říkal, že to vypadá padesát na padesát. Čekáme, jak se k celé situaci vyjádří Chomutov jako mistr extraligy. Stoprocentně vím, že opět bude Vemex Cup, kterého se zúčastní Salzburg, Chomutov a nějaký švédský tým. Dále jednáme se Spartou, Vítkovicemi a dalšími týmy ohledně klasických přáteláků.

Absence na turnaji v Ufě by byla z hlediska konfrontace asi hodně znát, že?
Samozřejmě, ten trip jako takový je tam hodně znát. Hráči si ještě před začátkem soutěže mají možnost vyzkoušet vše nanečisto. Důležitá je ale také finanční situace klubu. ČSLH navíc chce, aby na ten turnaj jezdil hlavně vítěz české extraligy. Nám situaci ohledně přípravných zápasů neulehčil ani fakt, že česká extraliga juniorů začíná letos už v polovině srpna. Proto bychom na turnaj do Ufy hrozně rádi jeli. Pakliže to ale nevyjde, budeme hledat náhradní alternativy. Nabízí se možnost sehrát utkání s prvoligovými týmy, například s Kadaní, nebo s partnerským Sokolovem.

Realizační tým zůstane beze změn?
I ten dozná určitých změn. Ve funkci asistenta trenéra skončil Martin Holý, kterého nahradil Jiří Žůrek. Druhým asistentem zůstává Milan Čejka. Trenéra brankářů bude nově Jakub Miko, který je osobním trenérem reprezentačního brankáře Pavla Francouze, a u nás nahradí odcházejícího Romana Višňáka.

Děkuji za rozhovor.